Hoppa till huvudinnehåll

Trumps läkare avstår från ministerpost efter beskyllningar om fylla och inkompetens

Presidentens livläkare, amiral Ronny Jackson i full uniform.
Ronny Jackson var doktorn som friskförklarade president Trump. Nu avstår han från ministerjobb. Presidentens livläkare, amiral Ronny Jackson i full uniform. Bild: AFP / Lehtikuva Ronny Jackson,USA:s politik,Donald Trump,läkare

Vita husets läkare Ronny Jackson avstår från jobbet som minister för veteranaffärer. Flera avslöjanden inför kongressens anställningsförhör gjorde valet svårt.

Jackson skulle ha varit i anställningsförhör i kongressen på onsdagen. Det sköts fram när det kom fram allt fler anklagelser om Jacksons dåliga skötsel av tidigare jobb.

Alkoholmissbruk och alltför generös utskrivning av mediciner fanns på listan då kongressledamöterna förberedde sin utfrågning.

Samtidigt kom anklagelser om dålig arbetsmiljö på arbetsplatser där Jackson har varit chef.

Dessutom har Jackson ingen formell kompetens för att leda det stora veteranministeriet.

Stöd av Trump ända till slutet

I samband med en presskonferens på tisdagen försvarade Trump sitt val av Jackson.

Samtidigt medgav Trump att Jackson saknade meriterna för jobbet., men ingen kan ha den exakta kompetensen för ett så stort jobb, enligt presidenten.

Trump sa sig stå bakom sin kandidat. Samtidigt anklagade han demokraterna i kongressen för att försöka sabotera alla utnämningar.

Politisk misshandel

Nu senast har CIA-chefen Mike Pompeo haft svårigheter att klara kongressbehandlingen. Han klarade senatsomröstningen på torsdag eftermiddag. USA har nu en utrikeminister efter Rex Tillerson, men den politiska utnämningsprocessen var svår.

Enligt president Donald Trump är det fråga om demokraternas försök att sabotera presidentens försök att bygga sitt team. Trump talar om en obstruktion i kongressen och en misshandel av kandidaterna till olika poster.

Trump uppmanade Jackson att avstå från processen med anställningsförhör. Men Jackson förnekade alla anklagelser om bland annat alkoholmissbruk och ville till en början gå vidare.

Men efter några dagar har Jackson nu valt att dra sig ur anställningsprocessen. I en intervju i Foxnews på torsdag morgon
meddelade presidenten att han nu kommer att föreslå en person med politisk bakgrund.

Konteramiral skulle ersätta sparkad minister

Ronny Jackson har titeln konteramiral. Han har tjänstgjort i flottan sedan år 1995, bland annat som chef för en medicinsk enhet i Irak.

Tjänsten som minister för veteranärenden blev ledig då David Shulkin sparkades på grund av missbruk av ministeriets medel. Han gjorde bland annat en oklar tjänsteresa till Danmark och Storbritannien.

Själv hävdade Shulkin att han fick sparken på grund av stora framsteg inom veteranministeriet. Men hans åsikt om en privatisering av delar av verksamheten gick inte i linje med Vita husets önskemål, enligt Shulkin.

Kompletterad kl 20 50 om utnämningen av Pompeo och Trumps kommande nominering av någon annan veteranminister.

Läs också