Hoppa till huvudinnehåll

Dickens damer tog en titt i spegeln och jagar nytt handbollsguld – ”Inte så imponerad av HIFK:s spel”

Anna Lindahl mot Kathlen Ax..
Kathlen Ax och HIFK försöker stoppa Anna Lindahls Dicken från att ta sitt fjärde raka mästerskap. Anna Lindahl mot Kathlen Ax.. Bild: Handbollförbundet. handboll,Dicken,kathlen ax

Helsingfors IFK har vunnit de två senaste inbördes matcherna men i Dicken-lägret tar man gärna på sig favoritskapet. Chefstränaren Thomas Hivert menar att tv-matcherna ger en fördel.

Dicken har dominerat i damernas FM-serie under de senaste åren. Tre raka mästerskap betyder att Drumsölaget har suttit stadigt på handbollstronen.

Under våren har det ändå sett ut som om Dickens herravälde ska gå att rubbas. HIFK har vunnit de två senaste matcherna och inleder finalserien (som börjar på fredagen) på hemmaplan i Helsingfors idrottshus.

Trots nederlagen vill man i Dicken inte tala om att HIFK skulle vara någon förhandsfavorit, tvärtom.

– Jag är inte så imponerad av hur HIFK spelar handboll, säger Dickens chefstränare Thomas Hivert.

Thomas Hivert.
Thomas Hivert tränar Dicken för tredje året. Thomas Hivert. Bild: Handbollförbundet. handboll,Dicken,thomas hivert

– De har nog bra spelare och fick flera nya bra spelare inför den här säsongen så på det viset är de starkare än i fjol. Men vi har mer erfarenhet av att vinna.

Hivert menar att Dicken som spelat med så gott som samma trupp redan i flera år har etablerat en vinnande kultur i laget. Den mentala biten ska ge Dicken övertaget.

– Vi vill vinna och tycker inte om att förlora. Den mentala biten är viktigast i en finalserie och vi vet att vi är starkare. Dessutom brukar vi prestera väl i tv-matcher.

Motivationsproblem under säsongen

Det var inte bara mot HIFK som Dicken förlorade under våren utan laget åkte också på en smäll mot BK-46 i början av februari. Liknande motgångar har varit väldigt ovanliga de senaste säsongerna.

– Vi har haft en ganska tung vår och inte kommit upp till vår egen nivå. Men man lär ju sig mera av förluster än av segrar, säger Annika Näräkkä optimistiskt.

Annika Näräkkä skjuter.
Annika Näräkkä. Annika Näräkkä skjuter. Bild: Handbollförbundet. handboll,Dicken,annika näräkkä

Dickens kapten Anna Lindahl menar att den tunga våren handlade om att laget tappade fokus.

– Vi brukar alltid ha en liten vinterdepression nångång i november, men nu kom den lite senare och varade lite längre. Det handlar säkert om att det finns så jättemånga matcher i FM-serien som är ojämna och så kommer det plötsligt en då man ska prestera 100 procent. Det kan hända att det helt enkelt handlar om någon slags motivationsproblem, medger Lindahl.

Vi har alla tagit en titt i spegeln.

– Men nu märker man att det är playoff och alla är igen med för fullt. Vi har alla tagit en titt i spegeln och jobbat lite hårdare för att komma upp till sin egen nivå igen.

Chefstränaren Hivert menar också att den överraskande jämna semifinalserien mot BK-46 fungerade som en bra väckarklocka för laget.

– Vi hade svåra semifinaler men jag tror att det var en bra sak för oss.

Nya HIFK

Inför säsongen förstärktes HIFK med flera spelare som lämnade Sparta. Till exempel Ella Holopainen och Inka Jäntti har inneburit en märkvärdig uppdatering i HIFK som dessutom fick en ny tränare i Rostislav Grinishin.

Enligt Näräkkä är den bekanta motståndaren inte alls så bekant längre.

– Det känns lite annorlunda för HIFK har ett så annorlunda lag i år. Visst är det samma förening men de har så många nya spelare så det känns inte som samma lag.

”Nya HIFK” ger samtidigt lite extra tändvätska åt Dicken som är ute efter sitt fjärde mästerskap i följd.

– Vi är nästa hungrigare i år än tidigare. Det känns som att HIFK har ett så pass bättre lag nu än förut så vi kommer att få jobba hårt, säger Lindahl.

HIFK – Dicken, finalprogram

HIFK – Dicken fredagen 27.4 klockan 18.15
Dicken – HIFK söndagen 29.4 klockan 15.45
HIFK – Dicken onsdagen 2.5 klockan 18.15 Yle TV2

Vid behov:
Dicken – HIFK lördagen 5.5 klockan 15.00 Yle TV2
HIFK – Dicken söndagen 6.5 klockan 17.15 Yle TV2

Läs också

Nyligen publicerat - Sport