Hoppa till huvudinnehåll

BK-46 hängde inte med i Dickens förkrossande ryck till final – BK-tränaren Källman hyllade motståndarmålvakten: "99 procent Mäkeläs förtjänst"

Benny Broman.
Benny Broman gjorde sex mål i den fjärde semifinalen. Benny Broman. Bild: Handbollförbundet. handboll,BK-46 Handboll,Dicken,oscar kihlstedt

Efter en paus på tre år är Dicken tillbaka i handbollsligans finaler där laget möter Cocks. BK:s finaldrömmar grusades av storspelande Dicken-målvakten Mikael Mäkelä.

Dicken vann den fjärde semifinalen mot BK-46 med 35–27 och marscherade till final efter 3–1 i matcher.

Trots att segermarginalen till slut var hela åtta mål så var den första halvleken en väldigt jämn historia. Marginalen var aldrig mer än två bollar och vid paus var ställningen 15–15.

Andreas Rönnberg var halvlekens stora profil då han smällde in sju bollar bakom Mikael Mäkelä under de 30 första minuterna. I andra halvlek var rollerna ändå ombytta och det var Mäkelä som dominerade.
Efter paus gjorde BK ett tidigt ryck och efter några lyckade minuter av Karislaget var gästernas ledning 19–16. Dicken svarade ändå starkt och ledde med 24–22 då knappa 45 minuter spelats.

Dickens målvakt Mikael Mäkelä.
Mikael Mäkelä var på spelhumör mot BK-46. Dickens målvakt Mikael Mäkelä. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Dicken,yle sporten

BK hade enorma svårigheter med att ta sig förbi Mäkelä samtidigt som Dicken lyckades med så gott som allting i anfallsväg och kunde dryga ut sin ledning ytterligare.

Med sju minuter kvar förde Robin Granlund hemmalaget upp i en 31–25-ledning och senast då började det lukta final för Dicken.

Grundserietvåan BK-46 hängde inte med och till slut skrevs Dickens segersiffror 35–27. Andra halvleken vann Dicken alltså med 20–12.

”99 procent Mäkeläs förtjänst”

Mikael Mäkelä som stod för många stora räddningar hade total 19 parader och valdes till matchens bästa spelare. BK-tränaren Mikael Källman prisade också Dicken-keepern.

– Jag måste gratulera Mäkelä och Dicken. Det var till 99 procent Mäkeläs förtjänst att Dicken avancerade till final. Han har varit alldeles fantastisk i den här serien och idag avgjorde han matchen i andra halvlek, kommenterade Källman på handbollsligans webbplats.

Mäkelä var själv rätt så anspråkslös efter att laget säkrat finalbiljetten.

– Jag är jättestolt över vårt lag och hur vi kämpade fast det ibland var svårt. I andra halvlek fick jag i ett par bollar som hjälpte oss att dra upp en lucka, sade Mäkelä.

Dicken är nu klar för sin första final på tre år. Där väntar regerande mästarna Cocks som körde över Grankulla IFK.

Cocks knäckte GrIFK

I det andra semfinalparet tog Cocks en klar seger över GrIFK och tog sig till final efter 3–1 i matcher.

I den första halvleken lyckades GrIFK hänga med rätt så bra men Vitalij Sjitkso som räddade elva skott såg till att Cocks ledning skulle hålla. Vid paus var gästernas ledning 15–12.

I andra halvleken visade Cocks till slut ganska tydligt var skåpet ska stå och vann med 32–21 i Grankullagrottan.

Lagets överlägsna bredd beskrivs bra av att det var totalt tolv Cocksspelare som fick sitt namn i målprotokollet. Ivrigast var Viktar Zaitsau som stod för sex fullträffar.

Richard Sundberg var GrIFK:s bästa målskytt med sina sex strutar.

Cocks tog sig nu till final för sjätte året i följd. De fem senaste finalbesöken har slutat i mästerskapskalas.

Resultat

GrIFK – Cocks 21–32 (12–15)
GrIFK: Sundberg 6, Silfver 4, Koljonen 3
Cocks: Zaitsau 6, Backo 5, Tamminen 4

Dicken – BK-46 35–27 (15–15)
Dicken: Granlund 7, Stankevicius 6, B Broman 6
BK-46: Rönnberg 8, Helander 6, Kihlstedt 6