Hoppa till huvudinnehåll

Dagispersonal protesterar mot ny lag – på Åbo Akademi välkomnar man den

Barn som tecknar på daghemmet
Arkivbild. Barn som tecknar på daghemmet Bild: Yle/ Stefan Paavola barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),daghem,pedagogik,lek (barnlek),Dagisbarn,barnträdgårdar

På onsdagen marscherar daghemspersonal ut i protest mot nya dagvårdslagen. Vid Åbo Akademi i Jakobstad välkomnar däremot professor Ann-Katrin Svensson lagförslaget.

- Jag tycker att det är ett mycket bra förslag. Den nya lagen stärker det pedagogiska arbetet. Jag skulle gärna ta det ett steg längre och ha till och med två barnträdgårdslärare i varje grupp, säger Svensson.

Lagförslaget vill öka antalet barnträdgårdslärare i daghemsgrupperna och det betyder att andelen barnskötare och närvårdare skulle minska med hälften.

Därför kommer hundratals anställda vid daghem i Nyland att marschera ut i protest vid middagstid på onsdag. Endast de universitetsutbildade barnträdgårdslärarna, som alltså inte berörs av nya lagen, kommer att stanna kvar.

- Jag förstår att de som är rädda att förlora sina jobb protesterar men jag hoppas att de i stället ska få hjälp och stöd att kunna utbilda sig till barnträdgårdslärare, säger Svensson.

Ann-Katrin Svensson blir professor vid Åbo Akademi.
Ann-Katrin Svensson Ann-Katrin Svensson blir professor vid Åbo Akademi. Bild: Foto: Åbo Akademi. svensson

Ny utbildning kan hjälpa de som drabbas

Tanken är att Åbo Akademi ska kunna erbjuda en kortare utbildning för de som redan har läst pedagogik, men som inte har en kandidat i ämnet.

- Jag hoppas också att arbetsgivarna är tillmötesgående och att det ska kunna finnas förmånliga villkor för de som vill studera vidare, säger Svensson.

I ungefär ett år har Åbo Akademi jobbat med planerna på en vidareutbildning.

- Just nu har vi ett litet pilotprojekt på gång och där kollar vi hur söktrycket för en sådan utbildning är bland barnskötare och socionomer.

Hur lång skulle en sådan utbildning vara?

- Vi måste titta individuellt på vad personen har för erfarenhet och som kan räknas till godo. Men om den sökande har jobbat till exempel 7-10 år skulle det kanske krävas 1,5 års studier för att bli pedagogie kandidat.

Enligt Svensson är planerna så långt gångna att en utbildning kunde starta redan hösten 2019.