Hoppa till huvudinnehåll

Narkotikan ett stort problem på Åland

Kvinnlig polis föreläser
Polismästare Maria Hoikkala är nöjd med det arbete som utförts under narkotikaprojektet. Kvinnlig polis föreläser Bild: Yle / Tomas Tornefjell Polis,tala om knarket

Det finns mycket narkotika i omlopp på Åland och allmänheten inser nog inte riktigt hur stort problemet är. Det säger kommissarie Rasmus Friman, som har varit projektledare för det narkotikaprojekt som polisen på Åland startade år 2017.

Polismästare Maria Hoikkala säger att bakgrunden till det snart avslutade projektet är att man under 2016 upptäckte att det var ovanligt mycket narkotika i omlopp på Åland.

Många ungdomar hade också blivit mer positivt inställda till cannabis.

- Vid den tiden såg vi också att många rattfyllerister var påverkade av annat än alkohol, säger Maria Hoikkala.

Nöjd med projektet

Polismästare Maria Hoikkala är mycket nöjd med det arbete som har gjorts inom ramen för narkotikaprojektet.

Hon vill gärna se att det goda arbetet kan fortsätta inom ramen för den ordinarie verksamheten.

- Vi behöver jobba på alla fronter mot narkotikan och vi samarbetar mycket med bland annat tullen, sjöbevakningen och polisen i Sverige, säger polismästaren.

Gemene man förstår inte hur stort narkotikaproblemet är på Åland. Det säger kommisarie Rasmus Friman
Gemene man förstår inte hur stort narkotikaproblemet är på Åland. Det säger kommisarie Rasmus Friman Gemene man förstår inte hur stort narkotikaproblemet är på Åland. Det säger kommisarie Rasmus Friman Åland,Polis

Det mesta av den narkotika som förs in till Åland kommer från Sverige med någon av färjorna, men det skickas även narkotika med post och flyg.

Viktigt med förebyggande arbete

- Det blir allt vanligare att högstadieelever använder narkotika. Missbruket flyttar lätt ned till de lägre klasserna och nu pratar många aktörer om att man borde inleda det förebyggande arbetet mot narkotika redan på dagis, säger Hoikkala.

2017 uppdagades en stor narkotikahärva på Åland och det faktum att flera av de inblandade sitter i fängelse har lett till en minskning av narkotikarelaterade brott som misshandel, hot och stölder.

Enligt kommissarie Rasmus Friman kommer det som regel ändå nya aktörer som ersätter de som sitter i fängelse.

Hur narkotikabrottsligheten kommer att se ut 2018 är svårt att förutspå.

Hittills i år har polisen på Åland bokfört 50 fall av straffbart bruk av narkotika, vilket är ungefär lika många som under samma period ifjol.

Text: Tomas Tornefjell

Nyligen publicerat - Tala om knarket