Hoppa till huvudinnehåll

Rony Rex diskuterar Aviciis död och hälsa i musikbranschen: "Jag känner ett tryck varje dag"

Artisten Aviciis död har öppnat upp musikindustrins mörka sida. I dokumentären Avicii: True Stories berättar artisten om de höga krav branschen kan sätta på artister.

DJ:n och producenten Rony Rex gör elektronisk dansmusik (EDM) - precis som Avicii. Han har arbetat i branschen i cirka 10 år och efterlyser mer mänsklighet inom industrin.

Enligt honom finns det inom industrin en tendens att sopa problemen under mattan. Han hoppas nu efter Aviciis död på att det som sker bakom kulisserna ska bli mer transparent.

- Det jag hoppas kommer att hända är att det åtminstone öppnar en diskussion om vad de äkta värderingarna är i EDM-scenen, och inte bara i den scenen utan i musikindustrin överhuvudtaget.

"Alla borde delta i diskussionen"

Rony säger att det var väldigt modigt av Avicii att uttala sig om sitt mående och de negativa sidorna i industrin.

Han hoppas på att artister i framtiden vågar mer öppet diskutera problemen. Han betonar att det börjat med en själv.

Han tycker att det behövs fler uttalanden var man lyfter fram de svåra och negativa sidorna i livet som artist. Han hoppas också att även producenter och promoters deltar i diskussionen.

- Jag hoppas att alla som är inblandade skulle ha mod att lyfta fram också välmående, både fysiskt och mentalt, och tänka på vad målet är med hela branschen.

"Jag känner ett tryck varje dag"

DJ:n har för det mesta jobbat i Finland och säger att musikbranschen här ligger på en bra nivå och att man är ganska trygg här.

- Finland är ett så litet land att alla känner varandra då kretsarna också är så små och man kan prata ganska öppet. Men det betyder inte att det inte skulle finnas tryck, alla vill ju komma framåt och göra fina stora saker. Men musikbranschen i Finland är inte så hård som på global nivå. Där blir tävlingen hårdare.

Han säger att han känner ett visst slags tryck varje dag, en press att prestera, men har aldrig känt sig svårt nedtryckt.

- Ifall det händer någon gång så kommer just sådana här händelser som Aviciis död och den diskussion den väckt att ha gett mig verktygen för att uppfatta problemet och göra något åt det, säger Rony Rex.

Text: Iiris Mattsson

Läs mera:

Artisten Avicii död - blev 28 år

Den svenske artisten Avicii är död. Den bara 28-årige discjockeyn och producenten dog på fredagen, uppger hans pressansvariga Ebba Lindqvist för bland annat Sveriges Television.

Läs mera:

”Det enda jag kan är att skriva låtar” – Axel Ehnström om vägen från artisten Paradise Oskar till låtskrivaren Axel

Han vill göra musik med mening, ha ett rum fyllt av ord och drömmer om den där internationella radiohiten. Axel Ehnström gick direkt från föräldrarnas källare till Eurovisionsscenen, men satsar i dag allt bakom kulisserna, längst ner i den musikaliska näringskedjan.