Hoppa till huvudinnehåll

EIF slog FC KTP i premiären: Jacob Bushue gjorde segermålet och blev utvisad

EIF spelar premiär mot FC KTP.
EIF slog FC Kotka i premiären. EIF spelar premiär mot FC KTP. Bild: Yle/Patric Westerlund Ekenäs IF

Ekenäs IF besegrade FC KTP från Kotka i division 1-premiären på Centrumplan i Ekenäs på lördag kväll. Hemmalaget Jacob Bushue gjorde matchens enda mål redan i den 18:e matchminuten.

Slutsiffrorna blev 1-0 (1-0).

Segermålet kom efter en försvarsmiss av FC KTP. Bollen hamnade hos Etchu Tabe som slog den vidare till Felix de Bona till vänster.

Han gav en fin passning in i straffområdet som Bushue bredsidade i mål.

Matchen bjöd inte på något finlir. I första halvleken hade FC KTP mera boll, men det var ändå EIF som hade de vassare lägena.

I andra halvleken var spelet jämnare, men också i den senare halvleken var det hemmalaget som skapade de flesta målchanserna.

Med större precision kunde EIF ha gjort några mål i den andra halvleken. Å andra sidan hade också KTP några lägen, men Jonathan Jäntti i EIF-målet stod för flera fina räddningar.

Under veckan inför matchen hade EIF-tränaren Gabri Garcia Xatart fått ta emot dåliga nyheter då tre av lagets nyckelspelare i vårvinterns cupmatcher var ur spel på grund av skador.

Jag vill tillägna den här seger till Mehdi som tyvärr är skadad och borta länge― EIF:s tränare Gabri Garcia Xatart

Målvakten Mehdi El Moutacim är borta så gott som hela säsongen på grund av en meniskskada.

Vänsterbacken Zacharias Ekström har en inflammation i mellangärdet och mittbacken William Lindqvist är borta en vecka på grund av en lårskada.

Det här var också något EIF-coachen lyfte fram efter matchen.

- Jag vill tillägna den här segern till Mehdi som tyvärr är skadad och borta länge. Vi ville vinna den här matchen för honom.

- Vi är förstås glada över att vi kunde vinna första matchen och det är viktigt att få en sådan här start för säsongen, sade Xatart.

Han berömde också målvakten Jonathan Jäntti för en fin insats i matchen.

FC KTP:s tränare Jari-Pekka Gummerus var besviken efter matchen.

- Det finns mycket vi måste förbättra. I första halvleken sökte vi vårt spel rätt mycket, medan vi kom till den andra halvleken med en bättre inställning.

Vi vann matchen och i mitt tycke förtjänade vi segern― EIF:s Ville Sevón om matchutgången

Gästernas kapten Topi Pasi var väldigt besviken efter matchen.

- Vi kom hit för att vinna, men vi lyckades inte komma upp till vår bästa nivå.

Högerbacken Ville Sevon talade om premiärnerver.

- Det var skönt att vi vann och jag tror det var första gången vi har vunnit vår första match för säsongen i division 1.

- Vi vann matchen och i mitt tycke förtjänade vi segern.

Han säger att EIF lyckades hålla FC Kotkalaget borta från de farliga målchanserna.

- Jag tycker att vi kontrollerade matchen.

Försvaret lyckades bra i EIF

På söndag (6.5) möter EIF Haka från Valkeakoski på Centrumplan i Ekenäs. Ville Sevón säger att EIF ska fortsätta jobba som ett lag.

- Så länge vi arbetar som ett lag kommer det att komma vinster.

Trots tre bortfall i försvarszon, var det just försvarsarbetet som hörde till EIF:s starkaste delområden i matchen.

Ekenäs IF spelar premiär mot FC KTP.
EIF:s målvakt Jonathan Jäntti ligger på marken och ser bollen rulla förbi målet. Ekenäs IF spelar premiär mot FC KTP. Bild: Yle/Patric Westerlund Ekenäs IF

Redan nämna Jäntti i målet och backlinjen med Viktor Limnell till vänster, Meleke Ulrich och Chakib Hocine i mitten och Ville Sevon till höger spelade en riktigt bra match.

Speciellt bra i hemmalaget var också mittfältets Riku Selander och Jacob Bushue.

Två gula för Jacob Bushue

Amerikanen är dess värre avstängd i EIF:s följande seriematch på grund av sin utvisning.

Bushues första gula kort kom i den 76:e matchminuten på grund av en sen tackling och det andra gula kortet i den 86:e matchminuten. Det andra gula kortet var en total miss av domaren Reitala.

Situationen kom då FC KTP fick en frispark och i samma veva sparkade Bushue bollen bort och Reitala tolkade detta som tidsspel. Bushue hann helt enkelt inte stoppa sparkrörelsen.

Eftersom Bushues varning var den andra i matchen fick han lämna spelplanen.

I matchens första halvlek fick båda lagen en varning, medan Oliver Reitala i den andra delade ut varningar på löpande band. Sammanlagt sju gula och ett rött kort var saldot i den andra halvleken.

Över 700 åskådare

Det allmänna omdömet var att matchens domare Oliver Reitala inte lyckades särskilt bra i sin uppgift.

I gästernas mycket fysiska lag var mittbacken Kwame Watson-Siriboe den klart bästa spelaren. Mittfältets Ville Oksanen var också pigg. EIF-bekante Chris James blixtrade stundtals till på mittfältet.

Matchen sågs av 739 personer.

Resultaten från premiäromgången i division 1:

Klubi 04 – FF Jaro 0-2 (0-1)

AC Kajaani – AC Oulu 2-1 (0-0)

FC Haka – HIFK 1-2 (1-1)

JJK – KPV 0-0

EIF – FC KTP 1-0 (1-0)
18 min Jacob Bushue 1-0.

EIF: Jonathan Jäntti; Viktor Limnell, Meleke Ulrich, Chakib Hocine, Ville Sevon (v); Akseli Ollila (58 min Johan Estlander(v)), Jacob Bushue (v+v=u), Atte Sihvonen, Riku Selander (78 min Hans-Emil Honkasalo); Etchu Tabe, Felix de Bona (90+1 Joel Konan Akpini).

FC KTP: Jiri Koski; Jean-Christopher Coubronne, Kwame Watson-Siriboe (v), Topi Pasi (v) (88 min Sebastian Dolivo), Manel Gasparin Subirats (v); Matias Lindfors (v) (46 min Aleksi Pahkasalo) , Filipe Monteiro Mello (v), Chris James, Ville Oksnen; aleksis Lehtonen (80 min Samuel Camacho Mahlamäki), Jean Carlo Generoso da Silva.

Artikeln uppdaterad 5.5 klockan 20.20 med kommentarer av spelare och tränare.

Läs också