Hoppa till huvudinnehåll

Försvaret måste söka tillstånd för helikopter och drönare vid sanddynerna i Vattaja

Dyner vid Vattaja
Sanddyner vid Vattaja. Dyner vid Vattaja Bild: YLE/Kjell Vikman Lochteå,Vattaja,Vattajanhietikko,Ohtakari,karleby

Försvarsmakten måste framöver söka miljötillstånd för att använda måldrönare och helikopter på sandstränderna i Vattaja i Lochteå.

Tidigare har miljötillståndet endast gällt buller som orsakas av skjutande med tunga vapen. Men nu ska tillstånd också sökas för buller som orsakas av vapen med småkaliber och för måldrönare och helikopter.

Det står klart efter att förvaltningdomstolen tagit ställning till ett besvär från Karleby stad.

- Vi fick det vi ville. Karleby stad är nöjd med att nu söker försvarsmakten tillstånd för hela den verksamhet som orsakar bullerproblem i Lochteå, säger miljöchef Michael Hagström på Karleby stad.

Grundvattnet kan också tas med

Karleby stad anser fortfarande att verksamheten är en helhet, och därför ville staden miljötillståndet ska omfatta en större del av försvarets verksamhet.

Försvaret har tidigare ansökt om miljötillstånd för depå och en bränslestation.

Enligt Hagström kan förvaltningsdomstolens avgörande också innebära att Regionförvaltningsverket (RFV) tar med ännu fler aspekter i miljötillståndet. Bland annat att övningarna pågår på ett grundvattenområde.

RFV är den instans som slutligen avgör omfattningen av miljötillståndet.

- Säkert kommer grundvattenfrågan att prövas. Man har inte sett att verksamheten skulle förorena vattnet, men för riskbedömningens skull kan det inkluderas.

Sandstranden i Vattaja i Lochteå är mer än femton kilometer lång och sanddynerna tillhör ett Natura-område. Försvaret använder Vattaja som skjut- och övningsområde.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten