Hoppa till huvudinnehåll

Frys startade fredagens radhusbrand i Kelviå – brandvägg saknades

Karleby brandstation fotad inifrån stationen.
Karleby brandstation fotad inifrån stationen. Bild: Nathalie Lindvall brand- och räddningsarbete,räddningsverksamhet,räddningsfordon,räddningsväsen,brandbil

Det var sannolikt en frys som orsakadebranden i radhuset i Kelviå i Karleby i fredags. Radhuset saknade brandväggar och elden som spred sig i mellantaket totalförstörde hela byggnaden.

Branden i ett radhus i Kelviå i fredags fick med sannolikhet sin början i en gammal frys som stod i ett sovrum. Brandutredningen visar att frysen och dess sladd skadats svårast i branden.

Saknade brandväggar

Radhuset i Kelviå är byggt på 70-talet och brandbefälet säger till Yle Österbotten att radhuset saknade brandväggar som går ända upp till vattentaket. Det här är vanligt i äldre radhus.

- När elden väl tagit sig upp på vinden så finns det inget som stoppar den. Loppet är kört, säger brandinspektör Kaj Sundfors i Karleby.

Likadant gick det år 2009 när ett radhus på Borgarmalmsvägen började brinna. Hela huset förstördes säger byggnadsinspektör Markus Holma i Jakobstad.

Nya regler

På 90-talet kom nya bestämmelser som innebär att radhusen numera har brandväggar som går ända upp till vattentaket.

- I ett nyare radhus som är sektionerat kan branden därför begränsas till en lägenhet, säger Sundfors.

Men det finns inga bestämmelser om att äldre radhus måste åtgärdas.

- Nej, det gäller bara radhus som byggts efter att lagen trädde i kraft. Men vid omfattande renoveringar som fasadändringar som kräver bygglov kan det hända att det krävs brandväggar, säger Holma.

Holma säger att resten av bostadsbolaget på Borgarmalmsvägen på eget initiativ åtgärdade detta efter branden.

Stor åtgärd

Men är det inte en stor säkerhetsrisk att inte åtgärda äldre radhus?

- Det är ett stort ingrepp, men om man gör större renoveringar så att man kommer åt så är det bra att åtgärda detta. Att satsa på säkerhet är aldrig bortkastade pengar, säger Sundfors.

Det är ändå inte aktuellt att åtgärda befintliga radhus.

- Det kan vi inte kräva. Men det allra viktigaste är att vara försiktig och inte förorsaka en brand och att lära känna husets räddningsplan.

Det skulle också vara viktigt att lära barnen att respektera elden. Det finns en nyhjälplöshet bland yngre säger Sundfors. Och man behöver lära sig hur man ska agera när elden är lös.

- I en sådan situation hamnar man lätt i chocktillstånd. Man måste veta hur man ska agera, det ska sitta i ryggmärgen.

Rädda det som är oersättligt

Sundfors säger att man även märker av chockverkan när man ser på vad människor räddar ut ett brinnande hem.

- En del har försökt rädda rent dumma saker som dyra teveapparater. Kan man rädda något vid en brand så ska man rädda sådant som inte kan fås för pengar, säger Sundfors.