Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Rinne förbereder sig för finska stjärnmötet och Laines skottregn: ”Jävligt skicklig på att skjuta”

Pekka Rinne i Nashvilles mål
Pekka Rinne ska göra sitt bästa för att slå ut Winnipeg. Pekka Rinne i Nashvilles mål Bild: John Crouch/Icon Sportswire ishockey,NHL,Pekka Rinne,Rinne

Trots att Nashville Predators hör till lagen som varit bäst på att stoppa Laine vet stjärnmålvakten Pekka Rinne att slutspelsserien mot Winnipeg Jets blir utmanande. ”Ett fenomenalt skott, vi måste vara vakna”, säger Rinne.

När Nashville välkomnar Winnipeg för match nummer ett på fredagskvällen inleds också en duell mellan två blåvita superstjärnor i ishockeyligan NHL. Pekka Rinne kan väljas till hela ligans bästa målvakt i sommar men stöter nu på ett exceptionellt hot: Den näst bästa målgöraren i NHL, Patrik Laine.

– Laine är jävligt skicklig på att skjuta. Skottet är hårt men en målgörare är alltid en målgörare: Det känns som att han väljer rätt vinklar och att han ser mer mål än målvakt. Det känns så. Han vet alltid vad han ska göra när han får chansen, säger Rinne till Yle Urheilu.

I grundserien blev det 44 mål för Laine och han gjorde två mål i slutspelsserien mot Minnesota Wild.

Patrik Laine firar ett mål i NHL.
Laine är favorit bland fansen i Winnipeg. Patrik Laine firar ett mål i NHL. Bild: AFP / Lehtikuva Patrik Laine,NHL,Winnipeg Jets

Förbereder sig väl

Till Rinnes förberedelser hör inte minst att kolla in Laines mål.

– När man ser hur han har gjort sina mål märker man att vissa kommit längre bort från målet och vissa närmare. Det är speciellt att han lyckas så mångsidigt. Det finns inte många spelare i den här ligan som kan göra mål på det där sättet i jämn takt.

Också Nashvilles tränare Peter Laviolette vet vad som väntar.

– Få spelare har ett sådant skott. Jag kan inte säga hur han alltid lyckas så där. Eller hur han fått ett sådant skott. Det är hårt, precist och snabbt. Med ett sådant skott gör man 40 mål, säger Laviolette.

Ska fortsätta i samma stil

Hittills har Nashville hört till lagen som varit bäst på att stoppa Laine. På nio matcher har Laine gjort bara två mål mot Predators. Laines skottprocent mot de gulklädda är 6,7 – och sämre bara mot Calgary och Anaheim av de lagen Laine gjort minst ett mål mot.

Columbus, NY Islanders och San Jose har lyckats nolla Laine under de två första säsongerna.