Hoppa till huvudinnehåll

Nu börjar offertrundan för Finlands nya jaktplan: "Vi har ingen förhandsfavorit"

Flygvapnets F-18 Hornet-plan
Flygvapnets F-18 Hornet-plan Bild: Försvarsmakten stridsflygplan

Anskaffningen av flygvapnets nya jaktplan går in i ett nytt skede. Försvarsministeriet begär offerter av de fem tillverkare som konkurrerar om att leverera de nya planen.

De konkurrerande plantyperna är bekanta sedan tidigare: Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 och Saab Gripen E.

- Vi har ingen förhandsfavorit, preliminärt uppfyller alla plantyper våra kriterier, säger direktör Lauri Puranen vid Försvarsministeriet.

Offerten gäller 64 nya plan, som ska ersätta de nuvarande Hornet-planen från och med 2030-talet.

Prestanda och säkerhetspolitik

Det viktigaste enskilda kriteriet i valet av ny plantyp är planets tekniska prestanda. Planen måste vara mångsidigt användbara och kunna utrustas på ett för finländska behov ändamålsenligt sätt.

Det handlar om vapen, radar- och sensorsystem samt dataförbindelser. De nya planen måste kunna integreras i det övriga försvarssystemet och samverka med arméns och marinens olika enheter.

- Vår utgångspunkt är att alla plantyper ska provflygas av våra egna piloter, säger Puranen.

Kostnaderna är förstås också en viktig faktor. Ovanpå anskaffningspriset kommer driftskostnader, reservdelar och uppgraderingar under planets hela tekniska livslängd, det vill säga 30 år eller ännu längre.

Finska flyvapnets F/A-18 under en flyguppvisning i Helsingfors
Finska flyvapnets F/A-18 under en flyguppvisning i Helsingfors Bild: Kristoffer Söderlund / Yle McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,Hornet jaktplan,Finlands flygvapen,f/a-18

Härtill kommer säkerhetspolitiska överväganden. Då Finland beslöt att köpa Hornet-planen i början av 1990-talet var det en ytterst betydelsefull affär, både ur strategisk och säkerhetspolitisk synvinkel.

Efter årtionden av vänskapligt politiskt och ekonomiskt samarbete med Moskva gjorde Finland i praktiken en helomvändning efter Sovjetunionens kollaps och köpte amerikanska plan med tillhörande vapensystem för flera miljarder.

Nya plan, nya roller

Hornet-planen har sedan dess uppgraderats flera gånger med allt mer avancerade vapen, bland dem så kallade smarta bomber, så att planen ska kunna angripa mål på marken.

Det senaste tillskottet är kryssningsmissiler av typen JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Weapon). De första provskjutningarna från ett finländskt Hornet-plan gjordes över ett skjutfält i USA i mars.

Hornet-planen har därmed fått en helt ny roll: att effektivt kunna stöda arméns enheter i ett markangrepp.

Stridsflygplan i luften
Provavfyrning av en JASSM-missil. Stridsflygplan i luften Bild: Yle stridsflyg

Utgångspunkten är att de nya planen ska kunna användas i samma roller som Hornet-planen, och dessutom för helt nya uppdrag under de följande 30 åren.

Varje plantyp och tillverkare har sina egna respektive utvecklingsprogram med uppgraderingar, men programmens omfattning och prisnivå varierar.

Beslut senast 2021

Försvarsministeriet räknar med att få in offerterna från de fem tillverkarna under 2019. Sedan återstår att avgöra vilket plan som är bäst lämpat för just Finland, och till vilket pris.

Jaktplanen beräknas kosta 7-10 miljarder euro, plus en liknande summa för underhåll och uppgraderingar. Köpbeslutet fattas av regeringen, på förslag av försvarsledningen, senast i slutet av 2021.

I riksdagen blir det sannolikt en högljudd debatt om finansieringen, men så gott som alla partigrupper är överens om att de nya jaktplanen behövs. Bara Vänsterförbundet har i olika sammanhang uttryckt missnöje.

Läs också