Hoppa till huvudinnehåll

Nätberoende är mer skrämmande än rusmedelsberoende säger expert: ”De yngsta klienterna är endast 12 år gamla”

Kvinna använder surfplatta på natten.
Kvinna använder surfplatta på natten. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press internetberoende,internet,pekdatorer,nätberoende

Psykologiförbundet, A-klinikstiftelsen och THL är oroliga för om nätberoende börjar bli ett för stort problem i det finländska samhället.

Antalet personer som behandlas för nätberoende har ökat de senaste åren. Det säger flera instanser som tar hand om personer med olika beroenden.

Exakt hur många som lider av nätberoende är ändå svårt att säga eftersom ingen har kartlagt problemet.

- Det finns inga bestämda diagnostiska kriterier eller mätare som kan användas för att kartlägga nätberoende, men vi är mycket medvetna om det här fenomenet, säger specialforskare Sari Castrén vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Allvarligt och skrämmande problem

Nätberoende handlar om att man använder internet på ett obehärskat och tvångsmässigt sätt. Det kan ge upphov till depressionssymtom, koncentrationssvårigheter och inlärningssvårigheter.

Personer med nätberoende har också diagnostiserats med sömnsvårigheter, missbruksproblem och sociala problem.

A-klinikstiftelsens ledande överläkare Kaarlo Simojoki säger att efterfrågan på hjälp för nätberoende har stigit kraftigt vid A-klinikerna.

- Nätberoende börjar vara ett allvarligare och mer skrämmande problem än alkohol- och drogberoende eftersom internet är en så integrerad del av dagens samhälle, säger Simojoki.

Mobiltelefon i sjukvården.
Internet i mobilen har blivit en del av arbetsvardagen på många håll. Mobiltelefon i sjukvården. kirurg

För många människor är internet en viktig del av både arbetsliv och fritid.

- Ingen kan vara berusad på jobbet, men alla kan använda en smarttelefon på jobbet även om det skulle ge användare allvarliga hälsoproblem. Det tar en betydande del av vår vakna tid, konstaterar Simojoki.

"En tidsinställd bomb"

Hittills har nyttan med internet vanligtvis varit i fokus i olika diskussioner, medan skadorna har hamnat i skymundan.

Kaarlo Simojoki anser att vi inte får svartmåla digitaliseringstrenden, men det är inte heller bra att vara för blåögd.

A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki
Kaarlo Simojoki. A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki Bild: Tiina Jutila / Yle A-klinikstiftelsen

Enligt Simojoki finns det redan nu tusentals unga som har marginaliserats på grund av sociala medier.

- Här har vi har en tidsinställd bomb. Hela vårt skolsystem digitaliseras i rask takt. När är måttet rågat? Hur ska vi kunna veta att nätanvändningen har blivit ett problem för någon om allt sker på nätet?

Simojoki säger att vi måste vakna i tid och ta itu med problemet.

- Vi kan inte reagera om tio år, då kan det redan vara för sent, säger Simojoki.

"Det är med förvåning och oro vi har följt med utvecklingen"

Annarilla Ahtola är ordförande för Finlands Psykologförbund. Hon kan bekräfta att nätberoende allt oftare sysselsätter finländska terapeuter.

De som söker vård är beroende av bland annat sociala medier eller mobiltelefoner.

- Det är med förvåning och oro vi har följt med utvecklingen. Vi ska komma ihåg att ett beroende är alltid ett beroende, oavsett om det handlar om beruningsmedel eller internet. Det är en allvarlig sak, säger Ahtola.

I olika undersökningar har man kunnat visa att nätberoende fungerar på samma sätt som drogberoende, det vill säga de stimulerar hjärnans belöningssystem.

Helsingin uuden yhteiskoulun oppilas selaa nettiä kännykällä välitunnilla
Helsingin uuden yhteiskoulun oppilas selaa nettiä kännykällä välitunnilla Bild: Berislav Jurišić / Yle internetberoende

Ett problem är att mången mobilanvändare inte klarar av att definiera var gränsen mellan normalt och överdrivet användande går.

Enligt Annarilla Ahtola har många dessutom blivit mer otåliga på grund av internet och mobilteknologin.

- Nätet verkar vara en snabblösning på allt. Man behöver inte vänta och stå ut längre, man kan alltid fly från den situation man befinner sig i och hitta något eller någon annan, förklarar Ahtola.

*Hon säger också att det har blivit allt svårare att veta att var gränsen för nätberoende går, vad är beroende och vad är normalt i dag?

- Det nya normala är att alla sitter och tittar på telefonen 50 gånger per dag.

Vart man än tittar på stan och i bussen så sitter de flesta och stirrar på sina telefoner.

Framtidens fråga är vad som kommer att hända med vår förmåga att stå i relation till andra människor i den verkliga världen när vi gör det så mycket i den virtuella världen. Det är inte samma sak― psykologförbundets ordförande Annarilla Ahtola

Ahtola berättar att folk hör av sig för att de kan uppleva att det är svårt att vara med andra människor eller sedan brister det i deras förmåga att koncentrera sig.

- Efter det förstår de att nät- och mobilanvändningen har blivit ett problem för dem.

Enligt henne är framtidens fråga vad som kommer att hända med vår förmåga att stå i relation till andra människor i den verkliga världen när vi gör det så mycket i den virtuella världen. Det är inte samma sak.

- Vi har många sinnen som vi inte kan använda på nätet, lukt till exempel, som sägs vara en viktig faktor mellan människor. Vi förstår inte alla dimensioner via nätet.

Ahtola betonar vikten av att göra saker på många nivåer. Var och en har själv ansvar för sitt sätt att använda mobilen och nätet.

- Det gäller att se ärligt på sig själv och fundera – vad kunde jag ändra på?

Hon uppmanar också familjer att tänka på hur man använder mobilen. Det handlar inte bara om att begränsa barns användning av mobilen och nätet.

- Om föräldrarna hela tiden sitter och petar på sina mobiler…..

Möten utan uppkoppling och mobiler?

Ahtola säger att utmaningarna med det mobila är många i dag.

- Skolan är viktig och det är svårt med begränsningar, eftersom vi kan använda mobilerna på många goda sätt i dag. På arbetsplatser i möten i dag så sitter många med mobilerna eller datorerna framme – ingen vet vad man gör där, lyssnar du på nätet eller är du på fb eller i e-posten?

- Kanske vi borde dra gränser på jobbet – vissa har gjort det redan. Mobiler och laptopar läggs undan – och sedan har man pauser för att kolla mejl och dylikt emellanåt.

Hon uppmanar också folk att tänka över varför man greppar mobilen hela tiden.

- Hur har det beteendet ändrat mig? Många känner att nätet och mobilerna har ändrat på ens personlighet, man kan inte koncentrera sig så bra mera.

Yngsta klienterna tolv år gamla

Sami Kivikkokangas är psykolog vid Helsingfors universitets centralsjukhus. De klienter han har vårdat för nätberoende är huvudsakligen barn och unga vuxna.

De yngsta som har fått terapi för nätberoende var blott tolv år gamla.

Kivikkokangas är speciellt oroad över missbruk bland barn och unga vars hjärnor fortfarande utvecklas.

Man håller en mobiltelefon och håller handen vid ansiktet.
Man håller en mobiltelefon och håller handen vid ansiktet. Bild: All Over Press/Igor Stevanovic/Alamy Mobiltelefon,internetberoende

Vården är individuell, men det centrala är alltid hur klienten själv förhåller sig till sitt beroende.

- Målet är vanligtvis inte att sluta använda internet, utan att helt enkelt få det inom rimliga gränser.

Diskussioner kan förebygga beroende

Vården i Finland får kritik eftersom det är svårt att få vård med låg tröskel.

Sari Aalto-Matturi, ordförande för Föreningen för mental hälsa i Finland, hoppas på en snabb förändring på den fronten.

- Det går att få hjälp för nästan vad som helst när det är kris, men det skulle vara bra om det gick att få diskussionshjälp med låg tröskel, säger Aalto-Matturi.

Fyra unga personer försjunkna i sina mobiltelefoner.
Fyra unga personer försjunkna i sina mobiltelefoner. Bild: All Over Press/Michael Ventura/Alamy Mobiltelefon,mobiltelefoner,internetberoende

Med en låg tröskel kan man få folk att söka hjälp i tid, innan problemet blir riktigt svårt.

Aalto-Matturi säger att hjälpen skulle kunna bestå av en diskussion om internets roll i den hjälpbehövandes liv. Samtidigt kan man få tips om hur man ska motarbeta problemet och höra hur andra har gjort.

En ny form av beroende

Än så länge haltar forskningen kring nätberoende efter, men det är klart att det är ett allvarligt problem som kan vara skadligt för hjärnan och påverka människans beteende.

- I vetenskapsvärlden beskrivs beroende av sociala medier som ett ”tyst beroende”. Den som lider av det kanske inte ens själv kan sätta fingret på vad det är som ger ångest, säger specialforskare Sari Castrén vid THL.

Man har somnat med mobiltelefonen bredvid sig.
Man har somnat med mobiltelefonen bredvid sig. Bild: All Over Press/Tuomas Lehtinen/Alamy Mobiltelefon,mobiltelefoner,internetberoende

Det är ofta föräldrar som söker hjälp å sina barns vägnar.

Castréns kollegor berättar regelbundet att de stöter på nätberoende.

- Det är förbryllande eftersom ingen känner till hur utbrett problem det är fråga om, men vi vet att det existerar. Det finns inga tydliga vårdrekommendationer. Det här är en så ny form av beroende, säger Castrén.
Artikeln kompletterad med fler kommentarer med psykologförbundets ordförande Annarilla Ahtola./Anna Savonius kl. 14.39.
Den här artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel Nettiriippuvaisia hoidetaan Suomessa jo terapialla, nuorimmat vasta alakoululaisia: “Päihderiippuvuutta pelottavampi ja vakavampi ongelma” skriven av Joni Piirainen.