Hoppa till huvudinnehåll

Armstrong, Huttunen, Tainio, Popovits... – tunga namn ska lyfta FC Haka tillbaka till finrummet

Keith Armstrong är tränare för FC Haka.
Keith Armstrong är tränare för FC Haka. Keith Armstrong är tränare för FC Haka. Bild: Lehtikuva Keith Armstrong

En av Finlands mest framgångsrika fotbollsklubbar, FC Haka från Valkeakoski, har en strategisk plan att återvända till fotbollsligan senast hösten 2019. Årets lag är något av ett frågetecken, men den forne guldtränaren Keith Armstrong ger ett löfte inför säsongen 2018 i ettan: vi ska vara ett svårslaget lag.

Med sina tolv cuptitlar, nio finska mästerskap, sju FM-silver och tio FM-brons är FC Haka från Valkeakoski en av Finlands mest dekorerade fotbollsklubbar.

Sin senaste ligasäsong avrundade FC Haka hösten 2012 med degradering, och efter nedflyttningen har laget harvat på i division 1.

Närmast ett ligaavancemang kom laget direkt följande säsong, men 2013 var det SJK som tog steget upp och FC Haka var tvåa i tabellen.

Efter det har tabellplaceringarna varit femma, sexa, sjua och nu senast sexa under 2017.

– FC Haka är en anrik klubb som gått igenom tuffa tider sedan jag senast var här. Den ekonomiska biten har rett ut sig, vi får in spelare inom budgetens ramar och jag hoppas definitivt att vi inom ett par säsonger kan bygga ihop ett lag som är bra nog att stiga tillbaka till ligan och stanna där, säger Keith Armstrong som återvänt till tränarposten efter en paus på sjutton år.

Armstrong tränade FC Haka mellan åren 1997–2001. Han ledde först laget tillbaka till ligan för att sedan vinna tre raka ligaguld åren 1998–2000.

Armstrong har dessutom samlat på sig ytterligare fyra titlar som HJK-lots och håller med om att kravnivån för hans del är hög.

– Visst har det blivit en hel del avancemang och några mästerskap, men det handlar till viss del också om hur man mäter framgång. Ser man på mitt jobb i Ilves till exempel var uppdraget att hålla ett division 1-lag i ligan och det gjorde vi, hur jämför man det med att vinna ligan med HJK?

Allting redo för premiär mot Helsingfors IFK

Frågan må vara retorisk, men faktum är att Armstrong inom finländsk fotboll brukar vara synonymt med höga krav på framgång.

Hans egna förberedelser inför säsongen har störts av en olycklig ryggskada, som höll honom sjukledig under en tid, men med hjälp av rutinerade namn i klubbens led har skutan seglat vidare mot säsongen.

Den forne stormålvakten och ligatränaren Olli Huttunen styr och ställer på kontoret i vd-rollen medan landslagsveteranen och det mångåriga utlandsproffset Teemu Tainio är assisterande tränare.

Tainio spelade sin sista säsong i Finland före flytten till Frankrike i just FC Haka där han blev cupmästare 1997 och fick fira ett avancemang tillbaka till ligan.

Teemu Tainio och Sakari Saarinen kämpar om bollen i Finlands Cup 2014.
Tainio mötte FC Haka i Finlands cup under sin sista säsong som spelare för HJK. Teemu Tainio och Sakari Saarinen kämpar om bollen i Finlands Cup 2014. Bild: Juha Tamminen/All Over Press Teemu Tainio,HJK Helsingfors,FC Haka

Man fixar däremot inga avancemang med enbart gamla meriter, men spelartruppen är åtminstone i händerna på en trio som vet vad som krävs för att nå framgång i Finland.

Själva truppen genomgick stora förändringar inför 2018, men på den punkten finns det också en orsak.

Vi är inte nöjda med de gångna säsongernas resultat. Vi är inte nöjda med placeringar på nedre halvan och siktar nu på ett avancemang tillbaka till ligan senast hösten 2019.

– Vi är inte nöjda med de gångna säsongernas resultat. Vi är inte nöjda med placeringar på nedre halvan och siktar nu på ett avancemang tillbaka till ligan senast hösten 2019, skriver Olli Huttunen i klubbtidningen "Hakapotkut" inför 2018.

– Vi har 23 spelare i truppen och alla var faktiskt samtidigt på träning förra fredagen vilket aldrig händer, skrattar tränaren Armstrong.

– Man oroar sig bara för hur många skador vi sedan får dras med i sommar, det brukar vara en del under försäsongen. Alla är i god form nu och det läget gillar jag.

FC Haka inleder division 1 med hemmamatch mot Helsingfors IFK i Valkeakoski.

Olli Huttunen ser åt vänster.
Olli Huttunen tränade senast VPS i fotbollsligan. Olli Huttunen ser åt vänster. Bild: All Over Press Olli Huttunen,Vaasan Palloseura,Fotbollsligan

Den namnstarkaste spelaren som lämnat Fabriksplan är anfallaren Kalle Multanen (med 14 mål 2017), men det finns en hel del rutin kvar i truppen.

Försvaret bygger på rutinerade Henri Malundama, Jaakko Rantanen och Ville-Valtteri Starck medan mittfältarna Tuomas Lähdesmäki och Jean Fridolin Ngabe skapar stadga på mittfältet.

I anfallet förväntas det amerikanska nyförvärvet Gerald Ben fylla hålet efter Multanen. Ben gjorde sju mål på nio matcher för Pallo-Kissat i division två under hösten 2017.

I FC Hakas genrep mot KäPa lyckades också Karisbon John Fagerström hitta nätmaskorna, och 19-åringen hoppas på en stor roll i lagets anfallsspel.

Även Anton Popovits har stora förväntningar riktade mot sig.

Den forne ligaskyttekungen Valerij Popovits' 21-årige son provspelade med RoPS inför säsongen, men stannade ändå i Valkeakoski.

Inga solkara favoriter i jämn division ett

I finska cupen fick fotbolls-Finland redan en liten stormvarning om vad man kan förvänta sig av FC Haka, när laget nådde fram till kvartsfinal.

Med anrika Haka-namn som Huttunen, Armstrong, Tainio och Popovits involverade i verksamheten hör man igen nästan ekon av fornstora dagar från skorstenarnas skugga vid Fabriksplan i Valkeakoski.

– Haha! Det stämmer. Vi är alla lite äldre nu, men visst finns det en hel del kunskap och vi jobbar tillsammans och hjälper varandra. Nu när vi kommit ut på stora planer igen har vi kommit igång med större taktiska övningar, och då får vi mer ut av materialet, säger Armstrong.

Han förväntar sig att den 27 omgångar långa serien som kör igång med fem matcher på lördag blir jämn.

– Vi har inga solklara favoriter som det fanns ifjol. TPS och FC Honka var de två bästa lagen och vi såg att det hade tillräckligt med kvalitet för att spela ligafotboll. Frågan är nu om det i starten finns något lag med de kvaliteterna? Vi får se.

Lagkaptenerna på bild inför division ett-säsongen 2017.
Lagkaptenerna från division ett 2018 på upptaktsträffen inför säsongen. Lagkaptenerna på bild inför division ett-säsongen 2017. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Ettan

Första omgången i division ett, lördag kl. 17.00:

  • FC Haka – Helsingfors IFK
  • Klubi 04 – FF Jaro
  • AC Kajaani – AC Oulu
  • JJK – KPV
  • Ekenäs IF – FC KTP

Läs också

Nyligen publicerat - Sport