Hoppa till huvudinnehåll

Bjud på plockmat och rosévin på vårens fest

Portioner med buffémat och rosevin på ett bord.
Portioner med buffémat och rosevin på ett bord. Bild: Yle/Carina Ahlskog fester,Strömsö (tv-program),matrecept

Rostbiffsnurror, rödbetshummus och rödkålssallad passar fint på vårens buffébord. Bjuder du på ett glas rosé till så är du dessutom lite trendig.

Utbudet på roséviner har ökat märkbart de senaste åren. Från att närmast ha varit något sött man läppjar en solig sommardag finns det idag roséviner för alla tillfällen.

Getostbollar rullade i oregano och rosépeppar

Getostbollar på en tallrik i ett kök.
Getostbollar på en tallrik i ett kök. Bild: Yle/Carina Ahlskog fester,Strömsö (tv-program),matrecept,Getost

Mjuka och krämiga smakbitar av getost smeker gommen tillsammans med rosévin.

Vi använde både bredbar getost och getost i bit. Skär bort kanterna på getosten om du vill ha en slätare konsistens.

Ingredienser,12 bitar:

  • 200 g getost
  • 100 g färskost, naturell
  • ½ citron, zest och saft
  • salt
  • peppar
  • ½ dl rosépepparkorn, mortlade
  • 1 kruka oregano

Gör så här:

  1. Vispa ihop getost, färskost, citronskal och citronsaft.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Forma till bollar och rulla dem i rikligt med finhackad oregano och rosépeppar.

Rostbiffsnurror med hallon och sweet chili

Rostbiffsnurror med hallon och sweet chili på ett fat.
Rostbiffsnurror med hallon och sweet chili på ett fat. Bild: Yle/Carina Ahlskog matrecept,Strömsö (tv-program),fester,Rostbiff

Kraftig örtsmak av koriander lyfter fräschören i de här salta snurrorna, perfekta på buffébordet i sommar.

Vi använde saltkött den här gången men välj rosastekt, tunt skivad rostbiff om du vill ha en matigare känsla på snurrorna.

Ingredienser, 10-12 snurror:

  • 200 g rostbiff eller saltkött
  • 200 g färskost, naturell
  • 4 msk sweet chilisås
  • ½ dl krossade hallon, färska eller frysta
  • ½ citron, saften
  • salt och peppar
  • 1 röd paprika
  • 1 kruka koriander

Gör så här:

  1. Lägg ut det tunt skivade köttet omlott på smörpapper.
  2. Vispa osten med hallon och chilisås och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  3. Bre ostblandningen över köttskivorna och strö över fintärnad paprika och hackad koriander.
  4. Rulla ihop köttet och kyl en stund innan du skär upp lämpliga snurror.

Rödkålssallad med rostad mandel och lingonvinägrett

Rödkålssallad med rostad mandel och lingonvinägrett på en tallrik.
Rödkålssallad med rostad mandel och lingonvinägrett på en tallrik. Bild: Yle/Carina Ahlskog sallader (maträtter),matrecept,Strömsö (tv-program)

Den här kålsalladen står sej väldigt länge jämfört med majonnäsbaserade sallader om du förväller kålen med salt. Saltet verkar bakteriedödande. Hållbarheten blir därmed bättre också i förhållande till sallad med rå kål.

Välj dina favoriter bland kålsorterna och blanda friskt!

Ingredienser, 8 pers:

  • 800 g kål, t.ex. rödkål, savoykål, vitkål, grönkål
  • 1 kruka persilja
  • 1 msk salt
  • peppar
  • 3 msk mandelspån
  • 3 msk speltvete

Gör så här:

  1. Grovstrimla kålsorterna och strö över saltet.
  2. Häll ½ liter kokande vatten på kålen och låt den mjukna.
  3. Häll bort vattnet när det svalnat och krama ur kålen.
  4. Rosta mandel och spelt var för sej med salt i torr stekpanna.
  5. Blanda ner hackad persilja och ca hälften av lingonvinägretten i kålblandningen (se receptet för vingrätten nedan).
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Toppa salladen med mandel och spelt.

Servera resten av lingonvingrätten som dressing vid sidan om.

Tips:

  • Salladen passar utmärkt på buffébordet eller serverad till rökt fisk, grillat kött och korv.
  • Blanda gärna ner ruccola för att få en grönare salladsrätt.
  • Förvälld rödkål färgar inte av sej, ifall man t.ex. vill ha mozzarella eller fetaost i sin sallad.

Lingonvinägrett

Lingonvinägrett i en skål.
Lingonvinägrett i en skål. Bild: Yle/Carina Ahlskog lingon,Strömsö (tv-program),matrecept

Den här bärvinägretten kan också göras på röda vinbär, hallon eller jordgubbar och passar bra till alla sorters sallader. Bären mjuknar av vinägern och ger fantastisk fräschör och färg till dressingen.

Ingredienser:

  • 1,5 dl olivolja
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • ½ dl rosévin
  • 1 dl lingon, färska eller frysta
  • salt och peppar

Gör så här:
Mixa alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Rödbetshummus med kummin och rökt chili

Rödbetshummus i en skål
Rödbetshummus i en skål Bild: Yle/Carina Ahlskog Hummus,rödbeta,Strömsö (tv-program)

Ilsket rödbetsröd är vår hummus med sting av vitlök och chili och en bärig ton av svarta vinbär. Den är ett gott tillbehör till kött, grönsaksrätter och korv eller på mackan och som spread på fröknäcke.

Ingredienser, 8 pers:

  • 1 burk kikärter
  • 250 gram kokta och skalade rödbetor
  • ½ dl svarta vinbär, färska eller frysta
  • 1 msk tahini (sesampasta)
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl olivolja
  • 1 kruka mynta
  • 1 tsk kummin, mortlade
  • 1 tsk chipotle (rökta chili flakes)
  • salt och peppar
  • ½ citron, saften
  • svarta sesamfrön till garnering
  • chili flakes till garnering

Gör så här:

  1. Mixa ihop kikärter, olja, tahini, vitlök, mynta, kummin, chipotle, citronsaft, kokta rödbetor, svarta vinbär, salt och peppar till önskad konsistens.
  2. Lägg upp i en skål och garnera med svarta sesamfrön och chiliflakes.
Portion med buffemat och rosevin på ett bord.
Portion med buffemat och rosevin på ett bord. Bild: Yle/Carina Ahlskog Mingel,Strömsö (tv-program),matrecept,Fester

Nyligen publicerat - Mat och dryck