Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt gärningsman i bilattacken i Toronto häktades för tio mord, 13 mordförsök

Tusentals människor har hämtat blommor, plakat och ljus för att hedra offren i Toronto-attacken.
Tusentals människor har hämtat blommor, plakat och ljus för att hedra offren i Toronto-attacken. Tusentals människor har hämtat blommor, plakat och ljus för att hedra offren i Toronto-attacken. Bild: EPA-EFE/WARREN TODA Toronto,Yonge Street

Myndigheterna är förtegna om detaljer kring gärningsmannen. Kanadensiska medier spekulerar att gärningsmannen kan ha drivits av hat mot kvinnor.

Den 25 år gamla mannen som misstänks för bilattacken i Toronto har häktats i väntan på rättegång.

Han misstänks för 10 mord och 13 mordförsök efter att ha kört på tiotals människor med en hyrd skåpbil natten till tisdag.

Enligt polisen tyder allt på att han avsiktligt körde över sina offer i hög hastighet och hade för avsikt att döda dem.

Mannen greps utan att våld behövdes kort efter attacken, det trots att han bad den gripande polisen att döda honom och ropade till att han hade ett vapen.

Den misstänkta gärningsmannen förbjöds också av domaren att försöka kontakta överlevande offer eller deras närstående.

Polisen går i led för att söka efter bevismaterial längs Yonge Street.
Yonge Street är fortfarande avspärrat. Polisen gick under tisdagen i täta led längs gatan för att samla bevismaterial. Polisen går i led för att söka efter bevismaterial längs Yonge Street. Bild: EPA-EFE/WARREN TODA Toronto,Yonge Street

I rättssalen uppges mannen ha talat endast då han svarade jakande på domarens fråga om han hade förstått vad han hade blivit tillsagd i rätten.

Han ska enligt vittnen annars inte ha sagt något, visat några känslor eller reagerat på vad som skedde i salen.

Minnesmärke för offren i ändan av avstängd gata

Polisen sökte under tisdag kväll ännu igenom den gata, Yonge Street, där bilattacken ägde rum för att samla in de sista tekniska bevisen för brottsutredningen.

Gatan var avstängd för allmänheten, vilket ändå inte har hindrat Torontobor från att föra blommor, ljus och kondoleansmeddelanden till platsen.

Blommor och hälsningar längs Yonge Strett som hedrar offren efter Toronto-attacken.
Hundratals meddelanden som hedrade offren hade skrivits på plakat som hade satts upp i ändan av Yonge Street redan i tisdags. Blommor och hälsningar längs Yonge Strett som hedrar offren efter Toronto-attacken. Bild: EPA-EFE/WARREN TODA Toronto,Yonge Street

Ett spontant minnesmärke har uppstått i ena ändan av gatan och rapporteras ha besökts av tusentals människor som är bestörta över attacken.

- Det känns som om vi har förlorat en del av vår oskuldsfullhet. Vi har alltid sett Toronto som så fredligt, och det är därför vi älskar staden, sade David Alce till New York Times.

- Det här är inte något som händer här. Vi har alltid känt oss isolerade från sådant, sade Nancy Brooks och berättade för New York Times att hon ofta joggar längs Yonge Street.

Kan ha drivits av hat mot kvinnor

Myndigheterna har inte varit villiga att ge detaljer om gärningsmannen eller hans möjliga motiv.

Kanadensiska medier uppger ändå att han verkar ha drivits av hat mot kvinnor.

Största delen av offren var kvinnor i olika åldrar och hans beteende på sociala medier ska tyda på att han hyste agg mot kvinnor och hade deltagit aktivt i olika kvinnofientliga internetforum.

Han ska ha identifierat sig med begreppet ”incel”, unga män som identifierar sig som ofrivilligt celibata och vars sociala frustration utmynnar i kvinnohat på internetforum.

Våldsfantasier om misshandel, mord och våldtäkter är återkommande teman på forumen.

En bil som användes för att attackera människor i Toronto står parkerad med synliga skador.
Gärningsmannen använde en hyrd skåpbil för att köra över sina offer. Han verkar ha försökt köra över kvinnor, men myndigheterna har inte varit villiga att bekräfta eller dementera att gärningsmannen skulle ha drivits av kvinnohat. En bil som användes för att attackera människor i Toronto står parkerad med synliga skador. Bild: EPA-EFE/WARREN TODA Toronto,Yonge Street

I ett inlägg på Facebook precis före angreppet prisade gärningsmannen en man som mördade sex människor i Kalifornien år 2014.

Före brottet år 2014 spelade mannen in en video där han anklagade kvinnor för att vara orsaken till alla hans problem och för att ha förstört hans liv då de hade avvisat honom.

Bekanta uppger att den misstänkta gärningsmannen i Toronto ända sedan skolåldern verkade vara rädd för flickor och kvinnor och till och med kunde springa undan om flickor försökte tala med honom.

Han beskrivs som en tillbakadragen person med stora sociala svårigheter och verkar ha identifierat sig med mördaren i Kalifornien, skriver kanadensiska medier.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes