Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges Radio: Nobelpriset i litteratur kan ställas in i år

Svenska Akademien har sina lokaler i Börshuset i Gamla stan i Stockholm
Svenska Akademien har sina lokaler i Börshuset i Stockholm. Till Akademiens uppdrag hör att utse mottagare av Nobelpriset i litteratur. Svenska Akademien har sina lokaler i Börshuset i Gamla stan i Stockholm Bild: imago/imagebroker/ All Over Press Svenska Akademien

Utdelningen av Nobelpriset i litteratur kan ställas in i år på grund av krisen inom Svenska Akademien, rapporterar Sveriges radio.

Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson säger till Kulturnytt att Akademien som bäst håller på med frågan och att besked utlovas snart.

Enligt uppgifter till Kulturnytt finns det personer både inom Nobelkommittén och Svenska Akademien som anser att priset varken kan eller bör delas ut i år.

En källa inom Svenska Akademien kan tänka sig att man delar ut två Nobelpris nästa år, ett för i år och ett för nästa år.

Peter Englund, tidigare ständig sekreterare som lämnat sitt uppdrag vid Akademien säger till Kulturnytt att det kanske vore bäst att skjuta upp utdelningen ett år.

Enligt Kulturnytts källa inom Nobelkommittén borde Akademien dra sig tillbaka lite.

Å andra sidan säger Svenska Akademiens ledamot Göran Malmqvist att arbetet med Nobelpriset fortsätter även om frågan om att stoppa årets Nobelpris har diskuterats.

Malmqvist framhåller att Svenska Akademien aldrig missat att dela ut priset och han frågar sig varför något sådant skulle inträffa nu.

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin bekräftar för Sveriges Television att det pågår om diskussion om litteraturpriset ska delas ut eller inte.

Källor: SR, SVT

Svenska Akademien - eller De Aderton

Svenska Akademien instiftades 1786 av Gustaf III. Dess syfte är enligt stadgarna att "arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet".

I dag är Svenska Akademien en mångsidigt verksam institution som både vårdar arvet från det förgångna och är uppmärksam på nya strömningar i tiden. Gemensamt för alla områden inom Svenska Akademien är att de ska främja det svenska språket.

Akademien utser årligen mottagare av flera priser och stipendier. Eftersom antalet ledamöter är arton kallas Akademien även De Aderton. Se namnen här!

Svenska Akademiens valspråk är "Snille och smak".

Exempel på verksamheten i dag:

 • Nobelpriset i litteratur
 • Akademien har uppdraget enligt Alfred Nobels testamente att utse mottagare av Nobelpriset i litteratur.

 • Priser och stipendier
 • Akademien delar årligen ut ett stort antal priser och stipendier till bland annat författare, litteratur- och språkvetare, historiker, översättare, svensklärare, bibliotekarier och personer verksamma inom teatern.

 • Nobelbiblioteket
 • Nobelbiblioteket är beläget i Börshuset och är ett instrument i Akademiens prisarbete. Samlingarna består huvudsakligen av skönlitterära verk samt litteratur- och språkvetenskapliga arbeten.

 • SAOB - Svenska Akademiens ordbok
 • SAOB är en historisk ordbok som beskriver all slags skriven svenska från 1521 till våra dagar. I SAOB ges förutom en detaljerad och noggrann behandling av ordens betydelser även en redogörelse för ordens stavning, uttal och böjning. Utöver detta får läsaren även en kortfattad etymologi, dvs. beskrivning av ordens historia och ursprung.

 • SAOL - Svenska Akademiens ordlista
 • SAOL är den allmänt vedertagna normen för stavning, uttal och böjning av svenska ord. Första upplagan kom 1874, den senaste i april 2015.

 • SO - Svensk ordbok
 • SO kom ut i tryckt form år 2009 och utgör en ingående beskrivning av det allmänna ordförrådet i modern svenska. Tyngdpunkten ligger på ordens betydelse och användning i kombination med historiska uppgifter.

 • Publikationer
 • Svenska Akademien bedriver en omfattande publiceringsverksamhet inom sina två huvudsakliga verksamhetsområden: språk och litteratur.

Källa: Nationalencyklopedin