Hoppa till huvudinnehåll

Elna Romberg och Birdpeople utmanar Vegatoppen - rösta här!

Här står Elna Romberg på scenen under en konsert på Svenska Teatern.
Elna Romberg utmanar Vegatoppen med låten Belong. Här står Elna Romberg på scenen under en konsert på Svenska Teatern. Bild: Photo: anttikokkola.com Vegatoppen,elna romberg

Skönsjungande Elna Romberg utmanar Vegatoppen med balladen Belong medan trion Birdpeople bjuder på elektronisk indiepop, delvis spelad på hembyggda instrument i låten Flesh & Bone. Förtjänar aspiranterna en plats på Vegatoppen?

Birdpeople som består av Jakob Lavonius, Amanda Blomqvist och Cecilia Wickström, är en tämligen färsk sammansättning med rötter på Åland. Trion, som i maj släpper sin debut ep, gillar att experimentera med både nya instrument och ljud i sin musik.

- Samma sommar som vi gick in i studion stod Jakob mycket i snickarboden och skruvade fast saker i ett skruvstäd med mikrofoner och kollade hur det lät. Vi gillar ljud, det är kul att hitta ljud i sin vardag, säger Wickström.

Medlemmarna i bandet Birdpeolple
Birdpeople har sina rötter i Mariehamn. Numer bor två tredjedelar av bandmedlemmarna i Stockholm. Medlemmarna i bandet Birdpeolple Bild: Nathalie Olsson Vegatoppen,cecilia wickström

Elna Romberg är en etablerad sångare, sångpedagog, musiker och låtskrivare med måga strängar på sin lyra. Hennes debutplatta Trouble har fått ett gott mottagande på många håll i Norden. Men att göra soulmusik på engelska i Finland är inte det lättaste.

- Men så är jag inte ute efter att bli popstjärna eller av att bli signad av ett stort skivbolag heller, det är inte grejen för mig. Jag har bestämt mig för att göra det jag vill och så får folk gilla det eller låta bli, säger Romberg.

Varje vecka tävlar tio låtar om en placering på Vegatoppen. De åtta låtarna som fått mest röster går vidare medan de två sämst placerade får lämna leken.

Vegatoppen är Yle Vegas egen musiklista vars placeringar du kan påverka genom att rösta!

Den här veckan har Ann-Katrin Burman återtagit Vegatoppens första plats. Crimson Peak och låten Mountainside fick inte tillräckligt många röster för att ta sig vidare. Det fick heller inte Paul Oxley's Unit med nya singeln Any Way the Wind Blows som föll bort efter bara en vecka på listan.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen vecka 16:

1. (3) Ann-Katrine Burman / Nu och hela livet: 14,48 %
2. (2) Susann Sonntag / Tårar faller ner: 12,76 %
3. (1) Mandys Nyckel / Have You Seen: 12,41 %
3. (4) Erik-André Hvidsten / Skymning gryning: 12,41 %
4. (6) Tomas Fantz / Honky Tonk Angel: 11,03 %
5. (NY) Lovana / Crossing Skies: 10,59 %
6. (NY) Bastupojkarna / Legender 9,31 %
7. (7) Billybirds / I´m Coming Home: 7,04 %
-----------------------------------------------------------------------------
8. (4) Crimson Peak / Mountainside: 6,90 %
9. (5) Paul Oxley´s Unit / Any Way the Wind Blows 2,76 %

Rösta på Vegatoppen vecka 17 här:

Enkäten är stängd

Resultaten från Vegatoppen vecka 17 presenteras torsdag 3.5.2018 kl. 20.03 med repris lördag 5.5.2018 kl. 21.03. Då får du veta om utmanarna tar sig upp på Vegatoppen och hur det går för listans övriga låtar och artister.

Vegatoppens nya utmanare presenteras i Yle Vega, torsdagar kl.19:22, med repris på söndag kl. 19:22. Du kan också lyssna via Arenan under 30 dagars tid.

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i fältet under artikeln.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa ett Yle-konto. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med oss på adressen vegatoppen@yle.fi och gör oss medvetna om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje