Hoppa till huvudinnehåll

Nu gnuggar vi bort säsongsstämpeln från rosévinet

Olika rosévin i glas.
Olika rosévin i glas. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,fester,roséviner

Utbudet av rosaskimrande vinljuvligheter ökar stadigt och den envisa säsongsstämpeln håller äntligen på att gnuggas bort. Vi måste inte längre ha solkräm i ansiktet och solglasögon på näsan för att ett glas rosé ska vara rätt.

Egentligen är rosévin inte ens någon trend längre utan en etablerad, egen och mångsidig vinstil som är här för att stanna – året runt.

Rosévinerna utvecklas och förändras enligt konsumenternas nyckfulla preferenser precis som rött och vitt vin gör. Vi som njuter av att laborera fram de ultimata smaknjutningarna mellan mat och vin har nu en till kategori att experimentera med.

En av rosévinernas många fördelar är den chosefria prägeln. Ett rosévin kan vara hur komplext och mångfacetterat som helst, men det är ändå tillåtet att experimentera av hjärtats lust för det finns inte så många skrivna regler och åsikter om hur och till vad ett rosévin ska drickas.

Jag har druckit rosé till den lyxigaste skaldjursplatån, men också rosévin mixat med is, jordgubbar och likör till en rosa slushiedrink med sugrör. Allt är tillåtet. Allt är möjligt.

Rosévin har till och med fått en alldeles egen årligen återkommande PINK-festival i södra Frankrike.

Rosévin framställs av blå druvor

Den vanligaste framställningsmetoden för att få till den bleksköna nyansen är att druvskalen, där färgpigment och tanniner (garvsyror) finns, får vara i kontakt med druvsaften i bara några få timmar. Resultatet blir då ett rosa, bärfriskt vin med många möjligheter.

Producenten kan reglera temperaturer, urlakningstid och druvval för att uppnå eftersträvad stil.

Fyra glas med olika roséviner.
Fyra glas med olika roséviner. Bild: Yle/Carina Ahlskog roséviner,Strömsö,fester

Olika stilar ger olika upplevelser

När man ska välja ett rosévin är det bra att tänka på i vilket sammanhang vinet ska glänsa. Det finns nämligen flera olika stilriktningar som ger olika typer av upplevelser.

Den bleka skönheten till ljust kött

Den stilenliga, okomplicerade och citrussyrliga Provence-stilen som har en blek, gammelrosa nyans.

Vinet kan till stor utsträckning hanteras som ett vitt vin, men det finns alltid ett doftstråk av röda bär som breddar kombinationsmöjligheterna.

Fisk, skaldjur, sallader, vitmögelostar och rätter av ljust kött med örtiga och citrussyrliga inslag är goda kompanjoner. Ljuvligt även i ensamt majestät.

Den exklusiva lyxliraren till eleganta rätter

Komplexa och kvalitetsdrivna roséviner där producenten gett sig den på att få fram en exklusiv och elegant karaktär.

Utmärkt druvkvalité, små skördeuttag, varsam filtrering, välövervakad
temperaturkontroll, mustvilan på jästfällning och väl avvägd ekhantering är några vägar att gå för att få till elitvinerna.

Priserna är ofta lite högre och färgen kan variera från blekrosa till ljus cerise.

Det finns mer tyngd och flera smaknivåer i dessa viner och kombinationsmöjligheterna är många. Ofta har de också en längre livstid.

Elegantare fiskrätter, fågelrätter, grisköttsrätter med syrliga tillbehör passar bra. Även asieninspirerade rätter med viss kryddhetta trivs i dessa viners sällskap.

Lyxpizza, saftiga matpajer och tunnbrödsrullar med goda fyllningar är andra fina sällskap där vinets utvalda karaktär kommer till sin rätt.

Den söta bärkompisen till chutney och honungsrostade grönsaker

I Kalifornien, där vinmakarna inte var knutna till några rosévintraditioner, skapades på 1970-talet en egen ”Nya Vinvärlden”-stil mer eller mindre i misstag.

Det mörkrosa, halvsöta vinet av den annars så tydligt rödvins-ämnade druvan Zinfandel blev en succé och fick småningom benämningen ”Blush Wine” – rodnat vin.

Viner i den här stilen, med tydlig restsötma och tydliga toner av sötmogna röda bär är utmärkta sällskapsviner, drinkbasviner eller sällskap till mat med söta inslag.

Honungsrostade grönsaker och grillmat med sötstark glace eller rätter med söta geléer eller kryddstarka chutneys som smaktillbehör är bra smakmöten.

Det givmilda kraftpaketet till burgare och texmex

I Nya Vinvärlden har man givetvis hakat på rosévinvågen. I till exempel Chile, Argentina, Australien och Nordamerika skapas roséviner i alla tänkbara stilar.

Här har man också vågat välja några av vinvärldens tyngsta rödvinsdruvor och av dem skapat en fylligare rosévinsstil med tydliga rödvinsavtryck – men utan tanninvärdet i strupen.

Vinerna har ofta en djuprosa nyans och bjuder på explicita vinbärstoner och örtighet.

Den här stilen tål det mesta i matväg - mat med udda och heta kryddningar och tillbehör, grillade burgare med chilibearnaise, texmex, indiskt och andra smakinriktningar som annars är svåra att hitta vinvänner till.

Rödbetshummus med kummin och rökt chili i en skål.
Rödbetshummus med kummin och rökt chili i en skål. Bild: Yle/Carina Ahlskog rödbeta,Strömsö,matrecept,Hummus

De små trixen

Roséviner överlag är tacksamma viner att arbeta fram smaker till. Det är svårt att skapa totala katastrofer, det blir helt enkelt mer eller mindre bra.

Tänk på att roséviner ofta har en rätt framträdande syra som behöver få ett syrligt möte i maten. Smaksätt till exempel med citron och lime.

Låt färgen vara din vägledare

Försök få till ett estetiskt färgmöte mellan mat och vin om än så litet – och vips har du högst troligen skapat en utmärkt kombination.

Vi använder alla våra sinnen när vi ska avnjuta en måltid. Vad har du i ditt förråd som har liknande färg som vinerna?

Rosépeppar, rödkål, rödlök, rödbeta, röd paprika, röd chili, tomat, rädisor, rosa salladssorter – allt detta och mycket mer kan du använda för att skapa små färgmöten.

Tänk på rosévinernas fantastiska röda primärbärighet och försök få in samma bärighet som du känner i doften någonstans i maten.

Gör en dressing av lingon, koka in tranbär i såsen, blanda ner jordgubbar i marinaden, garnera salladen med smultron, mixa ner vinbär i dippsåsen, toppa osten med en hallonörtolja – ge fantasin spelrum!

Ett rosévin kommer aldrig att anklaga dig för att ha gått för långt.