Hoppa till huvudinnehåll

Macron i Washington för ”intimt” möte med Trump – ska övertala honom att inte skrota Iranavtalet

Presidenterna Emmanuel Macron och Donald Trump skakar hand medan Melania Trump ser på och ler.
Inga spända handtag den här gången då presidenterna Trump och Macron träffades i Washington. Relationen presidenterna emellan beskrivs som mycket god. Presidenterna Emmanuel Macron och Donald Trump skakar hand medan Melania Trump ser på och ler. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Emmanuel Macron,Donald Trump,Melania Trump,USA,Frankrike,statsbesök

Frankrikes president vill övertala Donald Trump att inte dra USA ur kärnkraftsavtalet mellan Iran och stormakterna. Besöket rapporteras ha planerats så att de två ledarna ska ha gott om tid att diskutera i enrum.

Frankrikes president Emmanuel Macron rapporteras ha bland de bästa relationerna av någon världsledare till amerikanska kollegan Donald Trump.

Han är det första utländska statsöverhuvudet som gör ett officiellt statsbesök hos Trump sen han tillträdde, och tas nu emot med pompa och ståt.

Relationen reflekteras också i hur besöket i Washington är planerat.

Besöket inleddes med en middag i USA:s första president George Washingtons hem Mount Vernon i Virginia, där bara presidentparen ovanligtvis deltog.

Mount Vernon har en stor symbolisk betydelse för de fransk-amerikanska relationerna, som inleddes redan under den amerikanska revolutionen.

USA:s och Frankrikes första par besöker George Washingtons hem Mount Vernon.
Presidentparen besökte Mount Vernon, George Washingtons hem i Virginia. Mount Vernon anses vara den plats där Washington knöt de första goda kontakterna till Frankrike under amerikanska revolutionen. USA:s och Frankrikes första par besöker George Washingtons hem Mount Vernon. Bild: EPA-EFE/ANDREW HARRER / POOL Emmanuel Macron,Brigitte Macron,Donald Trump,Melania Trump,Mount Vernon

Middagen ska lägga grunden för vad som förutspås bli svåra diskussioner kring en rad frågor som tynger relationen mellan USA och EU, bland annat läget i Syrien, klimatfrågor och världshandeln.

Macrons huvudsakliga mål med besöket ska ändå vara att övertala Trump att inte dra USA ur avtalet med Iran om landets kränkraftsprogram.

- Det här är en stor ära och, tycker jag, ett mycket viktigt statsbesök då man beaktar det nuvarande världspolitiska klimatet, sade Macron då han anlände vid Vita huset.

”Mycket dåligt avtal”

Trump har hotat att dra USA ur vad han kallar ett mycket dåligt avtal, men har hittills avhållit sig från att skrota det för USA:s del.

Enligt Trump går avtalet inte lång nog för att begränsa Irans destabiliserande handlingar i Mellanöstern.

Trumps stab har också kritiserat att avtalet inte har kopplats till Irans övriga vapenutveckling, bland annat utvecklingen av lång- och medeldistansrobotar.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders under en presskonferens i Vita huset.
Trump har inte ändrat åsikt om Iran-avtalet, sade pressekreterare Sarah Huckabee Sanders inför mötet. Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders under en presskonferens i Vita huset. Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Sarah Huckabee Sanders

Då Trump senast förlängde avtalet gav han EU till mitten av maj att åtgärda problemen med avtalet om de inte vill se det skrotas och han gav inga tecken på att ha kommit på andra tanker inför Macrons besök.

- Presidenten har varit mycket tydlig med att han tycker att avtalet är dåligt. Det har definitivt inte förändrats, sade Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders till Fox News.

Ingen Plan B

De övriga parterna i avtalet är ändå övertygade om att det måste räddas, eftersom det trots sina brister har lyckats med sitt syfte.

FN:s atomkraftsorgan IAEA har kunnat bekräfta att Iran har hållit sig till avtalet och inte har något kärnvapenprogram.

Macron själv har sagt att avtalet är långt ifrån perfekt men måste räddas eftersom det inte ännu finns någon Plan B för att lägga locket på Irans kärnvapenprogram.

Iran har vädjat till EU att göra sitt yttersta för att rädda avtalet och antytt att det inte finns utrymme för nya förhandlingar.


- Macron har rätt i att det inte finns någon Plan B. Det är allt eller inget. Europas ledare borde inte bara övertala Trump att bibehålla avtalet, utan ännu viktigare att också börja sätta USA:s del av det i verket på allvar, skrev Irans utrikesminister Javad Zarif på Twitter.

Trump-viskaren

Trump och Macron kommer att ägna största delen av onsdagen till att diskutera Iran-avtalet och de övriga frågorna på agendan.

Macron har på grund av sitt inflytande hos Trump kallats the Trump whisperer, Trump-viskaren.

I Europa ser många honom som det sista hoppet att etablera en fungerande transatlantisk relation, i en tid av hotande handelskrig och skrotade avtal.

Macrons stab har ändå antytt att signalerna från Vita huset inför besöket, speciellt vad gäller Iran-frågan, inte är uppmuntrande.

Presidenterna Trump och Macron planterar ett träd i Vita husets trädgård.
Trump och Macron planterade ett träd i Vita husets trädgård före middagen i Virginia. Trädet kommer från en skog i Frankrike där amerikanska soldater utkämpade ett avgörande slag under Första världskriget. Presidenterna Trump och Macron planterar ett träd i Vita husets trädgård. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Donald Trump,Emmanuel Macron

Besöket ses därför också som en signal om vad Europa har att vänta sig från USA under de kommande åren under Trump.

Även om relationen mellan USA och Frankrike för tillfället ses som god, anses den i Frankrike också vara bräcklig då USA under Trump avviker från hur relationer allierade emellan oftast sköts.

- Att skrota Iran-avtalet eller att införa tariffer skulle direkt skada franska intressen, alltså vara ett indirekt angrepp mot landets intressen, säger experten på fransk-amerikanska relationer Célia Belin vid Brookings Institute i Washington.

- Hur relationen mellan USA och Europa mår på lång sikt kan i stort sett avgöras under de kommande sex månaderna och hänger på om de här strategiskt viktiga frågorna kan lösas, säger Belin till France24.