Hoppa till huvudinnehåll

Olympiastadions budget och tidtabell håller: "Utåt sett är förändringarna inte så stora"

Olympiastadion i Helsingfors renoveras.
Olympiastadion i Helsingfors ska vara färdigrenoverad om ungefär två år. Olympiastadion i Helsingfors renoveras. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Helsingfors Olympiastadion

Olympiastadion som för tillfället renoveras planeras stå klar våren 2020 och förhoppningen är att kostnaderna inte överskrider budgeterade 261 miljoner euro. Stadionstiftelsen hoppas på att Stafettkarnevalen är tillbaka redan år 2020. Stafettkarnevalen är vårt gladaste evenemang, säger Maija Innanen till Yle Sporten.

Renoveringstidtabellen för Olympiastadion har uppdaterats i ett par repriser. Ursprungligen skulle allt stå klart redan våren 2019, men sedan en tid tillbaka är siktet inriktat på våren 2020.

– I årsskiftet 2019–2020 ska inomhusutrymmena vara klara. Planområdet slutförs under vårvintern 2020 så att det står klart sommaren 2020, säger stadionstiftelsens verkställande direktör Maija Innanen till Yle Sporten.

– Enligt den officiella prognosen håller tidtabellen. Det återstår ändå arbetsfaser som innebär att vi kontinuerligt måste revidera tidtabellen. Man kan aldrig vara tvärsäker, men tanken är att det ska lyckas.

En bild över läktarna på Olympiastadion i Helsingfors.
Stafettkarnevalen i Helsingfors 2015. En bild över läktarna på Olympiastadion i Helsingfors. Bild: Yle/Janne Isaksson helsingfors olympiastadion

Stafettkarnevalen ordnades senast i Helsingfors år 2015 och kan bli det första evenemanget som ordnas på den renoverade arenan.

– Stafettkarnevalen är vårt gladaste evenemang. Vi väntar på att Stafettkarnevalen kommer tillbaka till Olympiastadion. Stafettkarnevalen finns inprickad i vår kalender 2020.

Budgeten verkar hålla

I januari 2017 blev Stadion-stiftelsen beviljad nya miljoner efter att pengabehovet växt från 209 till 261 miljoner euro. Staten står för den ena halvan, Helsingfors stad för den andra.

Räcker 261 miljoner?

– Renoveringen har inkluderat risker och risker kvarstår, men budgeten står fast.

– Problemen hänför sig till att vi jobbar med gamla konstruktioner. Alltid då man renoverar finns det utmaningar och sådana har vi upplevt i rätt så stor utsträckning.

Olympiastadion i Helsingfors renoveras.
Arbeten pågår på Olympiastadion. Olympiastadion i Helsingfors renoveras. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Helsingfors Olympiastadion

På vilket sätt kommer besökaren att lägga märke till att stadion har renoverats?

– Utåt sett är förändringarna inte så stora.

– Det märks framför allt på att läktarna täcks. Det uppstår stora tjänsteområden som är sex gånger större än tidigare. Toalettområdet är 2 500 kvadratmeter stort. I framtiden går det att röra sig fritt mellan läktarsektioner.

Vad ersätts de gamla träbänkarna med?

– Vi har varit med i ett träinnovationsprojekt i många år. Det hela ska konkurrensutsättas i höst. I dag tittade vi på prototyper men på grund av konkurrensutsättningen kan jag inte berätta mer.

– Vi hoppas att det här innovationsprojektet även ska nå framgång internationellt. Nästa år vet vi vilka sittplatser som installeras.

– De nya sittplatserna behöver passa ihop med arkitekturen. På stadion finns det trä, betong och stål. Också färgen ska passa. Det blir enskilda stolar, inga bänkar som tidigare.

Olympiastadion i Helsingfors renoveras.
De tidigare bänkarna såldes till allmänheten. Olympiastadion i Helsingfors renoveras. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Helsingfors Olympiastadion

Den nya alkohollagen möjliggör alkoholkonsumtion på läktarna under idrottsevenemang. Har ni planerat restaurang- eller vuxensektioner på nya Olympiastadion?

– Alkoholfrågan står inte så högt på dagordningen. Frågan kräver diskussion med medborgarna och politikerna. Myntet har två sidor.

Är det rätt beslut att renovera Olympiastadion?

Ja!
59.0% (121 röster)
Nej! En ny stadion hade varit ett bättre alternativ.
41.0% (84 röster)
Antal avgivna röster: 205

Läs mera:

Renoveringsbild på Olympiastadion.

Renoveringstidtabellen och budgeten håller – så här ser det ut på Olympiastadion just nu

Nästa år fyller Helsingfors Olympiastadion 80 år och hösten 2019 ska den pågående renoveringen vara klar. Här är ett bildreportage på hur det ser ut innanför de historiska väggarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport