Hoppa till huvudinnehåll

På tv i kväll: Ökad konkurrens om Lejonens VM-biljetter, här är läget i laget

Två raka segrar och ja tack från Aho, Teräväinen, Granlund och Rantanen. Vinden har vänt för det finländska VM-projektet och laget som i kväll möter Ryssland är i en ny situation. Nu är det stenhård kamp om de sista platserna i VM-truppen som gäller.

Skämten om att det räcker med att kunna stå på skridskor för att ta en plats i årets finländska VM-lag är inte mer än två veckor gamla, men de känns plötsligt uråldriga.

Raden av NHL-spelare som de senaste dagarna lovat att ansluta sig till VM-truppen är inte överdrivet lång, men väldigt högklassig.

Och den Lejontrupp som redan varit samlad visade i sin tur upp imponerande insatser senaste helg. En övertygande defensiv karaktäriserade 2–1-segern över Ryssland i lördags, medan söndagens 7–3 mot Sverige var resultatet av en sprudlande offensiv show. En hel hög med spelare förstärkte sina VM-aktier, väldigt få spelade bort sina chanser.

Det betyder att konkurrensen om platserna i VM-laget är väldigt mycket hårdare än vad fallet var för en vecka sedan när den senaste EHT-turneringen körde i gång.

Nu återstår tre matcher att visa för förbundskapten Lauri Marjamäki att man förtjänar en VM-chans. Matcher mot Tjeckien och Sverige i helgen, och först av allt ett möte med Ryssland i Helsingfors i kväll.

Här förutsättningarna i truppen inför matchen mot de regerande olympiska mästarna.

Anfallarna:

Teuvo Teräväinen finns redan nu med i Finlands trupp, men vilar i kväll och visar inte upp sig inför hemmapubliken. I VM får han dessutom sällskap av stjärntrion Sebastian Aho, Mikael Granlund och Mikko Rantanen.

Fyra av platserna i Lejonens toppkedjor är alltså redan bokade av NHL-profiler. Fler nordamerikanska förstärkningar kan dessutom vara på gång, och i ligans finalserie glänser OS-spelare som Julius Junttila och Jukka Peltola.

Utöver detta har Marjamäki redan en komplett bromskedja som han jobbar på att spela ihop, med Jonas Enlund, Marko Anttila och Mika Niemi. Hela den trion är nära VM-uppdrag i rollen som hårt slitande fjärde kedja. Och i den pågående finalserien i Schweiz imponerar Jani Lajunen om den avdelningen ännu skulle behöva förstärkning.

Det betyder att det faktiskt inte finns särskilt många platser kvar att dela ut i de andra/tredje kedjorna, och svenska mästarduon Tuomas Kiiskinen-Janne Pesonen ska dessutom testas senare i veckan.

För namn som Antti Suomela, Olli Palola, Sakari Manninen, Pekka Jormakka, Toni Rajala, Veli-Matti Savinainen, Juuso Puustinen och Jere Sallinen är kvällens match därför väldigt viktig i kampen om de sista forwardsbiljetterna.

Backarna:

Ville Pokka, Julius Honka och Miro Heiskanen känns som säkra VM-spelare, och visst är också Tommi Kivistö nära en plats i Danmark. Atte Ohtamaa var i sin tur bästa back i KHL:s finalserie och har tidigare under månaden meddelat att VM-spel intresserar.

Sannerligen inte många platser kvar att slåss om här heller, speciellt som det finns en handfull potentiella VM-backar i ligafinalerna (Miika Koivisto, Lasse Kukkonen, Mikko Lehtonen…)

När de sista backbiljetterna ska delas ut känns Henri Jokiharju speciellt intressant. 18-åringen var strålande i A-landslagsdebuten förra veckan, hur följer han upp den succén? Hur långt kan Urho Vaakainen räcka? Och vad har Marjamäki för planer för Kristian Näkyvä?

Målvakterna:

Ville Husso var lysande mot Ryssland i lördags och anmälde på allvar sitt intresse för förstamålvaktsposten. En duell som framför allt går mot AHL-kollegan Harri Säteri.

Duon insatser i veckans EHT-matcher avgör långt vem som är etta när VM-turneringen startar om en dryg vecka. I kväll är det Säteri som vaktar målet.

Lejonen mot Ryssland

Målvakt:
29 Harri Säteri (31 Ville Husso)

1:a femman:
62 Jonas Enlund - 24 Mika Niemi - 12 Marko Anttila
4 Tommi Kivistö - 6 Julius Honka

2:a femman:
65 Sakari Manninen - 74 Antti Suomela - 34 Olli Palola
36 Casimir Jürgens - 2 Ville Pokka

3:e femman:
19 Veli-Matti Savinainen (A) - 42 Sami Sandell - 21 Toni Rajala
7 Urho Vaakanainen - 15 Henri Jokiharju

4:e femman:
25 Pekka Jormakka - 76 Jere Sallinen (C) - 71 Juuso Puustinen
51 Kristian Näkyvä (A)

13:e forward: 61 Juuso Ikonen
.

Finland–Ryssland spelas i Arenan i Helsingfors klockan 18.30 ikväll.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena och kommenteras på svenska av Christoffer Herberts.

Texten uppdaterad klockan 14.40 när Finlands laguppställning presenterades.

Läs mera:

Inför uttagningen: 29 spelare som inte spelar EHT har förutsättningar att gå rakt in i VM-truppen

30 stycken finska hockeyspelare spelar EHT-hockey den här veckan. Samtidigt finns det ungefär lika många spelare utanför EHT-truppen som kan bli VM-uttagna. Hockeylandslagets chefstränare Lauri Marjamäki offentliggör under valborg 25-mannatruppen som ska spela VM i Danmark. Yle Sporten presenterar en lista på 29 spelare som inte spelar i EHT men som ändå kan vara VM-aktuella.

Läs mera:

Mikko Rantanen drar på sig lejontröjan: "Jag vill absolut spela VM"

Mikko Rantanen som noterades för 29 mål och 84 poäng på 81 grundseriematcher är klar för ishockey-VM. Efter att ha fått dra andan i ett par dagar efter slutspelet känns det bra att hoppa ut på isen igen, säger Rantanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport