Hoppa till huvudinnehåll

Influensavaccin populärast i östra Finland - i väster är det skralare

8-åring vaccineras i armen.
8-åring vaccineras i armen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press vaccin,vaccinering,hälsovård

Den här säsongen har fler finländare än vanligt låtit vaccinera sig mot influensa, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL.

Av de barn som är yngre än tre år vaccinerades 35 procent den här säsongen och det är tre procentenheter mera än föregående säsong.

Bland de 65 år fyllda finländarna har 48 procent tagit vaccinet och det är ungefär lika många som senast, ökningen är en procentenhet.

Mer detaljerade uppgifter om vuxna ger vid handen att benägenheten att låta vaccinera växer med tilltagande ålder. THL nämner att en knapp tredjedel av de unga vuxna tar influensavaccin, men ungefär hälften av de som fyllt 60 år och två tredjedelar av dem som fyllt 70.

Kvinnor låter vaccinera sig i större utsträckning än män.

Sulkava över 50 procent, Jakobstad under 5 procent

De regionala skillnaderna är stora i fråga om beredskapen att ta vaccin. I västra Finland är det betydligt färre som vaccinerar sig mot influensa än i östra Finland.

Att föräldrar låter vaccinera sina under treåriga barn är enligt THL:s uppgifter vanligast i Sulkava, andelen är 52 procent.

Det kan man jämföra med siffran för hälsocentralen i Jakobstadstrakten som är känd för utbrett vaccinmotstånd. Där är andelen vaccinerade småbarn knappt fem procent.

Bland vuxna är vaccinering populärast i Siilinjärvi, 64 procent.

I THL:s topplista finns också några orter i söder och väster, nämligen Esbo, Kervo, S:t Karins och Reso.

Här hittar man THL:s rapporter över influensavaccinationstäckningen 2018. Uppgifterna presenteras per hälsocentral.

Läs också