Hoppa till huvudinnehåll

Defensiv bredd och offensiv spets nycklarna till framgång – tredje gången gillt för FF Jaro?

Seth Paintsil, Anthony Olusanya och Tomi Kärkkäinen på FF Jaros träningar.
Seth Paintsil, Anthony Olusanya och Tomi Kärkkäinen är redo för säsongsstarten. Seth Paintsil, Anthony Olusanya och Tomi Kärkkäinen på FF Jaros träningar. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Seth Paintsil,Tomi Kärkkäinen,FF Jaro,anthony olusanya

Efter två säsonger av högt uppskruvade förväntningar följda av stora besvikelser gör sig Jakobstadsklubben FF Jaro redo för ännu en säsong i fotbollens division ett. Det viktiga är ändå att vi klarar av att bygga något man sen kan bygga vidare på senare, säger målvakten Emil Öhberg till Yle Sporten inför säsongen.

Ligastatusen blev FF Jaro av med i oktober 2015 och tabellplaceringarna under de två senaste åren i division ett har varit tredje och femte.

– Jag tänker inte gå in på någon lång analys här och nu men jag tror att det har varit ganska tufft med turbulens och tränarbyten och det har gjort sitt. Vi har varit lite i gungning hela klubben och nu tror och hoppas jag att våra nuvarande tränare får den arbetsro som jag själv tror att krävs för att nå vårt långsikta mål och inte enbart söka kortsiktiga och snabba lösningar, säger den rutinerade förstemålvakten Emil Öhberg som redan varit en del av representationslaget i sex säsonger.

De senaste två säsongerna i division ett har väldigt mycket gått snett direkt från första början och den utvecklingen vill man undvika i Jakobstad sommaren 2018.

Emil Öhberg och FF Jaro inleder säsongen med en bortamatch mot Klubi 04 och spelar säsongens första hemmamatch mot lokalrivalen KPV.

– Det är klart viktigt att få en bra start, men ännu viktigare i mitt tycke är förmågan att utvecklas som lag längs med säsongen och snabbt komma med på den trenden. Vi måste bli bättre från match till match och få en kontinuitet i resultaten och det underlättas naturligtvis av en bra start. Enskilda matcher avgör inte vår säsong. Det är det långa jobbet vi måste fokusera på, slår Öhberg fast.

Stark defensiv med flera alternativ

Tittar man igenom FF Jaros trupp inser man ganska snabbt att styrkan på pappret ligger i den defensiva bemanningen.

Ligamästaren Pavle Milosavljevic (SRB) fortsätter i laget och har fått sällskap av återvändande Johan Brunell. Duon utmanas dessutom rejält av Grankulla IFK-nyförvärvet Toni Takamäki som varit säkerheten själv under vintern.

Toni Takamäki tränar på en konstgräsplan.
Toni Takamäki - ny från Grankulla IFK. Toni Takamäki tränar på en konstgräsplan. Bild: Yle/AnttiKoivukangas FF Jaro,toni takamäki

På ytterbackspositioner finns det en uppsjö av alternativ där de tyngsta namnen är de senaste tillskotten till truppen: Kareem Moses (TRI) och OS-guldmedaljören Darvin Chavez (MEX).

– Vi har en bra bredd och det finns ingen position i försvarslinjen som det direkt brister på om en spelare är skadad eller har en avstängning. Det finns en bra konkurrenssituation vilket också bidrar till helheten. Vi måste däremot lära oss att försvara som ett kollektiv, arbetet handlar inte bara om backlinjen. Förutsättningarna är riktigt bra, säger Öhberg.

Spetskompetens i anfallet

Under vintern har FF Jaros offensiv lutat tungt på trion Christopher Mandiangu (GER), Sasa Jovovic (SRB) och Seth Paintsil (GHA) som har stått för fyrverkerierna under säsongen inomhus.

Mandiangu har en cv som förpliktigar medan Jovovic är en stabil målskytt i finska sammanhang sen flera säsonger tillbaka.

De största förväntningarna är ändå riktade mot Seth Paintsil.

– Ingen press på Seth, men jag har jättestora förväntningar. Jag hoppas och tror att det är hans genombrott i år. Han har kapacitet att spela någon annanstans än i Finland, säger nye tränaren Tomi Kärkkäinen om sin offensiva diamant.

Paintsils styrka är framförallt hans tempoväxlingar och förmågan att i hög fart utmana i en-mot-en situationer.

På sitt giftigaste är den 21-årige ghananen mot höga backlinjer.

– Han kan ha en stark säsong, det gäller hela offensiven med Christopher, Sasa och Seth. Det känns som en vass trio och jag kan se alla tre lyckas väldigt bra om de kommer in ett bra flyt i början, menar Öhberg.

Han är också medveten om att bredden i offensiven för FF Jaro inte är lila påtagligt som längre ner på plan.

– Den är kanske inte lika logisk som i försvaret. När en anfallare skadas har vi kanske inte den direkta ersättaren att kasta in, även om vi har ungt blod och taggade anfallare i laget. Den mer sannolika lösningen på anfallspositionen är säkert att flytta upp Seth Paintsil och vaska om. Det finns en bredd men det leder till att vi möblerar om lite.

"Vi är lite som Messi, Neymar och Suarez"

Seth Paintsil själv tar de höga förväntningarna med ro när Yle Sporten frågar honom om den goda försäsongen.

Han har skyndat långsamt sen han anlände till Jakobstad säsongen 2016 och vuxit in i rollen som vänsterbräddare under en tid som också kantats av skador.

– Jag minns att vi kom till Jakobstad mitt i vintern och det var riktigt kallt. Det var en svår utmaning att komma in i laget, det tar länge för en utländsk förstärkning att bli en del av truppen. Men det var bara att jobba vidare.

Seth Paintsil är anfallare i FF Jaro.
Seth Paintsil redo för slutligt genombrott? Seth Paintsil är anfallare i FF Jaro. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Seth Paintsil,FF Jaro

I dagsläget är han den spelare som alla tittar till för leverans i offensiven. Trots att vintern skapat förväntningar är han inte tillfreds.

– Som spelare är man aldrig nöjd. Det gäller att hålla fokus och röra sig framåt och göra det som är viktigt för laget, menar Paintsil.

Att hitta varandra från första början bäddar enligt målvakten Öhberg för en bra säsong och enligt Paintsil finns alla förutsättningar. Han trivs med spelarna omkring sig och när Yle Sporten frågar om det är något av en "supertrio" på gång i Jakobstad håller han med.

– Jag tror vi är ganska nära den nivån, skrattar Painstil.

Sasa Jovovic tränar med FF Jaro, i förgrunden Johan Brunell.
Sasa Jovovic är centerforward i FF Jaro - i förgrunden Johan Brunell. Sasa Jovovic tränar med FF Jaro, i förgrunden Johan Brunell. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Saša Jovović,FF Jaro

– Vi är som Messi, Suarez och Neymar. Det är vårt mål som anfallare, att vi trivs och känner oss bekväma med varandra både på och av planen.

Jämn serie väntar

På upptaktsträffen var alla tränare i division ett överrens om att serien är svårtippad. Väldigt få tränare eller spelare från hela serien trodde att ligaavancemangets eller kvalplatsens öde är klart med två omgångar kvar att spela.

– Det finns många bra lag i Ettan. AC Oulu är ett av lagen vi kämpar med främst, men vi vill slå alla lag. Vi vill nå ligan, det har vi väntat på länge och nu är det dags att lyckas som lag, säger Seth Paintsil.

Tränaren Tomi Kärkkäinen har själv spelat i ligan med FF Jaro på 1990-talet och är medveten om förväntningarna. Jakobstad suktar efter att få sin ligastatus tillbaka.

– Det betyder väldigt mycket. Det finns traditioner och som jag sagt tidigare så vill och väntar den här staden på att vi skall bli ett ligalag. Så är det alltid, menar Kärkkäinen.

FF Jaro på uppvärmning på en konstgräsplan.
FF Jaro är redo för premiären på lördag. FF Jaro på uppvärmning på en konstgräsplan. Bild: Yle/AnttiKoivukangas FF Jaro

Emil Öhberg var reservmålvakt bakom Jesse Öst när degraderingen hösten 2015 blev ett fullbordat faktum och även han vill återbörda FF Jaro till det nationella fotbollsfinrummet.

– Målet är absolut att stiga till ligan, men jag håller fast vid vårt långsiktiga mål. Det är egentligen viktigare.

– Tanken är inte att skapa något som bär en säsong och sen är vi tillbaka i samma situation. Vi måste klara av att tänka långsiktigt. Det är realistiskt att säga att vi kan stiga i år och det är absolut vårt mål och det vi kör på. Det viktiga är ändå att vi klarar av att bygga något man sen kan bygga vidare på senare, avrundar Öhberg

FF Jaro öppnar säsongen i Helsingfors lördagen den 28 april med bortamatch mot Klubi 04.

Läs också