Hoppa till huvudinnehåll

I skuggan av Emmanuel Macron – Angela Merkel träffar Trump i Washington

jDonald Trump, Angela Merkel, Emmanuel Macron på G-20-möte i Hamburg, juli  2017
jDonald Trump, Angela Merkel, Emmanuel Macron på G-20-möte i Hamburg, juli 2017 Bild: EPA/FELIPE TRUEBA Donald Trump,Angela Merkel,Emmanuel Macron

I dag fredag är det Angela Merkel som står i tur att besöka USA och träffa president Donald Trump - efter den franska ledaren Emmanuel Macron. Medan Macron hälsades hjärtligt välkommen, väntas ett mycket kyligare mottagande då den tyska förbundskanslern kommer på besök.

Det var nästan kärlek i luften då Donald Trump träffade sin perfekte vän Emmanuel Macron för några dagar sen.

Det besöket saknade inte hyllningsord för den franske presidenten, men när Tysklands förbundskansler Angela Merkel i dag besöker Washington är situationen en helt annan.

Åtminstone i Tyskland ser man arrangemangen som mycket beskrivande för dagsläget.

Är relationen till Trump i skick blir det statsbesök med flera rätters middagar, är den inte i skick blir det en kort arbetsvisit utan all pompa och ståt.

Där som Frankrike lämnas i fred är Tyskland enligt Trump oftast problemet i Europa, det handlar om landets för små försvarsutgifter och för stora exportöverskott, bland annat.

Merkel och Macron har samma mål

Inför mötet med Trump passade Merkel ännu på att tillsammans med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull tala för frihandel och mot en skadlig protektionism – en klar känga riktad mot Trump.

Att Merkel nu har förpassats till marginalen och att det är Macron som står i rampljuset, betyder ändå inte att agendan skulle ha ändrat värst mycket.

I Macrons tal inför kongressen tog han upp mycket av den kritik mot Trump som också Merkel och många andra europeiska ledare står för.

Och när Merkel går in i samtalen med Trump, så är det i hög grad med samma mål som Macron.

Strafftullar och kärnenergi

Det handlar om att se till att det inte heller i framtiden blir några strafftullar på europeiskt stål och aluminium och att övertyga den amerikanske presidenten om att hålla fast vid kärnenergiavtalet med Iran.

På den tyska agendan står också att försöka tysta amerikanska krav om att som en del av Rysslandssanktionerna stoppa det rysk-tyska gasledningsprojektet Nord Stream 2 genom Östersjön.

Om Macrons charm och Merkels kyla kan övertyga den amerikanske presidenten återstår ändå att se.

Från tyska regeringskällor hette det redan på torsdagen att strafftullarna för stål och aluminium kommer att gälla också för EU från och med början av maj.