Hoppa till huvudinnehåll

Vargattacker till stor ekonomisk skada för pälsdjursfarmare – polisen kan inte ge order om avskjutning

Rävar i burar i pälsfarm
Räv i bur på pälsfarm (arkivbild). Rävar i burar i pälsfarm Bild: Yle/Sofi Nordmyr pälsdjursfarm

Under natten till onsdagen vakade pälsdjursodlare Kaj Anderson i Jeppo till klockan fem på morgonen. Något annat sätt att skydda sina rävar mot en ny vargattack såg han inte.

- I längden blir det naturligtvis ohållbart att vara vaken dygnet runt, säger Anderson.

Andersons farm är den ena av två i samma område i Jeppo som fallit offer för vargens natträder den här veckan. Totalt har Anderson förlorat 25 djur, delvis på grund av att uppstressade silverrävhonor bet ihjäl sina ungar.

- Eftersom vargen höll sig borta den här natten så har djuren lugnat ner sig nu och sköter om sina ungar som normalt.

Stora ekonomiska förluster

Under det relativa lugnet har Kaj Anderson haft tid att inspektera skadorna, men han har ännu inte hunnit räkna ut exakt hur stora hans ekonomiska förluster är. Det tar några dagar att få koll på siffrorna.

- Men tusentals euro handlar det i alla fall om.

En skadeanmälan och ansökan om ersättning för förlusterna ska han sätta ihop så fort han hinner, men valpningssäsongen är bråd och flera nätters utebliven sömn känns.

- Men självklart ska jag inte betala för det här själv, någon annan får nog betala. Jag har allting i skick på min farm och jobbar enligt alla lagar och förordningar, då får myndigheterna komma emot på den här fronten.

Så fort valpningssäsongen är över kommer Anderson också att sätta igång med att hägna in hela sin pälsfarm.

- En kilometer staket kostar också pengar, men det är omöjligt att fortsätta utan.

Polisorder kräver omedelbar fara för människans liv och hälsa

Kaj Anderson har även fått beskedet att vargens tillslag och de ekonomiska skadorna inte är tillräckligt för en avskjutningsorder från polisen. Tomi Mansikkamäki, kommissarie på Österbottens polisinrättnings ledningscentral i Seinäjoki, förklarar varför.

- Om man vill sätta det i ett nötskal så kan polisen ge order om att avliva ett rovdjur enbart då det utgör omedelbar fara för människans liv och hälsa, säger Mansikkamäki.

I andra fall är det andra myndigheter som fattar beslut. Närmast ska ansökan om undantagstillstånd för vargjakt riktas till Finlands viltcentral.

Mansikkamäki säger att polisen har stor förståelse för att yrkesutövningen för de drabbade pälsfarmarna blir ohållbart krävande om man ska vaka över djuren dygnet runt och att de ekonomiska förlusterna svider.

- Men tyvärr har vi inte lagutrymme som ger oss rätt att beordra avskjutning av den här vargen, så är det bara.

Vargjakt pågår i Replot och i Oravais

För tillfället pågår jakt på två olika vargar i Österbotten.

Viltcentralen har gett jägare undantagslov att fälla en varg i Kimo eller Oravais. Vargen får här endast skjutas om den besöker någon av tre pälsdjursfarmer som varit utsatta för vargens tillslag i trakten, och hittills har detta inte lyckats.

Lovet är i kraft till den 8 maj.

I Replot i Korsholm pågår också jakt, här enligt en polisorder om att avliva en varg som betett sig otypiskt och upprepade gånger närmat sig människor.

- Vi står i daglig kontakt med jägarna, men jakten har varit resultatlös fast man varit ute så gott som varje dag, säger kommissarie Tomi Mansikkamäki.

Polisordern är i kraft till den 10 maj.

Läs också