Hoppa till huvudinnehåll

Estbacka i Borgå tynar bort: "Här är tomt och tyst"

Estbacka servicecentrum
Estbacka servicecentrum Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,estbacka servicecentrum

När är det Estbackas tur? Så frågar man sig i en insändare i tidningen Uusimaa på onsdag.

Här syftar skribenten på att servicen i stadsdelarna Gammelbacka och Vårberga ökat och att invånarna fått vara med på ett hörn som idésprutor.

I Gammelbacka ser både staden och församlingarna till att Gammelbackaborna har möjligheter till meningsfull fritid.

I Vårberga har invånarna fått mera inflytande över sin stadsdel och det nybyggda Kantelehuset med bibliotek, ungdomslokal och idrottssal är den naturliga samlingsplatsen.

Dessutom finns det fortfarande en livsmedelsaffär, kiosk, restauranger och en ombudspost och invånarna arrangerar invånarfester.

Estbacka vägskylt
Estbacka vägskylt Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,vägskylt

Minimalt med service

Också i andra tidningar har Borgåbor den senaste tiden undrat över sovstadsdelen Estbacka.

Det man frågar sig är hur det hänger ihop med Borgå stads strategi att låta en rätt så stor stadsdel förfalla och dö ut, åtminstone servicemässigt.

I Estbacka kan man räkna serviceutbudet på ena handens fingrar: Ett daghem, en servicestation, en pizzeria och en frisörsalong.

- I och med att närbutiken försvann i mars för ett år sedan, har det blivit tystare än någonsin, säger Sanna Väisänen som driver frisörsalongen i Estbacka servicecentrum.

Frisören Sanna Väisänen, Estbacka
Sanna Väisänen. Frisören Sanna Väisänen, Estbacka Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,frisör (grundexamen inom hårbranschen),Sanna Väisänen

Estbackaborna trodde inte sina ögon

Väisänen beskriver hur Estbackaborna en tid efter att butiken satte lapp på luckan kom för att kolla om det faktiskt kan stämma att butiken inte längre finns.

- I början kom de och tittade in genom butikens fönster trots att det hade meddelats i media att butiken stänger och trots att diskussionens vågor före stängningen gick höga, säger Väisänen.

Enligt Väisänen var det som om resignationen och maktlösheten skulle ha slagit sina klor i Estbackaborna när butiken försvann.

- Förr kom och gick Estbackaborna här utanför. Barnen köpte glass och godis. Parkeringsplatsen var full med bilar. Man såg människor gå på promenad med sina hundar. Nu är det bara tyst, säger Väisänen.

Estbackavägen 7 i Borgå
Estbackavägen 7 i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,flervåningshus,estbackavägen 7

En invånarförening kunde få saker att hända

I sju år har Sanna Väisänen haft sin frisörsalong i Estbacka servicecentrum. Själv bor hon i Näse, men har under åren kunnat följa med hur Estbacka sakta tynar bort.

- Det är tomt och tyst, men mig har man inte glömt. Min frisörsalong går hyfsat. Jag har mina stamkunder sedan sju år tillbaka och jag har till och med fått nya kunder. Tydligen fungerar djungeltelegrafen. Affärerna snurrar på, säger Väisänen.

Väisänen tror att en aktiv invånarförening nog kunde få saker att hända. Inte bara när det gäller praktiska arrangemang i stadsdelen men också när det gäller kontakten till staden.

- Estbackaborna borde börja, inom citationstecken, kräva att få mera service till sitt område. Det skulle vara dags för dem att meddela Borgå stad, att ”hej, vi finns här …” säger Väisänen.

Vägmärke i Estbacka
Vägmärke i Estbacka Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,höghus,trafikmärken,estbackavägen

Trivts i 38 år, men saknar butiken

Estbackabon Eeva Pietikäinen har stigit av bussen vid Edupoli och besiktningskontoret vid väg 170 och är på väg mot sitt hem några hundra meter längre bort.

- Jag har bott här sedan 1980 och trivs alldeles utmärkt. Varje timme trafikerar bussen via Estbacka, så förbindelserna är bra, men nog kunde det finnas mera service, säger Pietikäinen.

När Pietikäinen flyttade till Estbacka för 38 år sedan, fanns det butik, restaurang och till och med ett lopptorg.

- Det är lugnare nu när inte restaurangen längre finns här, men nog borde det ju gå att få en butik till Estbacka. Det är mitt främsta önskemål, säger Pietikäinen.

Estbackabon Eeva Pietikäinen
Eeva Pietikäinen. Estbackabon Eeva Pietikäinen Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Eeva Pietikäinen

Estbackaområdet på ritbordet

Klart är att Estbackaområdet kommer att utvecklas i framtiden. För närvarande finns det en delgeneralplan som gäller området Estbacka-Kungsporten och beredningen av planförslaget har inletts.

Ett annat aktuellt planläggningsprojekt i nära anslutning till Estbacka, är småhusområdet Alkrog. Detaljplanearbetet har inletts 2017 och målet är att förslaget till delgeneralplan läggs fram under innevarande år.

Likaså planläggs som bäst omgivningen kring besiktningskontoret och utbildningsanordnaren Edupoli i närheten av Estbacka. Målet med planläggningen är att skapa ett nytt arbetsplatsområde.

Kunsporten, med nordöstra delen utmärkt.
Estbackaområdet ligger som bäst på ritbordet. Kunsporten, med nordöstra delen utmärkt. Bild: Borgå stad utkast till delgeneralplan

Kan Hindhår så kan Estbacka

Hur allt detta påverkar själva stadsdelen Estbacka går kanske inte att förutse, men en logisk följd – när området växer - skulle ju vara att serviceutbudet i den här delen av Borgå skulle öka.

Det sker i och för sig inte över en natt.

Men tillbaka till insändarna i östnyländsk press den senaste tiden. I en av dem gratulerar skribenten byn Hindhår i Borgå som fick sin bybutik tillbaka.

En livsmedelsaffär verkar stå högst på önskelistan också i Estbacka. Gick det att ordna i Hindhår, ska det väl gå att få livsmedelsaffären tillbaka också i Estbacka. Eller?