Hoppa till huvudinnehåll

Sex med 13-åring gav ovillkorligt fängelse men först i högsta instans - domen kan skärpa framtida straff

Högsta domstolens byggnad i centrum av Helsingfors.
Högsta domstolens byggnad i centrum av Helsingfors. Högsta domstolens byggnad i centrum av Helsingfors. Bild: YLE /Fred Wilén Norra Esplanaden,hd

En man som haft sex med en 13-årig flicka dömdes först i tingsrätten och senare i hovrätten till kort, villkorligt fängelsestraff, men när fallet kom till Högsta domstolen blev det ovillkorligt fängelse i två år.

I sitt pressmeddelande om domen är HD knapphändig med detaljer, som var i Finland brottet ägde rum. Det utfördes i alla fall i en privatbostad, dit den dömda mannen och den 13-åriga flickan hade begett sig tillsammans med flera andra.

Mannen och flickan kände inte varandra. Flickan hade druckit alkohol och var berusad. Enligt HD tvingade mannen inte henne till det samlag som följde.

Tingsrätten dömde mannen sexuellt utnyttjande av barn till ett 8 månader långt, villkorligt fängelsestraff. Hovrätten ansåg det vara fråga om grovt utnyttjande och skärpte straffet till 1 år och 4 månaders fängelse, men fortfarande villkorligt.

"Farligt för flickans utveckling"

När Högsta domstolen tog sig an fallet skärptes straffet betydligt. Domstolen ansåg att brottet var mycket skadligt och farligt med tanke på barnets utveckling. Några förmildrande omständigheter fanns inte.

Därför förlängde HD straffet till två år och bestämde att det skall avtjänas bakom galler, som ovillkorligt.

Rubriceringen är fortfarande grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Domen är ett prejudikat, det vill säga ett beslut som är avsett att i framtiden styra de lägre rättsinstansernas avgöranden i liknande fall.

I avgörandet konstaterade HD att målet handlade om en form av utnyttjande som upprepas rätt ofta. Statistiken visar att förövaren vanligtvis är en man i åldern 20-25 år och offret en flicka i 13-14-års ålder.

Läs också