Hoppa till huvudinnehåll

"Inte en gång till" – svårt översvämningsdrabbade byggde två meter höga vallar

Vattenmassor från Kyro älv omringar ett egnahemshus i Merikart, Vasa.
Ann-Mari och Hannu Krooks hem omringades av vattenmassor från Kyro älv under vårens översvämningar. Men de nya vallarna stod pall och skyddade deras hem. Vattenmassor från Kyro älv omringar ett egnahemshus i Merikart, Vasa. Bild: Yle/Anna Wikman Kyro älv,översvämningar

Paret Hannu och Ann-Mari Krooks hus fick svåra skador då Kyro älv svämmade över 2013. Efter en tuff renovering var de överens om att de inte ville gå genom samma sak en gång till. Då byggde de vallar som i årets översvämning skyddade deras hus.

Paret Krook bor intill Kyro älv i Merikart i Vasa. 2013 hade de vallar runt sitt hus som de byggt själva. Men det räckte inte och de kunde inte göra något när vattnet steg och flöt in ovanför vallarna.

- Det var katastrof, säger Ann-Mari Krook.

Efter översvämningen började de renovera huset och då bestämde de att någon översvämning skulle aldrig mer hota deras hus. Med österbottnisk sisu höjde de och breddade vallarna till två meter.

Flödesvattnet omringade huset

Den här våren fick de testa vallarna de byggt och se om de höll. Hannu Krook kallade en grävmaskin till gården då översvämningen var som värst i Kyro älv och vattnet började stiga i Merikart.

Vattnet steg lika explosionsartat som för fem år sedan.

- Som mest hade vi en meter högt vatten runt vår gård. Vallarna höll, de läckte inte och de skulle ännu ha klarat av 30-40 centimeter högre vatten.

Hannu och Ann-Mari Krook ser tillbaka på de gångna åren med nedstämda känslor. 2013 steg vattnet snabbt under natten och det har därför etsat sig fast i minnet hur de i mörkret försökte vinna kampen mot naturkrafterna.

Nu kunde paret följa med naturens gång från en åskådarplats i dagsljus och med betydligt positivare känsla.

- Helt ärligt så var jag inte nervös alls. Jag visste att vallarna skulle räcka till, säger Hannu Krook.

Grannarna byggde egna vallar

De österbottniska vårfloderna det här året hotade byggnader kring Kuortaneenjärvi och Kyro älv. Flera gårdar behövde hjälp av räddningsverket för att skydda byggnaderna. Många hus fick in vatten.

Myndigheterna har öst beröm över hur bra fastighetsägarna har varit på att skydda och ta hand om sina hus. De som varit värst drabbade har lärt sig hur de ska vara förberedda om vattnet stiger snabbt.

Grannar till paret Krook har nu byggt egna vallar.

- Priset för vårt jobb kom nu, säger Hannu Krook.

Text: Elina Kakkinen, Yle Pohjanmaa
Översättning: Sofi Nordmyr, Yle Österbotten

Orginalartikeln kan du läsa här.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten