Hoppa till huvudinnehåll

Vem är Olli Rehn och vad gör högsta hönset på Finlands Bank?

29.6.2017 Suomen Pankki, Helsinki
Olli Rehn allt närmare posten som chef för Finlands Bank. 29.6.2017 Suomen Pankki, Helsinki Bild: Nella Nuora / Yle Olli Rehn,Finlands Bank

På fredagen utnämnde riksdagens bankfullmäktige 56-åriga Olli Rehn till toppkandidaten för jobbet som chef för Finlands Bank. Men vem är Olli Rehn och vad gör chefen för Finlands Bank egentligen?

Rehn är på väg att bli den första chefen för Finlands Bank sedan Mauno Koivisto som inte har en bakgrund som ekonomistuderande. Koivisto var sociolog till utbildningen medan Rehn studerade statskunskap.

Från statskunskapsstudierna på Helsingfors universitet förflyttade sig Rehn till brittiska Oxford där han doktorerade i filosofi 1996. Hans avhandling behandlade korporatism och konkurrenskraft i EU:s små stater.

Rehn har sedan ungdomen brunnit för fotbollen och även fungerat som Fotbollsligans ordförande under 90-talet. Han är gift med Sitras finansexpert Merja Rehn. Tillsammans har de en dotter som heter Silva.

Chefdirektör Erkki Liikanen, bankdirektör Seppo Honkapohja och direktionsmedlemmarna Olli Rehn och Merja Nykänen representerade Finlands Bank vid Mauno Koivistos begravning den 25 maj 2017.
Chefdirektör Erkki Liikanen, bankdirektör Seppo Honkapohja och direktionsmedlemmarna Olli Rehn och Merja Nykänen representerade Finlands Bank på Mauno Koivistos begravning den 25 maj 2017. Chefdirektör Erkki Liikanen, bankdirektör Seppo Honkapohja och direktionsmedlemmarna Olli Rehn och Merja Nykänen representerade Finlands Bank vid Mauno Koivistos begravning den 25 maj 2017. Bild: KIMMO BRANDT/COMPIC/All Over Press Statsbegravning,Mauno Koivisto,presidenter,Helsingfors,Erkki Liikanen,Finlands Bank,Olli Rehn

Havererade politiska drömmar

Olli Rehn har två gånger haft siktet inställt på Centerns ordförandeskap.

2002 förlorade han ordförandekampen mot Anneli Jäätteenmäki. Platsen som viceordförande föll honom inte i smaken och det här kan ha kostat honom platsen som statsminister.

När Jäätteenmäki blev tvungen att avgå ersattes hon av Matti Vanhanen.

Även om ordförandedrömmen gick i kras har Rehn fungerat som specialrådgivare för två av partiets statsministrar. Både Esko Aho och Matti Vanhanen har lyssnat på Rehns råd.

Rehn har också verkat som riksdagsledamot för Centern under perioderna 1991-1995 och 2015-2017.

Efter att Finlands EU-medlemskap blev verklighet satt Rehn i Europaparlamentet 1995-1996 och 2014-2015. I parlamentsvalet 2014 håvade han in flest röster av Centerns alla kandidater.

Rehns kandidatur i riksdagsvalet 2003 fick sig en törn när vännen Alpo Rusi misstänktes ha spionerat för Östtysklands räkning. Den politiska skandalen fick Rehn att hoppa av valet.

Efter de politiska bakslagen sökte sig Rehn till universitetsvärlden. Han arbetade som professor för Europaforskningen på Helsingfors universitet, skrev en doktorsavhandling och publicerade flera böcker och artiklar.

Olli Rehn
Olli Rehn Bild: EPA/BENOIT DOPPAGNE euroländerna

I unionens hjärta

Karriären i EU tog fart då EU-kommissionär Erkki Liikanen anställde Rehn som sin kabinettchef 1998.

Rehn ärvde Liikanens plats 2004 när denne tog sig an jobbet som chef på Finlands Bank.

Karriären som EU-kommissionär varade i tio år. 2004-2009 ansvarade Rehn för EU:s expansionsärenden och 2010-2014 för penningpolitiken. Under den senare perioden fungerade Rehn också som kommissionens viceordförande.

Rehn landade rakt i stormens öga när han som kommissarie fick hantera eurokrisen.

2015 blev det dags att återvända till riksdagsvalet i Finland och Rehn blev tillslut närings- och hälsominister i Sipiläs regering.

Sitt ministeruppdrag avsade sig Rehn när han blev viceordförande i Finlands Banks styrelse.

Erkki Liikanen
Erkki Liikanen går i pension som chef för Finlands Bank i juni. Erkki Liikanen Bild: Yle/Helena Hannikainen Erkki Liikanen

Liikanen öppnar dörrar

Vännen Erkki Liikanen, som öppnade dörren till EU-karriären, går nu i pension och platsen som chef på Finlands Bank blir ledig.

Posten som chef innebär en månadslön på 22 000 euro och republikens president Sauli Niinistö står för den slutgiltiga utnämningen.

Som chef för Finlands Bank hör man till Europeiska centralbankens råd. Rådet utgörs av 18 andra länders bankchefer och medlemmarna i centralbankens direktion. Rådet är centralbankens högsta beslutsfattande organ.

I eurozonen hanterar centralbanken penningpolitiken och diskuterar ofta finansieringsmarknadernas stabilitet.

Finansieringskriser och instabilitet skadar tillväxt, sysselsättning och investeringar. Om ekonomin skulle komma i gungning skulle det leda till en bankkris som påverkar alla finska medborgare.

Chefen för Finlands Bank är inte enväldig, utan alla ställningstaganden förbereds av tjänstemän.

De finanspolitiska besluten som fattas är oftast kompromisser och det är till god fördel att kunna reda ut meningsskiljaktigheter och att bygga broar.

Finlands Bank.
Finlands Bank. Finlands Bank. Bild: Lehtikuva Finlands Bank

Viktig roll i den finska finanspolitiken

Chefen för Finlands Bank hörs av statsrådet flera gånger om året. Oftast tar chefen ställning till finanspolitiska frågor.

Jämfört med många forskningsanstalter är kompetensen inom finanspolitik mer omfattande på Finlands Bank. Det här gör att Finlands Bank kan ta ställning till många finanspolitiska frågor.

Chefen för Finlands Bank deltar också i Ekonomiska rådets verksamhet, som leds av statsministern.

Chefen deltar också i riksdagens ekonomiutskotts offentliga höranden om finanspolitik.

Viidenkymmenen euron seteleitä
Viidenkymmenen euron seteleitä Bild: Henrietta Hassinen / Yle euro,sedlar,Eurosedlar,50 euro note,valutor,ekonomi,lön,Köpkraft

Omfattande förmögenhet

Finlands Bank ruvar på en stor förmögenhet som ska användas i finansieringssyften.

Förmögenheten består av valutareserver, guld, aktier och obligationsfonder. I slutet av 2017 var förmögenheten värd 14,2 miljarder euro.

Finlands Bank säkrar det inhemska finansieringssystemets betalningsberedskap och förverkligar eurozonens penningpolitik genom att ansvara för finanspolitiska åtgärder.

Bankchefen fattar inga beslut ensam, men om en kris uppstår är hen ensam ansvarig för dem.

Källor: Yle Uutiset, Helsingin Sanomat

Läs mera:

Olli Rehn närmare chefsposten på Finlands Bank

Riksdagens bankfullmäktige föreslår Olli Rehn som ny chef för Finlands Bank. Beslutet fattades enhälligt.