Hoppa till huvudinnehåll

Ny entreprenör vald till Nagu gästhamn för sommaren – öppnar ny restaurang

Sandlåda och Nagu gästhamns kontor.
Sandlåda och Nagu gästhamns kontor. Bild: Yle/Lotta Sundström gästhamn

Pargas stad har valt Auraport/Turun Rantaravintolat Oy för att driva Nagu gästhamn säsongen 2018.

Bolaget har sedan 2004 drivit Åbo gästhamn och utvecklat verksamheten i hamnen i samarbete med Åbo stad.
Enligt ett pressmeddelande från Pargas stad har företaget en stark syn och kompetens som behövs för att driva gästhamnsverksamhet och vilja att också samarbeta med lokala företag.

Auraport/Turun Rantaravintolat Oy har en mycket motiverad och yrkesskicklig personal med vilken verksamheten i Nagu gästhamn kan köras i gång trots den mycket strikta tidsramen, skriver Pargas stad.

Tjänsten som hamnkapten kommer till en början att innehas av Toni Ljungqvist, men målet är att i den mån det är möjligt bygga upp personalen lokalt.

Flera restauranger – 100 anställda

Till koncernen hör utöver gästhamnsverksamheten också restauranger, caféer, charter- och hyrbåtstjänster, bland annat restaurangerna Nooa, Tårget, Fontana och di Trevi i Åbo. Den sammanlagda omsättningen för dessa uppgår till ca 8,5 miljoner euro. Företaget sysselsätter för närvarande över 100 personer.

Ifall företaget kommer att driva café- eller restaurangverksamhet också i Nagu är ännu oklart, berättar Pargas stads näringslivschef Tomas Eklund.

– Vi har inte gått in på detaljer men det är mycket troligt. Det finns en cafébyggnad där också restaurang Klykan har varit, jag antar att de är intresserade av att utveckla också den biten.

Krav på betalförmåga och snabb start

Avtalet med Auraport är ettårigt, med en option om ytterligare ett år.

– Kravet var att man klarar av hyran och har resurser att komma snabbt i gång och anställa personal, säger Eklund.

– En fördel är att företaget hade gästhamnsverksamhet från förut. Sedan är det ju ett ganska stort företag som också har en hel del restauranger. De har resurser att väldigt snabbt få igång verksamheten.

Flera starka kandidater – men en klar vinnare

Enligt Eklund fanns det flera starka kandidater bland de nio som anmälde intresse för att driva Nagu gästhamn.

– Det var faktiskt flera riktigt bra sökande trots att utgångsläget var ganska krävande i och med att tidtabellen var så tajt.

– Men till syvende och sist var det ett ganska lätt val då man ser till de resurser och planer de har. De har lyckats väldigt bra i Åbo, säger Eklund.

Ryggar inte inför konkurrensen från nuvarande restaurangerna

Toni Ljungqvist på Auraport/Turun Rantaravintolat Oy bekräftar att det blir en ny restaurang i gästhamnen. Gästhamnen har varit fungerande och på den verksamheten tänker bolaget inte ändra på, däremot blir det nya tag i gästhamnsrestaurangen. Ljungqvist säger att de nu bollar med några koncept och avslöjar senare vad de stannat för.

Vi är inte främmande inför konkurrens, nivån är verkligt hög i Åbo och konkurrensen är blodig. Vi är inte rädda för att ge oss in i kampen också i Nagu med vår produkt. Där finns restauranger med anor och det ger oss en extrakrydda. Genomfartstrafiken är livlig, så vi tror att där finns plats också för vår verksamhet, säger Ljungqvist.

Hamnen med sina företagare är bekant för honom sedan många år tillbaka. Han har gästat stället många gånger och har även ordnat charterseglatser dit sedan 2003.

Carola och Toni Sintonen samt Simo Hallikainen är de övriga som står bakom de två bolagen. De högg i då de fick chansen att ta över gästhamnen trots att tiden var kort. Ljungqvist berättar att de på måndag förra veckan lämnade in sin ansökan. I fredags träffade de Pargas stads ledning och fick höra att de var bland bolagen på slutrakan.

Gästhamnen kan inte öppna på valborg, men nog några dagar senare, den 4 maj. Ljungqvist var där på tisdagen och konstaterade att en båt var i hamnen. Han antar att båtarna ligger på landbacken efter den långa vintern, men toaletterna ska öppnas och snart kopplas även elen till bryggorna. Den livligaste säsongen är efter midsommar även om det händer mycket redan under början av juni. Vi har bråttom, men någon panik är det inte, säger Ljungqvist.

Hoppas på lång närvaro i Nagu

Han säger att de vill vara i Nagu över hela tvåårsperioden och hoppas på att sedan få förhandla om fortsatt verksamhet där. Två år är en kort tid, men vi litar på att kunna övertyga Pargas stad om att det är värt att fortsätta med oss, säger Ljungqvist.

Enligt Ljungqvist betjänas besökarna av bekanta ansikten. De som jobbat i gästhamnen under tidigare år fortsätter och de strävar efter att anställa lokala ungdomar. Under början av sommaren jobbar åtta personer i hamnen och i juli eventuellt några fler.