Hoppa till huvudinnehåll

Inför uttagningen: 29 spelare som inte spelar EHT har förutsättningar att gå rakt in i VM-truppen

Jyrki Jokipakka, Mikko Koivu, Sami Vatanen och Jori Lehterä i World Cup-turneringen i Toronto 2016.
Jyrki Jokipakka, Mikko Koivu, Sami Vatanen och Jori Lehterä i World Cup-turneringen i Toronto 2016. Jyrki Jokipakka, Mikko Koivu, Sami Vatanen och Jori Lehterä i World Cup-turneringen i Toronto 2016. Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa Jyrki Jokipakka,Mikko Koivu,Sami Vatanen,Jori Lehterä

30 stycken finska hockeyspelare spelar EHT-hockey den här veckan. Samtidigt finns det ungefär lika många spelare utanför EHT-truppen som kan bli VM-uttagna. Hockeylandslagets chefstränare Lauri Marjamäki offentliggör under valborg 25-mannatruppen som ska spela VM i Danmark. Yle Sporten presenterar en lista på 29 spelare som inte spelar i EHT men som ändå kan vara VM-aktuella.

Lauri Marjamäkis landslagsstab har vind i seglen efter att Sebastian Aho, Mikael Granlund, Mikko Rantanen och Teuvo Teräväinen tackat ja till VM-spel. Nu hoppas ledningen och folket på grönt NHL-ljus av Mikko Koivu.

Det stora frågetecknet inför VM är vilken plan Marjamäki har för de bästa finländarna i KHL. Ledningen har varken sagt bu eller bä beträffande Juuso Hietanen, Jyrki Jokipakka, Ville Lajunen, Sami Lepistö, Atte Ohtamaa, Joonas Kemppainen och Jarno Koskiranta. Det står dock klart att KHL-profilerna Mikko Koskinen, Teemu Hartikainen, Petri Kontiola och Oskar Osala har tackat nej.

Lauri Marjamäki berättar VM-anekdoter för Miro Heiskanen.
Miro Heiskanen lyssnar då Lauri Marjamäki drar VM-anekdoter. Lauri Marjamäki berättar VM-anekdoter för Miro Heiskanen. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Lauri Marjamäki,Miro Heiskanen

De flesta – om inte alla nämnda KHL-spelare – kunde gå in i ett VM-lag utan att behöva värma upp med EHT-matcher. Har spelarna lovat ansluta till VM-truppen i kompensation mot att de inte behöver dra på sig EHT-tröjan? Hietanen och Osala togs ut till OS utan ha spelat en enda EHT-match före det.

VM-laget offentliggörs under valborg. Nedan presenteras 29 namn som kan vara aktuella för den truppen. VM börjar för Finlands del den 5 maj då Sydkorea står för motståndet.

I VM:s gruppspel hinner Finland möta Sydkorea, Lettland, Norge och Danmark innan det på pappret riktigt tuffa motståndet väntar. Den 12 maj spelar Finland mot Kanada och ett par dagar före det har den andra slutspelsomgången i NHL redan avslutats.

Målvakt:

Joonas Korpisalo (Columbus, NHL): säsongen tog slut i tisdags. Inledde VM 2017 som förstamålvakt men övertygade inte.

Backar:

Jani Hakanpää (Kärpät, FM-ligan): har under våren övertygat stort i Kärpät. Drog på sig en skada i måndags och har missat matcher. Oklart hur allvarlig skadan är.

Juuso Hietanen (Dynamo Moskva, KHL): har inte spelat hockey sedan den 1 mars. Gick rakt in i OS-truppen utan EHT-matcher. Har representerat Finland i sex VM-turneringar i rad.

Juuso Hietanen inför avfärden till Sydkorea.
Juuso Hietanen har spelat VM sex gånger i rad. Juuso Hietanen inför avfärden till Sydkorea. Bild: All Over Press / Timo Korhonen Juuso Hietanen

Jyrki Jokipakka (Sotji, KHL): Jokipakka bar ett stort ansvar i Sotji som blev utslaget av Jokerit den 9 mars. Till mångas förvåning fick Jokipakka inte plats i OS-truppen.

Miika Koivisto (Kärpät, FM-ligan): fick spela OS men imponerade inte nämnvärt i sitt första mästerskap.

Lasse Kukkonen (Kärpät, FM-ligan): 36-åringen har blivit något av en kultspelare. En Marjamäkifavorit som har fått det allt jobbigare på isen men som bidrar med andra egenskaper i sin roll som lagkapten.

Ville Lajunen (Spartak Moskva, KHL): VM-debuterade för ett år sedan. Med Julius Honka och Ville Pokka i laget har Finland inget skriande behov av en spelskicklig rightskytt. Har senast spelat den 8 mars och var inte särskilt bra i VM förra året.

Mikko Lehtonen (Tappara, FM-ligan): spelade i VM och i OS. I Tappara har utvecklingen stampat på stället.

Sami Lepistö (Jokerit, KHL): Finlands bästa back i Europa övertygade i OS. Jokerits säsong tog slut för en månad sedan. Under de fyra senaste säsongerna har det bara blivit ett VM.

Sami Lepistö ingick i OS-truppen.
Sami Lepistö ingick i OS-truppen. Sami Lepistö ingick i OS-truppen. Bild: All Over Press / Timo Korhonen Sami Lepistö

Niko Mikkola (Tappara, FM-ligan): en ung och tung back som har gjort det bra i Tappara. Under de två senaste säsongerna har det blivit många EHT-matcher men inga mästerskap.

Atte Ohtamaa (Ak Bars Kazan, KHL): har ställt upp i de fem senaste mästerskapen. Den långa klubblagssäsongen tog slut i söndags då Ohtamaa vann KHL-mästerskapet. Förhöll sig då försiktigt positivt till VM.

Juuso Välimäki (Tri-City, WHL): snäppet äldre och tyngre än Henri Jokiharju som även han spelade i WHL. Välimäkis Tri-City Americans ligger i semifinalen under med 1–2 mot Everett Silvertips. Tri-Citys säsong kan ta slut på söndag.

Centrar:

Miro Aaltonen (Toronto, AHL): har spelat bra i AHL-klubben Toronto Marlies. Marlies leder med 2–1 i segrar mot Utica Comets. Tre segrar krävs för avancemang.

Joonas Kemppainen (Salavat Julajev Ufa, KHL): har spelat VM och OS med Marjamäki. Kemppainen är en mångsidig spelare som har potential att producera offensivt. Säsongen i Ufa tog slut den 27 mars.

Mikko Koivu.
Mikko Koivu har spelat klart i NHL men inte gett VM-besked. Mikko Koivu. Bild: All Over Press Mikko Koivu

Mikko Koivu (Minnesota, NHL): lagkamraten Mikael Granlund kommer till VM, medan Koivu inte har hunnit tackat nej – något som åtminstone väcker förhoppningar. Minnesotas säsong tog slut under veckoslutet.

Jarno Koskiranta (SKA, KHL): säsongen tog slut i semifinalerna mot CSKA Moskva. Koskiranta har spelat i det på pappret bästa europeiska klubblaget SKA Sankt Petersburg. Fick en OS-biljett men övertygade inte i Sydkorea.

Janne Kuokkanen (Charlotte, AHL): en spelskicklig 19-åring vars säsong har bestått av berg och dalar. Kuokkanens Charlotte leder i AHL över Wilkes-Barre/Scranton med 2–0 i matcher och kan säkra avancemang natten till fredag.

Jani Lajunen (Lugano, NLA): har representerat Finland i tre mästerskap i rad. Mika Niemi är med i kampen om en roll som defensiv center. Spelar i Schweiz i finalserien som står 3–3 i matcher mellan Lugano och Zürich. På fredag avgörs mästerskapet.

Jori Lehterä.
Jori Lehterä representerar Philadelphia i NHL. Jori Lehterä. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Jori Lehterä

Jori Lehterä (Philadelphia, NHL): Philadelphias säsong tog slut natten till måndag. Lehterä har i Philadelphia spelat som defensiv ytter, men skulle i landslaget kunna erbjudas en roll som offensiv center. Kan bli utköpt av Philadelphia i sommar och har knappast mycket att förlora på att spela i VM.

Tomi Sallinen (Kloten, NLA): Kloten har spelat klart i NLA efter att i onsdags ha blivit degraderat till NLB. Sallinen som har spelat i de två senaste VM-turneringarna var poängfyra i Kloten.

Yttrar:

Markus Hännikäinen (Columbus, NHL): spelade i VM 2017 och gjorde det bra sett till förväntningarna. Fick knappt med speltid i Columbus och har bara spelat fyra matcher på två månader.

Julius Junttila (Kärpät, FM-ligan): en av ligans bästa spelare men var oerhört blek i sin seniormästerskapsdebut i Sydkorea. Bekant för Marjamäki sedan deras gemensamma tid i Kärpät.

Kasperi Kapanen (Toronto, NHL): Toronto Maple Leafs slogs ut av Boston Bruins men Kapanen kan fortsätta säsongen i farmarlaget Toronto Marlies som är på jakt efter AHL-mästerskapet. Marlies är en seger från avancemang till den andra omgången. Det är fortfarande oklart om Toronto vill ha Kapanen i AHL eller om de släpper iväg honom till VM.

Kasperi Kapanen.
Kasperi Kapanens NHL-säsong är slut. Kasperi Kapanen. Bild: All Over Press Kasperi Kapanen

Lauri Korpikoski (Zürich, NLA): blev uttagen till World Cup hösten 2016 men har knappt synts till efter det. Spelar i Zürich som spelar en sjunde och avgörande finalmatch mot Lugano på fredag. 31-åringen fick inte plats i OS. I Zürich blev det 2 + 6 = 8 poäng på 19 matcher i grundserien. Slutspelssaldot är 2 + 4 = 6 poäng på 15 matcher.

Jukka Peltola (Tappara, FM-ligan): gjorde karriärens första mästerskap i OS i Sydkorea. Bidrar med poäng och ledarskap i Tappara men har varit blek i landslagssammanhang.

Teemu Pulkkinen (Chicago, AHL): Pulkkinens Chicago ligger under med 0–2 mot Rockford i AHL-slutspelet. Rockford kan avgöra natten till fredag. Pulkkinen har poängmässigt övertygat stort på AHL-nivå men har inte fått till det i NHL eller i landslaget. Är en spelare med hög högstanivå. VM-turneringen 2016 blev ingen succé för Pulkkinen som tidvis var bänkad.

Teemu Pulkkinen i Chicago Wolves.
Teemu Pulkkinen i AHL. Teemu Pulkkinen i Chicago Wolves. Teemu Pulkkinen

Mika Pyörälä (Bern, NLA): Bern har senast spelat den 7 april. Det är oklart om Pyörälä, som har spelat i de tre senaste mästerskapen, är aktuell för VM-truppen trots att det inte blev EHT-spel under våren.

Aleksi Saarela (Charlotte, AHL): den mångsidige Saarela gjorde 25 mål på 69 matcher i AHL. I slutspelet leder Charlotte över Wilkes-Barre/Scranton med 2–0 i matcher. Tre segrar krävs för avancemang.

Kristian Vesalainen (Kärpät, FM-ligan): 18-åringen har tidvis briljerat i FM-ligan och spelade ett bra junior-VM. Har ett farligt skott som ännu inte har testats på seniorlandslagsnivå. Under den andra halvan av slutspelet har det bara blivit 1 + 1 = 2 poäng på 9 matcher i Kärpät.

NHL-spelarna som fortsätter i slutspelet:

I NHL:s kvartsfinaler spelar ytterligare elva finländare som kan bli VM-aktuella under turneringens gång. Blickarna riktas framför allt mot matchserien Nashville Predators – Winnipeg Jets.

Pekka Rinne (Nashville)
Juuse Saros (Nashville)
Miikka Salomäki (Nashville)
Eeli Tolvanen (Nashville)
Sami Niku (Winnipeg)
Joel Armia (Winnipeg)
Patrik Laine (Winnipeg)

Erik Haula (Vegas)
Joonas Donskoi (San Jose)

Tuukka Rask (Boston)

Olli Määttä (Pittsburgh)

Den fjärde matchen i matchserien Nashville – Winnipeg spelas den 3 maj och den eventuella sjunde och avgörande den 10 maj. Senast den 10 maj är samtliga fyra kvartsfinalserier färdigspelade.

Finlands matchprogram i VM:

5 maj: Finland – Sydkorea
6 maj: Lettland – Finland
8 maj: Finland – Norge
9 maj: Finland – Danmark
12 maj: Kanada – Finland
13 maj: Tyskland – Finland
15 maj: Finland – USA

17 maj: kvartsfinaler
19 maj: semifinaler
20 maj: final och bronsmatch

Nyligen avskrivna namn:

Valtteri Filppula – tackat nej
Kalle Kossila – ej kontaktad
Markus Nutivaara – skadad
Sami Vatanen – skadad

Truppen i den svenska EHT-turneringen:

Målvakter:
Ville Husso (St. Louis Blues/San Antonio Rampage)
Eero Kilpeläinen (Örebro HK)
Harri Säteri (Florida Panthers/Springfield Thunderbirds)

Backar:
Miro Heiskanen (HIFK)
Julius Honka (Dallas Stars)
Henri Jokiharju (Portland Winterhawks)
Olli Juolevi (TPS)
Casimir Jürgens (Pelicans)
Tommi Kivistö (Jokerit)
Kristian Näkyvä (Linköping HC)
Ville Pokka (Ottawa Senators/Belleville Senators)
Juuso Riikola (KalPa)
Urho Vaakanainen (SaiPa)

Anfallare:
Sebastian Aho (Carolina Hurricanes)
Marko Anttila (Jokerit)
Jonas Enlund (Sibir Novosibirsk)
Juuso Ikonen (Brynäs IF)
Pekka Jormakka (Jokerit)
Tuomas Kiiskinen (Växjö Lakers)
Sakari Manninen (Örebro HK)
Mika Niemi (Jokerit)
Olli Palola (Jokerit)
Janne Pesonen (Växjö)
Juuso Puustinen (JYP)
Toni Rajala (EHC Biel-Bienne)
Jere Sallinen (Örebro HK)
Sami Sandell (Ilves)
Veli-Matti Savinainen (Jugra Chanty-Mansijsk)
Antti Suomela (JYP)
Teuvo Teräväinen (Carolina Hurricanes)

Mikael Granlund och Mikko Rantanen spelar VM men inte EHT-hockey.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

På tv i kväll: Ökad konkurrens om Lejonens VM-biljetter, här är läget i laget

Två raka segrar och ja tack från Aho, Teräväinen, Granlund och Rantanen. Vinden har vänt för det finländska VM-projektet och laget som i kväll möter Ryssland är i en ny situation. Nu är det stenhård kamp om de sista platserna i VM-truppen som gäller.

Läs mera:

Mikko Rantanen drar på sig lejontröjan: "Jag vill absolut spela VM"

Mikko Rantanen som noterades för 29 mål och 84 poäng på 81 grundseriematcher är klar för ishockey-VM. Efter att ha fått dra andan i ett par dagar efter slutspelet känns det bra att hoppa ut på isen igen, säger Rantanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport