Hoppa till huvudinnehåll

Byggnadsindustrin inleder omfattande lockout i maj - vill få till stånd ett snabbt avtal

Tripla-bygget intill Böle station
Tripla-bygget intill Böle station Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Tripla,byggande,byggplats,lyftkranar

Arbetsgivarsidan inom byggindustrin utlyser en omfattande lockout.
Lockouten börjar den 9 maj och är ett direkt svar på de strejker som löntagarnas representant Byggnadsförbundet har inlett.

Byggindustrins vd Aleksi Randell säger till Yle att syftet med lockouten är att få till stånd ett snabbt avtal i branschen.

En lockout innebär att de anställda stängs ute från arbetsplatsen och att de anställda inte får lön för de dagar som lockouten är i kraft.

Byggindustrins styrelseordförande Harri Kailasalo säger i ett pressmeddelande att både strejker och lockouter leder till betydande ekonomiska förluster.

Han säger att lockouten orsaker kostnader på 50 miljoner euro per dag, men att industrin vill minimera längden på och effekterna av arbetskonflikterna. Strejkerna skulle enligt honom ha kunnat pågå ända till hösten.

Arbetsgivarsidan anser att de lönepåslag som facket krävt i förhandlingarna är alltför stora i relation till den allmänna linjen.

Byggfacket inledde förra veckan sin första strejk, som omfattar sju företag i betongbranschen. I måndags meddelade förbundet om nya strejker, som skulle räcka ända till juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes