Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: den turkiska regeringen fängslar och tystar människorättsaktivister

Demonstranter i Istanbul ropar slagord för att protestera mot valresultatet i den turkiska folkomröstningen 2017.
Demonstranter i Istanbul ropar slagord för att protestera mot valresultatet i den turkiska folkomröstningen 2017. Demonstranter i Istanbul ropar slagord för att protestera mot valresultatet i den turkiska folkomröstningen 2017. Bild: EPA/CEM TURKEL Turkiet,demonstrationer,demonstration,protester,slagord

Turkiet försöker systematisk hindra människorättsaktivister från att verka, visar en rapport av Amnesty International.

I rapporten har Amnesty granskat hur det turkiska civilsamhället har påverkats av undantagstillståndet som varit i kraft i Turkiet sedan den misslyckade statskuppen år 2016.

Enligt Amnesty Internationals Europachef Gauri van Gulik visar rapporten att aktivister har fått det allt svårare att verka.

- Den turkiska regimen har medvetet och systematiskt börjat bryta ner civilsamhället med stöd av undantagstillståndet. Man har lagt ner organisationer och skapat en atmosfär av rädsla.

Undantagstillståndet har förnyats sju gånger sedan det infördes i juni 2016. Sedan dess har yttrandefriheten kringskurits och rättvisa rättegångar nästan utplånats, menar Amnesty. Många städer har också infört förbud mot offentliga möten.

Demonstranter vill att Taner Kilic, ledaren för Amnesty i Turkiet, ska släppas fri.
Taner Kilic, ledaren för Amnesty i Turkiet, är en av många som har åtalats för terrorism. Demonstranter vill att Taner Kilic, ledaren för Amnesty i Turkiet, ska släppas fri. Bild: STEPHANIE LECOCQ Taner Kilic

Åtal och fängelse

Många journalister och aktivister har också fängslats och åtalas utan grund.

Den turkiska advokaten och människorättsaktivisten Eren Keskin står åtalad på 140 punkter och har blivit dömd till fängelse flera gånger om.

- Jag försöker uttrycka mig fritt, men i verkligheten tänker jag efter noggrant före jag skriver eller säger något, säger Keskin till Amnesty.

När Turkiet attackerade Syrien i januari kritiserade hundratals personer attacken på sociala medier. 643 personer ställdes inför rätta för sina inlägg.

I onsdags dömdes 14 journalister från oppositionstidningen Cumhuriyet till fängelse för terrorism.

Utöver de mer uppmärksammade fallen har över 100 000 personer blivit föremål för brottsutredningar och 50 000 personer sitter i fängelse i väntan på rättegång.

Turkiska stridsvagnar stöder syriska rebeller som har trängt in i Afrin
Hundratals personer står åtalade för att på sociala medier ha kritiserat Turkiets attack mot Afrin i Syrien. Turkiska stridsvagnar stöder syriska rebeller som har trängt in i Afrin Bild: EPA-EFE/STR Turkiet,Afrin,Syrien

Sexuella minoriteter drabbas

Under de senaste två åren har över 1300 frivilligorganisationer som påstås ha kopplingar till terrorgrupper har lagts ner för gott. Bland de organisationerna jobbade flera med sexuella minoriteter, flyktingar och kvinnor som utsatts för våld.

Personer som hör till sexuella minoriteter upplever också att de har blivit osynliga i samband med att pride- och filmfestivaler har förbjudits i flera städer.

I juni kommer Turkiet att hålla parlaments- och presidentval. Många befarar att det här kommer att försämra situationen i landet ytterligare.

Källor: Amnesty, Yle Uutiset