Hoppa till huvudinnehåll

Utmarsch tvingar daghemmen stänga tidigare - lite tid för att få tag i föräldrar och fundera på lösningar

Karolina Salminen och Sonja Klärck tillsammans med Klärcks son Joonas som står mellan dem.
För Carolina Salminen är det möjligt att jobba på distans eller föra barnen till deras morföräldrar, ifall daghemmet håller stängt på ondagen. Sonja Klärck tänker ta med sig sonen Jonas till jobbet. Karolina Salminen och Sonja Klärck tillsammans med Klärcks son Joonas som står mellan dem. Bild: Yle/ Tina Kärkinen småbarnsfamiljer,daghem

På onsdagen tvingas flera svenskspråkiga daghem i huvudstadsregionen stänga redan klockan 12 på grund av utmarsch och demonstration. Under måndagen, och största delen av tisdagen, pågick kartläggningen av hur stor del av dagvårdspersonalen som kommer att delta i utmarschen.

Utmarschen hålls mellan klockan 12 och 18 på onsdagen och demonstranterna ska samlas framför riksdagshuset. I utmarschen och demonstrationen deltar medlemmar från fackförbunden JHL, Jyty, SuPer och Talentia.

Det handlar om barnskötare, närvårdare och de barnträdgårdslärare som är socionomer till utbildningen. De protesterar mot förslaget till ny lag om småbarnspedagogik. Tanken är att lagförslaget ska öka antalet barnträdgårdslärare i daghemsgrupperna, men det betyder istället att andelen barnskötare och närvårdare minskar.

Barnträdgårdslärare som har universitetsutbildning berörs inte av lagförslaget och deltar inte i demonstrationen.

Flera daghem i Helsingfors stänger klockan 12

Under tisdag eftermiddag klarnade behovet av personal i daghemmen i Helsingfors uppgav Niclas Grönholm som är direktör för den svenska servicehelheten vid sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors.

– Vi kommer att kunna ordna verksamheten med lite flexibilitet. På daghemmet Pärlan på Busholmen kommer en stor del av personalen att vara borta och då blir vi tvungna att stänga klockan 12.

– Det här kommer att lösas genom att barnen får gå till närliggande daghem eller förskolor där det finns personal på plats, säger Grönholm.

– Vi har fått information om utmarschen sent så det är ganska lite tid att få tag i föräldrar och fundera på lösningar.

Niclas Grönholm, linjedirektör vid utbildningsverket i Helsingfors, november 2015
Niclas Grönholm är direktör för svenska servicehelheten i Helsingfors. Niclas Grönholm, linjedirektör vid utbildningsverket i Helsingfors, november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan niclas grönholm

Nio daghem i Esbo stänger klockan 12

Esbo stad meddelade under tisdagen att 9 svenskspråkiga daghem kommer att stängas klockan 12 medan 17 hålls öppna.

I Kyrkslätt kommer Hommas daghem att stänga klockan 12 medan Sjökulla daghem håller öppet likaså en av filialerna till Prästgårdsbackens daghem.

I Vanda stänger vissa daghem tidigare mellan klockan 12 och 17. De daghem som håller öppet dygnet runt och på kvällar berörs inte.

Också i Grankulla stänger vissa daghem tidigare på onsdagen.

Vad gör föräldrarna om daghemmet stänger tidigare?

För familjer som är beroende av dagvården kan onsdagens utmarsch göra det svårt att få ihop vardagspusslet.

Yle Huvudstadsregionen talade med några föräldrar vid daghemmet Solhälla i Helsingfors för att höra vad de gör om daghemmet håller stängt.

– Då tror jag att jag tar med min lilla femåriga flicka till mitt jobb, säger Åsa som inte vill uppge sitt efternamn.

– Jag har också en granne som kan ta hand om min dotter tillfälligt eller så kan jag sluta lite tidigare, säger hon.

Åsa och hennes dotter Meia-My utanför daghemmet Solhälla.
Meia-My får följa med mamma Åsa till jobbet om daghemmet har stängt på onsdagen. Åsa och hennes dotter Meia-My utanför daghemmet Solhälla. Bild: Yle/ Tina Kärkinen småbarnsfamiljer,föräldrar

För Mikael Kestilä blir det mycket pusslande ifall daghemmet håller stängt.

– Jag ska själv resa bort på onsdag så jag hoppas att det inte är stängt. Ifall det är stängt får jag hoppas att mina föräldrar ställer upp och sköter om våra pojkar. Annars är pojkarnas mamma tvungen att jobba hemifrån eller ta ledigt, det är enda möjligheten, säger Mikael Kestilä.

– Tillsvidare har jag inte fått någon information om det här.

Mikael Kestilä framför daghemmet Solhälla i Helsingfors.
Mikael Kestilä. Mikael Kestilä framför daghemmet Solhälla i Helsingfors. Bild: Yle/ Tina Kärkinen småbarnsfamiljer,solhälla

"Tur att barnens morföräldrar bor i närheten"

Sonja Klärck och Carolina Salminen har kommit för att hämta sina respektive barn från daghemmet. För Carolina kom informationen om att daghemmet kan hålla stängt som en överraskning, men hon har bland annat morföräldrar till hands.

– Nu fick jag höra första gången om det här. Men vi har så pass tur att barnens morföräldrar bor här i närheten så om de inte åker till landet så kan barnen åka dit. Om inte så måste jag själv jobba på distans, säger Carolina.

Sonja Klärck däremot har redan förberett sig inför en potentiell stängning.

– Vi har som plan att min son Emil kommer med till jobbet. Det går en dag men inte i längden, säger hon.

Korrigering 24.4 kl.18.31: Tidigare stod att daghemmet Bystugan i Helsingfors stänger på grund av utmarschen, men det stämmer inte och uppgiften togs bort.