Hoppa till huvudinnehåll

Vbl: Ny vargattack i Jeppo

Rävar i burar i pälsfarm
Räv på pälsfarm (arkivbild) Rävar i burar i pälsfarm Bild: Yle/Sofi Nordmyr pälsdjursfarm

Den pälsfarm som en varg attackerade natten till måndag har haft ny påhälsning natten till tisdag. En fullvuxen räv dödades och på en farm intill dödade stressade rävhonor femton ungar, rapporterar Vasabladet.

Rovsjurskontaktpersonen Jan-Erik Nybyggar har undersökt platsen och säger till Vasabladet att det mycket väl rör sig om samma individ vid bägge tillfällena.

Troligen bara en varg

Jan-Erik Nybyggar bedömer att det handlar om en varg men utesluter inte helt att det handla om två vargar som slagit till av spåren att döma.

- Läget är eländigt, det är oroväckande med två attacker nätterna efter varandra, säger Jan-Erik Nybyggar.

Kaj Anderson har hittills förlorat femton valpar

Kaj Anderson har sin farm på Jeppo farmområde och det var hos grannen på farmområdet som vargen slog till. Den första natten togs två blårävar och natten till tisdag en blåräv.

- Jag har silverrävar och de har redan valpar, blårävarna valpar först om ett par veckor. Silverrävarna är betydligt känsligare för störningar och efter den första nattens attack hittade jag 15 valpar som dödats av sin mor.

- Idag har jag inte ännu kunnat kolla hur många döda valpar det eventuellt finns, det har varit så mycket liv här med polisen på plats och jag vill inte störa rävarna innan det lugnat ner sig. Ikväll skall jag gå igenom läget, säger Kaj Anderson.

Kaj Anderson kommer att tillbringa natten på farmområdet och skall försöka skrämma bort vargen om den dyker upp en tredje natt i följd.

Han väntar sig ett besked om rätt att fördriva vargen skall komma på onsdagen men enligt Anderson flyttar det bara på problemet till ett annat ställe.

Artikeln har kompletterats med kommentarer av Jan-Erik Nybyggar och Kaj Anderson kl. 17.19 2018.

På tisdagkväll kunde Kaj Anderson konstatera att ytterligare två silverrävar efter den senaste attacken hade dödat och ätit upp sina valpar, det exakta antalet är oklart.

Artikeln kompletterades 21.30 2018 med de senaste uppgifterna om antalet döda valpar