Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Satsningar på motion och idrott kunde spara upp till 3 miljarder sjukvårdskostnader

En löpare i solnedgången.
En löpare i solnedgången. Bild: Creative Commons / Tomás Fano, Flickr jogga

En färsk rapport från UKK-institutet visar att om samhället skulle satsa mer på motion och idrott kunde man spara upp till 3 miljarder euro i kostnader som olika sjukdomar och hälsoproblem förorsakar till följd av att människor sitter stilla alldeles för mycket och motionerar för lite.

Thomas Blomqvist, riksdagsledamot och ordförande för Svenska riksdagsgruppen, anser att det måste göras mer för att människor ska röra på sig.

− Det är bekymrande siffror från UKK-institutet. Finland måste satsa mer på motion. Det inte bara betalar sig tillbaka i euro och cent, det höjer också livskvaliteten. Dessutom är det mer realistiskt att förvänta sig stora inbesparingar genom att satsa på människors välbefinnande och förebyggandet av sjukdomar än genom förvaltningsreformer, säger Blomqvist.

Sittande och brist på motion ökar bevisligen risken för olika sjukdomar. Det leder till ökad risk för hjärt- och kranskärlssjukdomar, diabetes av typ två, bröstcancer, tjocktarmscancer, depression och ryggsmärtor.

Blomqvist uppger att han själv också mår betydligt bättre efter att ha motionerat.

− Förutom ett allmänt välbefinnande och bättre kondition blir också sömnen bättre då jag har varit ut på länk.

Lönsamt för alla involverade

Enligt Blomqvist skulle det löna sig för staten, kommuner och tredje sektorn att satsa på förebyggande motion eftersom det minskar sjukvårdskostnaderna.

− I praktiken innebär det att man bör göra det lättare att idka motion. Det kan handla om att se till att det finns simhallar, idrottshallar, upplysta joggingstigar och skidspår. Det borde också byggas fler lättrafikleder så att det blir lättare att utöva vardagsmotionen.

Han säger att det ändå inte betyder att barn inte ska få använda sig av all den teknologi som finns till hands i dagens samhälle. Men en balans mellan utomhuslekar och motion.

− Det är klart att barn ska använda datorer, pekplattor och smarttelefoner, men det är lika viktigt att de lär sig att springa och leka utomhus. Att barnen rör på sig leder till välmående och förbättrad koncentrationsförmåga i skolan, konstaterar Blomqvist.

Regeringen håller på att sammanställa en idrottspolitisk redogörelse som ska innehålla förslag till att stöda unga idrottare och hur man ska främja motion hos mindre bemedlade familjer.

− Det är ett bra initiativ av regeringen och jag hoppas man kommer med goda förslag hur samhället ska främja motion och idrott, säger Blomqvist.

Läs också