Hoppa till huvudinnehåll

Lång väg från Kimitoön för missbrukares anhöriga – inga samtalsgrupper på ön

Kannabis-planta på fönsterbräda
Kannabis-planta på fönsterbräda Bild: Yle/Tiina Karjalainen kannabis-odling

Då en person börjar missbruka droger eller alkohol drabbar det förutom personen själv också de anhöriga och den närmaste kretsen. I Kimitoön finns inga grupper för anhöriga.

Missbrukarkoordinator Maarit Jauhiainen-Viitanen jobbar tre dagar i veckan i Kimitoön som köper tjänsterna av A-kliniken. Behovet har ökat, då hon började jobbade hon endast två dagar i veckan där. Behovet är störst nu under våren, men ökar också mot sensommaren.

Cannabisbruket har ökat bland unga, i övrigt kretsar arbetet mycket kring alkohol och mediciner, men de tunga drogerna finns också i kommunen. Klienterna är ungefär 50 till antalet och är i åldern 15 till över 80. Med andra ord nästan en procent av Kimitoöborna, men med de anhöriga medräknade är det betydligt fler som drabbas av missbruket.

Då en person börjar missbruka droger eller alkohol drabbar förutom person själv också de anhöriga och den närmaste kretsen. Utöver missbrukaren behöver också de anhöriga ha tillgång till stöd och vård. Jauhiainen-Viitanen säger att det är mindre bra ställt med tjänster för anhöriga till missbrukare i Kimitoön.

– Det skulle faktiskt finnas ett stort behov för anhöriga att få stöd. Det är ganska tungt att leva med en missbrukare.

De anhöriga är lika välkomna till hennes mottagning som missbrukarna. Alternativet är att de kan delta i någon diskussionsgrupp i Åbo eller i Salo. Åtminstone finns det grupper för föräldrar till missbrukare.

– Här på ön finns det dåligt med sådana grupper och där har vi en utmaning.

Avståndet till Salo eller Åbo kan bli för långt och kan förvärras om den som borde få delta i en grupp där inte har en bil att åka i, säger Jauhiainen-Viitanen. Hon säger att de anhörigas behov består av att få veta om vårdanstalter, men också av att ha någon vid sin sida som lyssnar.