Hoppa till huvudinnehåll

Båtarna laddas med solenergi i Dalsbruks gästhamn i sommar

en dataanimerad bild av dalsbruks gästhamn med planerade solpaneler på taken
Så här är det tänkt att bli i Dalsbruks gästhamn i sommar. Solpaneler på taken och solpaneler på bänktaken längs med kajen. en dataanimerad bild av dalsbruks gästhamn med planerade solpaneler på taken Bild: Kimitoöns kommun Kimitoön,Dalsbruk,solpaneler

Solen skiner och Kimitoöns kommuns projektkoordinator Sven Ivars är på gott humör när vi träffas i Kimito centrum. Man har precis i veckan fått in och godkänt en offert på en solcellsanläggning till Dalsbruks gästhamn.

– Ungefär vid midsommar, när säsongen drar igång på allvar, hoppas vi att allt ska vara klart, säger Ivars om projektet.

Det är 80-90 solpaneler med en effekt på 25 kilowatt som ska installeras och i onsdags godkändes en offert från ett solpanelsföretag från Ekenäs.

Dels kommer panelerna att monteras på taken till gästhamnens byggnader, och dels kommer man att låta bygga fem bänkar längs med kajen på vilka det blir tak gjorda av solpaneler.

– Priset hade en betydelse för vem som fick uppdraget, men även tidtabell och insikt i rätt sorts anläggning på rätt plats hade betydelse.

Sven Ivars, kala träd i bakgrunden
Sven Ivars, kommunens projektkoordinator. Sven Ivars, kala träd i bakgrunden Bild: Amanda Vikman/Yle Kimitoön,sven ivars

Solpanelsinstallationerna har en budget på cirka 65 000 euro och hela renoveringen går loss på cirka 135 000 euro. Pengarna kommer från ett EU-projekt med namnet Family Port.

Utöver solpanelerna kommer kommunen också att fräscha upp bastuutrymmet, nygga en ny grillplats och toaletterna i gästhamnen renoveras också.

På bryggorna installeras nya lampor och nya el- och vattenstolpar för båtarna.

Laddningsstation för elmotorer

Det kommer även att byggas en laddningsstation för båtar med elmotor. Sven Ingvars säger att den delen av projektet har ifrågasatts av vissa eftersom det finns så få båtar med elmotor.

– Jag tror att det är lite av en hönan eller ägget- situation just nu. Om det inte finns någonstans att ladda elmotorn, så är det ju inte så stor idé att köpa en sådan båt.

Nere i gästhamnen är renoveringarna och bygget redan i full gång och man har gjutit en platta längs med kajen som ska bära de nya solpanelsbänkarna som planeras utmed bryggan.

Gästhamnen i Dalsbruk en tidig vårdag.
Man har redan gjutit fundament för solpanelsbänkarna vid kajen Gästhamnen i Dalsbruk en tidig vårdag. Bild: Amanda Vikman/Yle gästhamnar,Dalsbruk

– Det är Aaro Södelund som har ritat och planerat hamnen så man kunde få en bild på hur det hela ska bli, säger Ivars.

Bastun och båtarna går på solenergi

På sommaren är hamnen som livligast och elåtgången är, i motsats till många andra platser, som störst just då.

Många laddar båtarnas batterier och hamnens bastu står på jämnt.

– Det ska bli spännande att följa med hur stor andel av elförbrukningen som faktiskt kan täckas med hjälp av solpanelerna. Det är lite av ett experiment eftersom panelerna läggs på fastigheternas tak i alla möjliga vinklar, säger Ivars.

Han hoppas att satsningen visar sommarstugeägare och lokalbefolkning att skärgården är ett ypperligt område för solpaneler.

Animerad bild på dalsbruks gästhamn längs med kajen där nya bänkar med tak av solpaneler ska byggas.
Så här är det tänkt att bänkarna med tak av solpaneler ska se ut. Animerad bild på dalsbruks gästhamn längs med kajen där nya bänkar med tak av solpaneler ska byggas. Bild: Kimitoöns kommun Dalsbruk,gästhamnar,solpaneler

Genom anläggningen i Dalsbruks gästhamn kan de som funderar på att investera i solpaneler bekanta sig med vad solpanelerna kan åstadkomma i praktiken.

Enligt Ivars överväger man att dela med sig uppgifterna om elproduktionen på något sätt.

– Vi har ingen plan på hur man kunde visa elproduktionen, men det finns en digital uppföljningsanordning som kanske kunde gå att dela så att allmänheten kan ta del av produktionen i olika väder och årstider.

Läs mera:

Björkboda Bruksgård på Kimitoön satsar stort på solenergi – vill vara en föregångare bland jordbrukare

Anna von Wendt vill vara mera självförsörjande på el i gårdens jordbruksverksamhet. Nu ska solpaneler pryda bruksgårdens tak.