Hoppa till huvudinnehåll

En krona till kungen som aldrig kom

Europas största ädelstensgalleri finns i Kemi – se bland annat Finlands kungakrona

Snöslottet är kanske Kemis största attraktion – andra kanske aldrig ens stannar i staden på vägen upp till Rovaniemi. I Kemi finns ändå flera juveler att beskåda, inte minst i Europas största ädelstensgalleri.

Grafik: Blått streck, på mitten en dekorativ dekal.
Grafik: Blått streck, på mitten en dekorativ dekal. grafik,egenland_koriste
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan.
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan. kartor

Där är den – Finlands kungakrona. Det var på håret att vi blev en monarki, men historien ville annorlunda. Här är den nu, kronan som hade kunnat pryda kungens huvud.

Finlands kungakrona

Då Finland blev självständigt beslöt riksdagen hösten 1918 att Finland skulle bli en monarki. Den tyska prinsen Friedrich Karl av Hessen valdes till kung.

Avsikten var att Finland och Kejsardömet Tyskland skulle samarbeta. Då Tyskland förlorade första världskriget gick planerna åt fanders.

Friedrich Karl meddelade den 14.12.1918 att han avsäger sig kronan. Han hann aldrig ens besöka Finland.

Konstnären Akseli Gallen-Kallelas elev, Eric O. Ehrström hade gjort ritningarna för en krona. 70 år senare fick guldsmedsmästaren Teuvo Ypyä en kungsidé: Finland fick ingen kung, men varför skulle inte kronan ändå kunna tillverkas! Och han var mannen för jobbet.

Finlands kungs krona.
Teuvo Ypyä har tillverkat kronan enligt de ursprungliga ritningarna. Kronan blev färdig år 1988 och kan beundras i Kemi. Den pryds av de nio landskapsvapen som fanns i början av 1900-talet, likaså av heraldiska rosor och ett för kungakronor typiskt äpple högst upp, med Finlands vapen som grädde på moset. Finlands kungs krona. Bild: Yle/Harri Anttila Kemi

Denne Teuvo Ypyä är också mannen som grundade ädelstensgalleriet i sin hemstad Kemi i slutet av 1980-talet. Han tyckte att kronan skulle passa ypperligt i det nyöppnade galleriet - och så blev det.

År 1918 fick Finland aldrig en kung, men år 1988 kom kronan. Den väger två kilo och har storleken 57.

Sedermera har man gjort en lite annorlunda version på kronan i Tammerfors under våren 2018 för en utställning om Finlands kung.

Sex snabba om ädelstensgalleriet i Kemi

 • Det största av sitt slag i Europa
 • Ädelstensgalleriet i Kemi grundades år 1986
 • I galleriet finns över 3000 stenar från Finland och ett sextiotal andra länder
 • Här kan man också beundra elfenben, bärnsten, koraller, pärlor och fossiler
 • Juvelerna i spelet Afrikas stjärna finns också med i galleriet
 • Här kan du också beundra Finlands kungakrona, en kopia på Storbritanniens Imperial State Crown och kopior på världens mest kända diamanter
Juvelgalleriets svarta skylt fast i en gul vägg.
Galleriet finns i tullbyggnaden som byggdes år 1912. Juvelgalleriets svarta skylt fast i en gul vägg. Bild: Yle/Harri Anttila Kemi
Kemis juvelgalleri i inre hamnen.
Jugendbyggnaden har designats av Walter Thomé. Kemis juvelgalleri i inre hamnen. Bild: Yle/Harri Anttila Kemi

Stämningen i galleriet är andäktig. Speciellt i närheten av kronan som var tänkt för Finlands kung.

Fascinerande att det här stället finns just här i Kemi och att det är det största av sitt slag i hela Europa. Det som gör det hela ännu konstigare är att inte ens lokalbefolkningen alltid har koll på ädelstensgalleriets existens.

Det är sällan man ser något så värdefullt och dyrt på så nära håll. Här vill man absolut inte ha sönder något, inte ens av misstag!

En av mina bekanta studerar geologi och enligt honom har dagens barn och ungdomar ingen aning om hur mycket de lär sig om ämnet tack vare Minecraft.― Toni Junes

Ifall du någon gång spelat Afrikas stjärna är du bekant med rubiner, smaragder, topaser. Alla dessa kan du se i ädelstensgalleriet.

Det är bara det att Afrikas stjärna är helt "out" bland ungarna – de lär sig om ädelstenar genom att spela Minecraft, säger Toni Junes.

Toni Junes står framför inre hamnen i Kemi med en hatt på huvudet, leende bakom sitt tomteskägg.
Toni Junes – Tomte och guide i ädelstensgalleriet. Toni Junes står framför inre hamnen i Kemi med en hatt på huvudet, leende bakom sitt tomteskägg. Bild: Yle/Harri Anttila Kemi

Toni Junes är turistguide i Kemi. Han visar runt i ädelstensgalleriet – fast egentligen ser ju alla att han är tomte. Tomten Junes är stationerad vid julgubbens hamnkontor.

Montrarna är fyllda med glimmande juveler. De härstammar från avlägsna ställen som Afghanistan, Chile och Grönland.

– Teuvo Ypyä reste världen runt och fick dessa ädelstenar som gåvor. Nu har vi Europas största ädelstenssamling att visa upp för allmänheten, säger Junes.

Rubiner.
Av dessa rödar stenar får du en tusenlapp i Afrikas stjärna: i vitrinen finns äkta rubiner. Rubiner. Bild: Yle/Rasmus Tåg Kemi
Olika topaser.
De gula topaserna är också bekanta från brädspelet. Olika topaser. Bild: Yle/Rasmus Tåg Kemi
Vattenmelonsturmalin och svarta turmalinspinnar.
Vattenmelonsturmalin och svarta turmalinpinnar. Vattenmelonsturmalin och svarta turmalinspinnar. Bild: Yle/Rasmus Tåg Kemi
Bergskristall och en ametist.
Bergskristall och en ametist. Bergskristall och en ametist. Bild: Yle/Rasmus Tåg Kemi
Turkoser.
Turkoser. Turkoser. Bild: Yle/Rasmus Tåg Kemi
Olika opaler.
Opaler. Olika opaler. Bild: Yle/Rasmus Tåg Kemi
Ett smycke gjort av serpentin. Hittas även i Finland.
Ett smycke gjort av serpentin. Hittas även i Finland. Ett smycke gjort av serpentin. Hittas även i Finland. Bild: Yle/Rasmus Tåg Kemi
En amazonit sten, den blåa i förgrunden.
En amazonit-sten, den blåa i förgrunden. En amazonit sten, den blåa i förgrunden. Bild: Yle/Rasmus Tåg Kemi
Olika prydnadsstenar som ligger framme i en kista.
Olika prydnadsstenar. Olika prydnadsstenar som ligger framme i en kista. Bild: Yle/Rasmus Tåg Kemi
En kopia på drottningen av Englands krona.
I ädelstensgalleriet kan du också beundra en kopia av Imperial State Crown, kungakronan som Elizabeth II bär vid festligare tillfällen. En kopia på drottningen av Englands krona. Bild: Yle/Harri Anttila Kemi
Hope och Florentine diamanterna. Hope diamanten har fört med sig otur och sägs vara en av orsakerna till den franska revolutionen.
Hope- och Florentine-diamanterna. Hope-diamanten har fört med sig otur och sägs vara en av orsakerna till den franska revolutionen. Hope och Florentine diamanterna. Hope diamanten har fört med sig otur och sägs vara en av orsakerna till den franska revolutionen. Bild: Yle/Rasmus Tåg Kemi

Närmare riktiga ädelstenar än så här kommer man sig sällan. I amatörens ögon ser både kronor och diamanter fullständigt äkta ut.

Ett proffs skulle förmodligen enkelt kunna se skillnaden mellan äkta vara och kopia, tror Toni Junes.

– När diamanten slipas och formas till en briljant är idén att var och en av de 57 fasetterna slipas så, att diamanten alltid reflekterar ljus på samma sätt ur alla perspektiv. En kopia av kvarts reflekterar inte på samma sätt som en äkta diamant, men visst ser de fina ut när man tittar på dem här.

Vad är det månntro med ädelstenar som fascinerar oss människor, århundrade efter århundrade?

– När jag började som guide här visste jag ingenting, men då man bekantar sig med ämnet får man en djupdykning i historia. Det är en hel del fantastiska berättelser som hör ihop med kända ädelstenar och diamanter, säger Toni.

Många diamanter har bringat med sig både uppskattning och makt för sina bärare, men också olycka. En del stenar kopplas ihop med förbannelser.― Toni Junes
Fick en ny-gammal ring gjord av galleriets ägare

Arja Pekkala-Matikainen har varit fascinerad av galleriet sedan det öppnade i mitten av 1980-talet, det har blivit en hjärtesak för henne.

– Jag har varit galen i smycken hela mitt liv. Det har varit roligt att följa med ställets utveckling under åren, säger Arja.

En annan som är tokig i smycken är artisten Paula Koivuniemi. En gång tog Arja med sig Paula till galleriet för en fotosession.

– Paula blev också väldigt förtjust i stället. Att diamanter är eviga och en kvinnas bästa vän tyckte även hon, ler Arja.

Ädelstensgalleriet och inre hamnen i Kemi sett från vattnet.
Innerhamnen är Kemibornas självklara vardagsrum sommartid. Här finns massvis med terrasser, matställen, segelföreningar och givetvis julgubbens hamnkontor. Ädelstensgalleriet är trots sin position ett ställe dit man sällan går, funderar Arja. Ädelstensgalleriet och inre hamnen i Kemi sett från vattnet. Bild: Yle/Harri Anttila Kemi
Arja Pekkala-Matikainen med solglasögon och ett brett leende.
Arja Pekkala-Matikainen med solglasögon och ett brett leende. Bild: Yle/Harri Anttila Kemi

I och med sin vänskap med grundaren Teuvo Ypyä har Arja fått en helt egen, originell ring. Ypyä gjorde ringen av gamla smycken Arja hämtade åt honom.

– Han tog loss diamanterna och smälte guldet och vitguldet från de olika smyckena. Han frågade vad jag har för hobby, jag svarade att jag skriver, och här är slutresultatet, säger Arja och visar upp sin ring.

En guldring som föreställer två pappersark och en fjäderpenna.
Ringen föreställer två pappersark och en fjäderpenna. En guldring som föreställer två pappersark och en fjäderpenna. Bild: Arja Pekkala-Matikainen Kemi

– Ringen har 32 diamanter och jag fick den då jag fyllde 32 år. Ypyä visste inte om att det var min födelsedag då, det var en slump, minns Arja.

Kemis innerhamn är kemibornas vardagsrum, där man trivs: området erbjuder sommartid en fin havsmiljö. Längs med strandboulevarden hittas bland annat Europas största ädelstenssamling, en kopia av Storbritanniens drottnings krona och Finlands kungakrona.― Publiktips till Egenland
Finlands karta som visar Kemis position.
Genom att klicka på kartan kommer du till en karta, där du kan se alla Egenland-resmål. Finlands karta som visar Kemis position. kartor,egenland_karta


Egenland – en kulturreseguide till Finland

 • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
 • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
 • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
 • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
 • Följ oss på instagram: @egenland!