Hoppa till huvudinnehåll

Terho: Regeringssamarbetet fortsätter, men Blå framtid ställer krav

Sampo Terho under en presskonferens i Helsingfors den 25 april.
Sampo Terho under en presskonferens i Helsingfors den 25 april. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Sampo Terho,Blå framtid

Blå framtid kommer att sitta kvar i regeringen, bekräftar partiets ordförande Sampo Terho. Han kom med det här beskedet på en presskonferens på onsdagskvällen efter att partistyrelsen hade dryftat frågan.

Terho var ändå mycket kritisk mot Samlingspartiets agerande i samband med tisdagens avhopp där riksdagsledamoten Kaj Turunen meddelade att han lämnar Blå framtid och ansluter sig till Samlingspartiets riksdagsgrupp i stället.

Terho sade att det var mycket fult gjort av regeringspartnern Samlingspartiet. Terho kallade det för motbjudande partipolitik.

Terho konstaterade att statsminister Juha Sipilä (C) sammankallat de tre regeringspartiernas ordförande till ett möte nästa vecka. Enligt Terho kommer ordförandena att gå igenom spelreglerna för regeringssamarbetet.

Terho säger att Blå framtid ställer som krav för fortsatt regeringssamarbete att liknande avhopp som Turunens inte inträffar och att regeringen håller fast vid regeringsprogrammet.

Terho framhöll vidare att alla regeringspartier ska förbinda sig till att genomföra alla reformer man kommit överens om, i synnerhet social- och hälsovårdsreformen som Samlingspartiet enligt Terho har haft vissa svårigheter med.

Läs mera:

Analys: Kaj Turunens avhopp är ett hårt slag mot Blå framtid – om fler följer hans exempel står regeringen inför en ny kris

Partiordförande Sampo Terhos utbrott mot regeringskollegerna i Samlingspartiet må ha varit ett spel för gallerierna. Om avhoppen fortsätter lär en ny regeringskris vara ett faktum, skriver Rikhard Husu.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes