Hoppa till huvudinnehåll

Plastförpackningar, cigarettfimpar och godispapper ska fiskas upp ur Aura å med hjälp av havssoptunna i år igen

En havssoptunna i Aura å.
En havssoptunna i Aura å. Bild: Yle/Lotta Sundström havssoptunna

Pilotprojektet från förra sommaren får en fortsättning. Havssoptunnorna ska öppna ögonen för vad som gömmer sig i våra vattendrag.

Under hela förra sommaren fångade Seabin-soptunnor upp skräp ur vattnet i Helsingfors, Åbo och Vasa.

I sommar fortsätter projektet, och tanken är att utöka med ytterligare tre havssoptunnor längs med kusten. Var dessa ska placeras är ännu osäkert.

Liksom förra året kommer havssoptunnan att placeras vid Åbo gästhamn invid Föri. Där fiskade soptunnan bland annat upp mängder av plast, drogsprutor samt flaskpost under sommaren.

Soptunnan i Aura å samlade 77 kg

Sari Luhanka, global media manager vid Wärtsilä, som står bakom projektet med havssoptunnorna, säger att havssoptunnan i Åbo kommer installeras nästa vecka, eller därpå följande vecka.

- Åbo stad ska ta hand om en liksom ifjol. Vi märkte att läget var ganska bra.

Havssoptunna i Helsingfors.
Havssoptunna i Helsingfors. Bild: Wärtsilä Wärtsilä,havssoptunna

Ifjol var det studenter vid Åbo yrkeshögskola som dagligen tömde och analyserade innehållet i havssoptunnan. I år axlar Åbo gästhamn ansvaret över det dagliga underhållet.

För att fånga upp skräpet suger soptunnan in ytvattnet som filtreras genom en påse. När vattnet sedan pumpas tillbaka i ån blir skräpet kvar i insamlingspåsen.

Totalt fångades 77 kilogram med saker av soptunnan i Åbo under sommaren. Av de 77 kilogram som samlades in med hjälp av soptunnan beräknades 10 kilogram komma från människan, exempelvis i form av skräp som kastats från båtar.

Det som fångades upp i havssoptunnan vid Aura å var bland annat vattenväxter, rosk, vattenflaskor, cigarettfimpar, plastförpackningar, glas, metall, sugrör och annan typ av flytande rosk.

En havssoptunna finns i Åbo gästhamn, med en stor banderoll invid: Hur hamnar plast i vattnet?
En havssoptunna finns i Åbo gästhamn, med en stor banderoll invid: Hur hamnar plast i vattnet? Bild: Yle/Linus Hoffman Soptunna,Åbo,Aura å,plastavfall,plast,åbo gästhamn

Enligt Luhanka gjorde man intressanta upptäckter i samband med tömningen av havssoptunnan. Bland annat avslöjade havssoptunnans innehåll vad som var på gång i Åbo.

- Om det var något evenemang i Åbo syntes det direkt också i havssoptunnan.

- Det är viktigt att folk inte kastar skräp på gatorna eller på stranden eftersom det då lätt hamnar också i ån, och därifrån till havet.

Huvudsaken inte att samla in stora mängder skräp

Då havssoptunnan installerades vid Åbo gästhamn förra året var en del skeptiska till att havssoptunnan skulle fungera på grund av den kraftiga strömningen i Aura å.

- Om skräpet flyter snabbt förbi lyckas soptunnan inte alltid fånga skräpet. Men den tycktes fungera i alla fall ganska bra där, konstaterar Luhanka.

- Stället där man installerar en Seabin- soptunna måste dessutom vara ett ställe som också naturligt samlar skräp.

Själva soptunnan i sig är inte stor och den renande effekten inte så betydlig, men det är heller inte soptunnans huvudsakliga syfte, menar Luhanka.

Målet med havssoptunnorna är att öka medvetenheten om vad som faktiskt gömmer sig i vattendragen.

- Syftet är att folk ska förstå att det finns mycket skräp som inte hör till ån – eller till havet. Den är inte så stor, och den samlar inte så stora mängder. Men det viktiga är att folk ser skräpet.

Skräp på en strand
Skräp på en strand Bild: U.S. Fish and Wildlife Service skräp