Hoppa till huvudinnehåll

Galen utmaning i Tytyri gruva i Lojo: Fransk champagne lagras 170 meter under jord

Bolaget Champagne Charles Heidsieck lagrar champagne i Tytyri gruva.
Bolaget Champagne Charles Heidsieck lagrar champagne i Tytyri gruva i Lojo. Bolaget Champagne Charles Heidsieck lagrar champagne i Tytyri gruva. Bild: Marica Hildén / Yle Lojo,Västnyland,tytyri gruva champagne charles heidsieck

Några glas champagne öppnar ditt sinne, säger källarmästare Cyril Brun. Hans sinne öppnades så pass mycket att han nu lagrar champagne i Tytyri gruva i Lojo.

Det började som en galen utmaning, säger Cyril Brun från bolaget Champagne Charles Heidsieck i Reims i Frankrike.

- Champagne öppnar dina sinnen och då märker du att nej, det här är inte alls galet. Vi kan lära oss något.

Cyril Brun får champagne av Sonja Vartio. Håkan Pihl ser på.
Importbolaget Interbrands marknadsföringschef Sonja Vartio ger champagne åt källarmästare Cyril Brun i Tytyri gruva i Lojo. Cyril Brun får champagne av Sonja Vartio. Håkan Pihl ser på. Bild: Marica Hildén / Yle Lojo,Västnyland,sonja vartio

Champagnen som ledde Cyril Brun till Lojo dracks tillsammans med det finländska importbolaget Interbrands Wines & Spirits.

Det var en av Interbrands gäster som kom att tänka på att om Cyril Brun kan lagra champagne i gruvor i Reims så kan han göra det i Tytyri gruva i Lojo också.

Så nu finns det 30 flaskor Brut Réserve-champagne på 170 meters djup i Tytyri gruva.

Cyril Brun smakar på sin champagne i Tytyri gruva i Lojo.
Om fem år vet källarmästare Cyril Brun om den kalla luften i Tytyri gruva har påverkat champagnens mognadsprocess på ett annat sätt än i gruvorna hemma i Reims i Frankrike. Cyril Brun smakar på sin champagne i Tytyri gruva i Lojo. Bild: Marica Hildén / Yle Lojo,Västnyland,cyril brun

Källarmästare Cyril Brun är säker på att det kommer att finnas en skillnad i Brut Réserve-champagnen som lagras i Lojo jämfört med motsvarande som lagras hemma i Frankrike.

Det finns lika många på cirka 30 meters djup i Reims. En gång om året hämtas ytterligare 30 flaskor till Lojo och samtidigt fylls lagret på i Reims.

Jaana Virkki och Sonja Vartio häller upp champagne i Tytyri gruva i Lojo.
Marknadskoordinator Jaana Virkki och marknadsföringschef Sonja Vartio från importbolaget Interbrands Wines & Spirits träffade Cyril Brun över ett glas champagne för ett år sedan och nu träffades de i gruvan i Lojo. Jaana Virkki och Sonja Vartio häller upp champagne i Tytyri gruva i Lojo. Bild: Marica Hildén / Yle Lojo,Västnyland,tytyri gruva champagne

Varje år förs flaskor från Lojo till Reims där smaken jämförs med flaskorna på hemmaplan.

- Vi jämför smaken med hjälp av ett blindtest. Om testet är positivt så utvidgar vi experimentet.

Cyril Brun säger att hans champagnehus behöver minst fem år på sig innan han kan säga om mognadsprocessen har lyckats i Lojo eller inte.

Bolaget Champagne Charles Heidsieck lagrar champagne i Tytyri gruva.
Champagnen vilar just nu i en träställning, men den kommer att bytas ut, säger marknadskoordinator Jaana Virkki från importbolaget Interbrands. Flaskorna ska ligga i en ställning av järn eftersom träet inte klarar den fuktiga luften i gruvan. Bolaget Champagne Charles Heidsieck lagrar champagne i Tytyri gruva. Bild: Marica Hildén / Yle Lojo,Västnyland,tytyri gruva champagne

Det är 5-8 grader i Tytyri gruva året om vilket är kallare än i gruvorna i Reims. Kylan kommer antagligen att göra att mognadsprocessen blir långsammare, säger Cyril Brun.

- Champagnen andas genom korken och jag tror att luften i Tytyri gruva kommer att påverka champagnen. Det borde leda till att smakens komplexitet förfinas.

Champagneutrymmet i Tytyri gruva är utmärkt med en skylt vid ingången.
Här inne finns champagnen, i ett gammalt sprängämnesförråd. Champagneutrymmet i Tytyri gruva är utmärkt med en skylt vid ingången. Lojo,Västnyland,tytyri gruva champagne

Cyril Brun säger att han är i blåsten om lagringsprocessen i Lojo blir en succé.

- Då måste jag ju hämta flera flaskor hit.

Brun hoppas i alla fall att han lär sig något nytt av processen som han kan överföra på lagringen där hemma.

Håkan Pihl är chefsgeolog på Nordkalk.
Håkan Pihl, chefsgeolog på Nordkalk som äger Tytyri gruva, säger att Nordkalk är intresserad av att utnyttja sina gruvor på olika sätt. Det är fantastiskt att kombinera en aktiv gruvverksamhet med lagring av champagne i ett gammalt sprängämnesförråd, säger Pihl. Håkan Pihl är chefsgeolog på Nordkalk. Bild: Marica Hildén / Yle Lojo,Västnyland,tytyri gruva champagne

Cyril Brun var första gången i Tytyri gruva fredagen den 20 april då Champagne Charles Heidsieck och gruvans ägare Nordkalk invigde lagringsrummet på 170 meters djup.

- Det kändes först litet skrämmande att komma in i gruvan, men det finns likheter med våra gruvor.

- Jag lider inte av klaustrofobi, men du känner att du är på en speciell plats: du vet inte om det är dag eller natt, du har ingen signal i telefonen så det känns som om du är på en annan planet.



Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland