Hoppa till huvudinnehåll

Dagispersonal i Sibbo marscherade ut - se video

Bild på tre damer
Nina Granholm, Anette Lindfors och Monica Pajunen utanför daghemmet Miili i Sibbo. Bild på tre damer Bild: Yle daghem,Sibbo

Yle Östnyland följde med dagispersonalens utmarsch vid daghemmet Miili i Sibbo. Regeringen föreslår att allt fler i dagispersonalen ska ha högskoleutbildning.

Det är färre barn än vanligt på daghemmet Miili på onsdag. Föräldrarna har förvarnats om utmarschen och många har inte hämtat barnen till dagis.

En minut över tolv marscherar flera i personalen ut.

- Vi marscherar ut för att rädda vår yrkesgrupp, säger barnskötare Nina Granholm.

Lagförslaget vill öka antalet barnträdgårdslärare i daghemsgrupperna och det betyder att andelen barnskötare och närvårdare skulle minska med hälften.

- Vi barnskötare är i en viktig roll. Vi är hela tiden där med barnet, sköter och tar hand om det och är tillsammans med det hela dagen i alla situationer, säger Monica Pajunen.

- Vi har hand om den sociala sidan. Vi sköter om dom, och sköter om alla sjukdomar och medicineringar, säger Nina Granholm.

bild på en gård
Miili ligger i Söderkulla i Sibbo. bild på en gård Bild: Yle/Helena von Alfthan daghem,Sibbo,Söderkulla,daghemmet miili

Anette Lindfors, som är huvudförtroendeman för social- och hälsovårdsfacket Tehy i Sibbo, påpekar att barnskötarna som har en vårdutbildning i bagaget har en yrkeskompetens som behövs på daghemmen.

- Jag tycker man ska respektera barnskötarnas utbildning. De har också pedagogisk utbildning, och de har en hälsovårdsutbildning. De har kunskap inom diet, hygien, och läkemedel. Det finns mycket diabetesbarn på dagis nuförtiden, den kunskapen ligger hos närvårdana och barnskötarna, säger Annette Lindfors.

I daghemmet Miili i Söderkulla finns tre finska och tre svenska grupper med barn från ett till fem år.

bild på skor och lekpark
Färre barn än vanligt på daghemmet Miili i Sibbo. bild på skor och lekpark Bild: Yle/Helena von Alfthan daghem,skor,lekparker,Sibbo,daghemmet miili

Daghemspersonal i hela Nyland marscherade ut från sina arbetsplatser klockan 12 på onsdagen.

Personalen protesterar mot ändringar i lagen om småbarnspedagogik. Lagförslaget skulle ändra på personalstrukturen inom småbarnspedagogiken.

En större del av personalen skulle behöva högskoleutbildning, medan andelen närvårdare och barnskötare skulle sjunka.

Artikeln har uppdaterats kl:14:50 med nya bilder och intervjun utskriven.