Hoppa till huvudinnehåll

Sundberg återvänder till Tyskland: ”Behöver ett miljöombyte för att utvecklas”

Richard Sundberg, Finland-Slovakien, januari 2018.
Richard Sundberg. Richard Sundberg, Finland-Slovakien, januari 2018. Bild: Handbollsförbundet handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Richard Sundberg

Richard Sundberg lämnar Grankulla IFK för spel i den tyska klubben TSG AH Bielefeld nästa säsong. De har ett bra projekt på gång, säger Sundberg till Yle Sporten.

Inför säsongen 2014–15 valde Richard Sundberg att lämna den inhemska ligan för att spela i Tyskland och TV Bittenfeld. Efter en säsong i Tyskland flyttade han hem igen men nu väntar ett nytt utlandsäventyr.

Sundberg har skrivit på för en säsong med TSG AH Bielefeld som spelar i Oberliga som är den fjärde högsta nivån i Tyskland.

– Redan förra gången bestämde jag mig att åka tillbaka då det passade ihop med studierna. Det gjorde det nu och vi hade tidigare pratat om att jag skulle flytta inför den här säsongen men jag valde att vänta ett år, säger Sundberg till Yle Sporten.

Vad har du fått för intryck av klubben?

– De har ett bra projekt på gång. Målet är att etablera handbollen i Bielefeld och man gjort stora satsningar. Jag var på besök i höstas och såg en match där det var över 3000 åskådare på läktaren.

– Nivån var bra, man brukar jämföra den tyska tredjeligan med den norska ligan så det är ett snäpp under, säger han.

Richard Sundberg.
Sundberg har spelat i Grankulla IFK de senaste säsongerna. Richard Sundberg. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Grankulla IFK,Richard Sundberg

Sundberg säger att klubbar i tredjeligan i Tyskland också visat intresse för honom men det som man håller på att bygga upp i Bielefeld lockade mer. I och med flytten till Bielefeld vill han ta ytterligare ett kliv i sin karriär.

– Jag behöver ett miljöombyte för att kunna utvecklas. Jag ville ta ytterligare ett steg här hemma och jag tror att det här är nödvändigt för mig som handbollsspelare, säger han.

Läs också