Hoppa till huvudinnehåll

Bor du i Arabiastranden, Fiskehamnen eller på Busholmen? Se femton fina foton från förr

Bunkern på Busholmen sedd från havet, fotat 1970.
Bunkern på Busholmen, fotad från Drumsö år 1970. Bunkern på Busholmen sedd från havet, fotat 1970. Bild: CC BY 4.0 / Rista Simo, Helsingin kaupunginmuseo Busholmen,Svartvitt,1970-talet,Bunkern,lyftkranar

På 1980-talet frågade de dig om livet i staden och på 2000-talet ville de veta hur det var att bo i de svenska kvarteren i östra Helsingfors. Nu vill de veta allt om hur det är att bo i en stadsdel i förändring.

Men vem är det som frågar? Jo Svenska litteratursällskapet som kartlägger livet i Svenskfinland. Och nu är de nyfikna på förändring.

Flygvy över Sumparn och Fiskehamnen 2018.Flygfoto på Sumparn år 1937, före landfyllningen.
Dra i bilden så får du se hur Sumparn såg ut 1937. Sedan dess har havet runt ön Sumparn fyllts upp. Bild: Skärmdump: Google maps, CC BY 4.0 / Ilmavoimat, Helsingin kaupunginmuseo

- Det handlar om nya stadsdelar nära centrum, som inte varit öppna för allmänheten tidigare. Särskilt intressant är Busholmen och Fiskehamnen som planerats om från grunden, säger Sara Rönnqvist, arkivarie vid Litteratursällskapet.

Invånarna lever i en tillfällig miljö och det tycker Rönnqvist att är intressant att dokumentera. Hon tror att invånarna kommer att intressera sig för stadsdelarnas förflutna.

Färgbild från 1966 över bilhamn i Sumparn.
Busholmen eller Fiskehamnen? På 1960-talet fanns det hamnar i bägge delar av staden, där det nu bor människor istället för containrar. Här en färgbild från Sumparn, nuvarande Fiskehamnen. Färgbild från 1966 över bilhamn i Sumparn. Bild: CC BY 4.0 / Grünberg Constantin, Helsingin kaupunginmuseo Sumparn,1960-talet,hamn

- Stadens namnplanerare har gjort ett fint jobb med att välja gatunamn som anknyter till stadsdelens historia. Bland annat har man lyft upp namn på gamla lastfartyg och de hamnar som de seglat till.

Om du vill delta i undersökningen kan du läsa mera här.

Arabiastranden på 1970-talet

Gammalt svartvitt foto på Arabiastranden från 1970.
Utsikt från Byholmen mot Arabiastranden. Höghusen i bakgrunden har adresserna Tavastvägen 122-128. Gammalt svartvitt foto på Arabiastranden från 1970. Bild: CC BY 4.0 / Rista Simo, Helsingin kaupunginmuseo Arabiastranden,Svartvitt,fabriker
Gammalt svartvitt foto på Arabiastranden från 1970, jordhög i förgrunden.
Utsikt från Hermansstad mot Arabiastranden, höghuset till höger har adressen Tavastvägen 128. Gammalt svartvitt foto på Arabiastranden från 1970, jordhög i förgrunden. Bild: CC BY 4.0 / Rista Simo, Helsingin kaupunginmuseo Arabiastranden,Svartvitt,skräp
Gammalt svartvitt foto på Arabiastranden från 1970, sjöfåglar flyger över viken.
Sjöfåglar över Arabiastranden. Gammalt svartvitt foto på Arabiastranden från 1970, sjöfåglar flyger över viken. Bild: CC BY 4.0 / Rista Simo, Helsingin kaupunginmuseo Arabiastranden,Svartvitt,vattenfåglar
Flygfoto över Arabiastranden, 1970.
Industribyggnader i Arabiastranden. Till vänster ser du Arabias fabrik, till höger Tavastvägen 155-157. Flygfoto över Arabiastranden, 1970. Bild: CC BY 4.0 / Rista Simo, Helsingin kaupunginmuseo Arabiastranden,Svartvitt,flygfotografering och -filmning,Arabia
Gammalt svartvitt foto på Arabiastranden från 1970, åkervy,
Utsikt från Viksstrandens ängar mot Arabias fabrik. Gammalt svartvitt foto på Arabiastranden från 1970, åkervy, Bild: CC BY 4.0 / Rista Eeva, Helsingin kaupunginmuseo Arabiastranden,åkrar,Svartvitt,Arabia

Fiskehamnen

Bilar kör i korsning, svartvit bild i Fiskehamnen.
Byholmsgatan och Cisterngatans korsning år 1983. Här byggs nu Fiskehamnen, Cisterngatan finns ej längre. Bilar kör i korsning, svartvit bild i Fiskehamnen. Bild: CC BY 4.0 / Alanco Jan, Helsingin kaupunginmuseo Fiskehamnens metrostation,Sumparn,Svartvitt,1970-talet,bilar
Fiskehamnen, järnväg med station. I bakgrunden Brändö.
Järnvägsspår på Nätholmen, i bakgrunden syns Brändö. Fiskehamnen, järnväg med station. I bakgrunden Brändö. Bild: CC BY 4.0 / Rista Simo, Helsingin kaupunginmuseo Fiskehamnens metrostation,Sumparn,Svartvitt,1970-talet
Färgbild från 1966 över bilhamn i Sumparn.
Sumparns hamn på 1960-talet. Färgbild från 1966 över bilhamn i Sumparn. Bild: CC BY 4.0 / Grünberg Constantin, Helsingin kaupunginmuseo Sumparn,Helsingfors,Fiskehamnens metrostation,1960-talet
Slakteriet i nuvadande Fiskehamnen byggs, 1932.
Stadens nya slakteri byggdes på 1930-talet i Sörnäs, nuvarande Fiskehamnen. Slakteriet i nuvadande Fiskehamnen byggs, 1932. Bild: CC BY 4.0 / Pietinen, Museiverket - Musketti Fiskehamnens metrostation,Svartvitt,byggarbetsplatser,1930-talet

Busholmen

Lyftkranar på Busholmen, gammalt foto från 1970.
Busholmen på 1970-talet, fotat från havet. Lyftkranar på Busholmen, gammalt foto från 1970. Bild: CC BY 4.0 / Rista Simo, Helsingin kaupunginmuseo Busholmen,lyftkranar,Svartvitt,hamn,1970-talet
En roddbåt ligger förtöjd vid en villa på Busholmen, fotat år 1913.
En villa på Busholmen, fotad på 1910-talet. En roddbåt ligger förtöjd vid en villa på Busholmen, fotat år 1913. Bild: CC BY 4.0 / Sundström Eric , Helsingin kaupunginmuseo Busholmen,Helsingfors,1910-talet,sommarvillor,båtar
Båtar på Busholmen, i början av 1920-talet.
Båtbrygga på Busholmen, 1920-talet. Båtar på Busholmen, i början av 1920-talet. Bild: CC BY 4.0 / Helsingin kaupunginmuseo Busholmen,Svartvitt,Helsingfors,båtar,brygga (IT),1920-talet

Och så en bonusbild från modernare tid:

Västra hamnen på Busholmen full av containrar och lasttrafik, i bakgrunden Drumsö.
Containrar på Busholmen på 1990-talet. Västra hamnen på Busholmen full av containrar och lasttrafik, i bakgrunden Drumsö. Bild: CC BY 4.0 / Hakli Kari, Helsingin kaupunginmuseo Busholmen,Container,hamn,Västra hamnen

Artikeln uppdaterad 30.4.2018: Årtalet på bilden från Byholmsgatan och Cisterngatans korsning korrigerat till 1983.