Hoppa till huvudinnehåll

Positiv början på året för Wärtsilä

Wärtsiläs fabrik i Vasa.
Enligt prognosen för 2018 väntas efterfrågan på Wärtsiläs tjänster öka. Wärtsiläs fabrik i Vasa. Bild: Yle/Jukka Tyni Wärtsilä,Wärtsilä Vasa,Wärtsilä finland

Det fortsätter gå uppåt för Wärtsilä. Under årets första kvartal skedde en positiv utveckling av orderingången och omsättningen. Men det fortsätter stampa på stället på den marina marknaden.

Omsättningen ökade med sex procent och orderingången med sju procent under årets första kvartal. Det jämförbara rörelseresultatet steg från 82 till 88 miljoner euro.

Enligt prognosen för 2018 väntas efterfrågan på Wärtsiläs tjänster och lösningar öka något jämfört med fjolåret.

Det kommer att gå framåt inom enheterna Services och Energy Solutions enligt utsikterna. Men vad gäller Marine Solutions hålls det kvar på nuvarande nivå. Det har det gått framåt på den marina marknaden men det finns fortfarande utmaningar som en direkt följd av överkapacitet och brist på finansiering.

- De ekonomiska utsikterna fortsätter att stöda en gradvis återhämtning inom marinindustrin, men inverkan av ökad geopolitisk osäkerhet på kundernas beslutsfattande är en riskfaktor, säger koncernchef Jaakko Eskola.

  • Europas krutdurk: Islänningarna lever med Ragnarök under fötterna

    Risken för utbrott ökar i takt med att glaciärerna smälter.

    I takt med att världen blir varmare och de isländska glaciärerna smälter, ökar också risken för vulkanutbrott på Island. Glaciärerna har nämligen en funktion som ett slags "lock" på berggrunden. När det locket lyfts har lavan lättare att ta sig upp till ytan. Men vad beror det på att Island är så otroligt vulkaniskt aktivt?

  • Forskning: Två av fem äldrevårdare har övervägt att säga upp sig

    Allt fler känner sig utmattade efter arbetsdagen.

    Det har blivit vanligare för äldrevårdare runtom i Finland att vilja säga upp sig. Två av fem äldrevårdare har övervägt att avsluta sin karriär inom branschen. Det visar ny forskning vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Läs också