Hoppa till huvudinnehåll

Karisdansare: Hurja Piruetti och dans är hela livet under dansfestivalen i april

Hurja piruettis dansare Vide Lerviks och Janni Sievänen dansar.
Dansfestivalen pågår mellan 20.4 och 29.4. Hurja piruettis dansare Vide Lerviks och Janni Sievänen dansar. Bild: Christopher Senn dans,dansare,Janni Sievänen

Under två veckors tid i april fylls Tryckeriteatern i Karis av dans. Dansinstitutet Hurja Piruettis runt 900 dansare står på scen under årets dansfestival som innefattar 10 föreställningar och 200 dansnummer.

Bakom hela evenemanget står förutom dansare i alla åldrar också danslärare och eldsjälar som jobbar med allt från scenografi, kläddesign och klädsömnad, berättar dansinstitutets rektor Katja Köngäs.

Det är alltså ett stort gäng bakgrundsfigurer som tillsammans med dansarna gör själva slutprodukten till en succé.

Hurja Piruetti bjuder i år på verket Det var en gång en Piccolina och efter pausen blir det et danspotpurri som kallas Dancing stars.

Dansföreställningarna har dragit fullt hus och en stor del av biljetterna till de resterande föreställningarna är också bokade.

För dansarna Sandra Isaksson, Amalie Taht och Emilia Rissanen handlar allt om dans under de här två veckorna från den 20 - 29 april.

Rissanen, Isaksson och Taht dansar alla tre nutidsdans. Rissanen dansar dessutom balett och Taht och Isaksson commercial.

Hur nervösa är ni när ni ska äntra scenen?

- Det kan nog kännas lite nervöst, men när man har hållit på så många år så blir man nog van vid det. Men nog kan det vara lite pirrigt ändå varje gång, säger Rissanen.

Emila Rissanen, Sandra Isaksson och Amalie Taht.
Sandra Isaksson och Emilia Rissanen har dansat i 12 år och Amalie Taht i 14 år Emila Rissanen, Sandra Isaksson och Amalie Taht. Bild: Veronica Montén / Yle dansare,nutidsdans,Karis,Västnyland,amalie taht

Finns det något du gör före en föreställning för att det ska bli mindre pirrigt?

- Ibland går jag igenom danserna i huvudet så du är säker på att du kan dem ordentligt och också att vara med kompisar före och peppa varandra, berättar Rissanen.

Barngrupp från Hurja piruetti uppträder med numret Muffinsar och Sockervadssfen.
Dansarna i Hurja Piruetti är i alla åldrar, från ung till lite äldre. Barngrupp från Hurja piruetti uppträder med numret Muffinsar och Sockervadssfen. Bild: Christopher Senn dans,dansare,hurja piruettis dansare

Vad är det svåraste med hela dansfestivalen?

- Det är att komma ihåg alla danser. Man har ju ganska många. Man har så mycket att komma ihåg på samma gång. Så måste man kunna visa känslor på samma gång som man dansar.

- Att vara på scenen i tid är också en bra sak, småskrattar Taht.

De här tre Karisungdomarna tränar vanligtvis dans fyra gånger i veckan, men under dansfestivalen blir det ännu mer, berättar Taht.

- Det är ju nog mycket, men det är ju förstås inte något man inte tycker om. Det är förstås trevligt att göra det. Det känns inte jobbigt heller. Just nu är det ju hela livet.

- Hela de här två veckorna är vi på teatern hela tiden, men det är härligt. De här är de bästa veckorna på året.

När dansfestivalen är över efter två veckor på Tryckeriteatern känns det lite sorgligt på samma gång som det känns skönt, beskriver Rissanen.

Läs också