Hoppa till huvudinnehåll

Pressfrihetsindex: Norge etta, Finland fyra – ”Fientlighet mot journalister är ett hot mot demokratin”

Journalist i Myanmar kämpar för pressfrihet.
Journalist i Myanmar kämpar för pressfrihet. Bild: EPA/NYEIN CHAN NAING yttrandefrihet

Reportrar utan gränser har publicerat sin årliga lista över hur bra länder klarar av att verkställa pressfriheten. Finland är högt på listan, men har fallit lite sedan senast.

Med sin fjärde plats har Finland tappat en placering sedan i fjol.

Som en bidragande orsak nämns fallet där polisen gjorde husrannsakan hos en HS-journalist och konfiskerade källskyddat material. Journalisten hade fått tag på hemligstämplade dokument som hon använde för en artikel om underrättelsetjänstens Signalunderrättelsecenter.

Det här är andra året i rad som Finland åker neråt på listan. Tidigare har den finska pressfriheten varit bäst i världen enligt Reportrar utan gränser. Förra året halkade Finland ner från första till tredje plats.

De nordiska länderna har brukat klara sig bra i jämförelsen. I år är det, precis som förra året, Norge som toppar listan och Sverige som är andra.

Nederländerna tar hand om tredjeplatsen.

Nordkorea är däremot sämst i klassen bland de 180 länder som är med i jämförelsen.

Du kan se hela rankinglistan på Reportrar utan gränsers webbplats.

Ledare ser massmedier som motståndare

Enligt Reportrar utan gränser präglas listan i år av en ökad fientlighet gentemot journalister och massmedier.

Organisationen säger att ledande politiker som motarbetar massmedier och ifrågasätter journalistikens trovärdighet utgör ett hot mot demokratin.

- Politiska ledare som uppmanar till fientlighet mot journalister är ansvariga eftersom de försvagar uppfattningen om en offentlig diskussion som ska grunda sig på fakta i stället för på propaganda, säger Christophe Deloire, ordförande för Reportrar utan gränser.

Christophe Deloire.
Christophe Deloire. Christophe Deloire. Christophe Deloire

Motståndet finns inte längre enbart i auktoritära länder som Turkiet (på plats 157) och Egypten (161) där journalister rutinmässigt anklagas för att vara terrorister.

Det finns också demokratiskt valda ledare som inte anser att journalistiken är ett stöd för demokratin, de ser i stället massmedier som sina egna motståndare.

Oroligheter också i Europa

Som exempel på länder där högsta ledningen ständigt hotar journalister eller använder hatretorik mot presskåren nämns Indien (133) och Filippinerna (138).

I de här två länderna har minst fyra journalister dödats under det senaste året.

Även USA:s president Donald Trump får kritik för sin inställning till medier.

Europa har generellt varit den världsdel där pressfriheten har respekterats mest, men det betyder inte att allt skulle vara frid och fröjd.

Tända ljus och en bild på den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia.
Daphne Caruana Galixia är en av två europeiska journalister som har mördats under de senaste fem månaderna. Den andra är slovaken Ján Kuciak. Tända ljus och en bild på den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia. Bild: imago/Christian Mang/ All Over Press Daphne Caruana Galizia,tryckfrihet,yttrandefrihet,journalister,journalistmord

Bland de fem länder som har tappat flest placeringar under det gångna året ligger fyra i Europa. Mest rasade Malta som åkte 18 placeringar neråt till plats 65.

En orsak är mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia.