Hoppa till huvudinnehåll

Näthandel med droger oroar polisen - unga kan lätt köpa knark också i glesbygden där inga langare rör sig

Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver.
Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver. Bild: Mostphotos/Llev Dolgachov Droger

Knarkbrotten har ökat med omkring 2 000 under de senaste tre åren, visar polisens färskaste statistik som gäller år 2017. Polisen utredde närmare 28 000 knarkbrott och det är bara toppen av isberget.

Polisen ser två tydliga trender som bekymrar gällande narkotikabrottsligheten just nu. Oron gäller dels de utländska aktörerna, främst rumäner och albaner, som stärker sin ställning, dels näthandeln med narkotika som ökar.

I näthandeln är köparna oftast unga, också i glesbygden.

- Internet är den största enskilda orsaken till att nya användare kommer över knark, säger specialforskare Jari J. Leskinen vid Centralkriminalpolisen.

- Via nätet kan man lätt köpa droger, även om man bor långt från tätorterna där knarklangare inte rör sig. Det är enkelheten i näthandeln som inger stort bekymmer, säger han.

- Det är bara för den unga att sätta sig i sin stol, logga in på nätbutikerna som säljer knark och beställa hemleverans.

Hemodlad cannabis snart ute

Statistiken för år 2017 visar att trenden håller i sig. Den största boomen med hemodling av cannabis håller på att gå över, tror polisen. Istället köps cannabisprodukter via nätet med hemleverans.

Syntetiska droger har befäst sin ställning i Finland. De vanligaste är amfetamin och metamfetamin, som sedan våren 2016 ökat i Finland.

På tredje plats kommer partydrogen ecstacy. Därutöver finns fabrikstillverkade subutex, som används inom avvänjningen, men missbrukas allmänt.

Kokainet ökar också nu, trots att omfattningen betecknas som liten.

Efterlyser polisarbete över gränserna

Vid Centralkriminalpolisen vet Jari J Leskinen var man borde satsa för att komma åt droghandeln.

- Att förstärka polis- och tullsamarbetet internationellt är överlägset effektivast, säger han. Det är viktigast när det gäller att råda på den internationella brottsligheten som berör också Finland.

Läs också