Hoppa till huvudinnehåll

Hundra år av kunskap och bildning gör livet lättare - Valborgsfirandet på Vårdberget i Åbo synar Åbo Akademi i sömmarna

På måndag på valborgsmässoafton firar vi våren och livet med buller och bång på Vårdberget i Åbo. Men vid Åbo Akademi firar man hela året, i år firar ju universitetet 100 år.

Visste du att en av de främsta orsakerna till att man 1918 grundade ett nytt helt svenskspråkigt universitet i Åbo inte bara handlade om språket, utan framför allt industrins stora behov av arbetskraft?

I dag behöver industrin kunnigt folk till till exempel Åbovarvet och till bilfabriken i Nystad. För hundra år sedan fanns det ett stort behov av arbetstagare som hade en kemistutbildning.

I Åbo var man dessutom fortfarande minst sagt missnöjd över att Åbos gamla universitet, den Kungliga eller Kejserliga Akademien som den också hette, hade flyttats till Helsingfors efter Åbo brand.

Då gjorde 35 förmögna mecenater i Åbo själva slag i saken. Tillsammans samlade de ihop så mycket pengar att man kunde grunda ett nytt helt svenskspråkigt universitet.

Valborgsfirare i studentmössor på Vårdberget i Åbo.
Tusentals valborgsfirare tar sig varje år upp till vårdberget för att mana fram våren. Valborgsfirare i studentmössor på Vårdberget i Åbo. Bild: Yle/Christa Mäkinen Vårdberget (kulle i Finland),Valborg,vappen 2013

Kvasivetenskap på nätet universitetens största utmaning?

Under direktsändningen från Vårdberget i Åbo på valborgsmässoafton synar vi det hundraåriga universitetet närmare i sömmarna. Det gör vi bland annat genom att fundera på en av universitetsvärldens största utmaningar just nu - nämligen tsunamin av bluff och båg på nätet.

Varför lockas vi att tro på kvasivetenskapliga rön när vi stöter på dem på nätet? Vad kan forskare göra för att motarbeta utvecklingen där många ifrågasätter den etablerade vetenskapen?

Vi ska också kika in i framtiden tillsammans med en av ÅA:s mest framgångsrika forskare.

Den godaste mjöden är hemlagad

Den som blev sugen på mjöd efter att ha sett trailern till direktsändningen från Vårdberget kan ha glädje av mjödrecepten som du hittar här.

Mer om valborgstraditioner och svaret på frågan varför vi dricker mjöd och äter struvor under valborg hittar du här.